Så fungerar domännamn


Vad är ett domännamn och varför har man det?

Domännamn är en del av adresserna på internet. Domännamn gör det lättare att komma åt tjänster på nätet eftersom man slipper skriva ner IP-nummer. Av www.wn.se som du befinner dig på just nu så är det just delen "wn.se" som kallas domännamn. Den sista delen som består av ".se" kallas toppdomän eller TLD från (engelskans top level domain). 

Vem äger, vem bestämmer, vem sköter registrering? 

Privatpersoner, företag och andra typer av organisationer kan alla stå som ägare på ett domännamn. Den som är ägare styr juridiskt allt som har med namnet att göra. Det innefattar e-post, webbplats etc.

Rent juridiskt är det organiserat såhär:

  1. Internationella organisationen ICANN styr mycket som har med internets infrastruktur att göra inklusive alla toppdomäner (TLD alltså).
  2. ICANN har utsett juridiska hållare för varje TLD. Det kan vara stater, organisationer och företag. Sverige har till exempel toppdomänen '.SE'.
  3. Sverige har i sin tur skapat stiftelsen IIS som sköter om hela .SE-registret. Det vill säga vem som äger vad bland .se-domäner.
  4. IIS i sin tur låter privata företag som webbhotell sälja domännamn mot en årlig avgift till privatpersoner och organisationer. Avgifterna IIS tar investeras tillbaka i dess verksamhet som ska främja svenska internet. Webbhotellen kan lägga ett påslag på avgiften eller tjäna pengar genom andra kringtjänster.

Vilket domännamn ska jag ha?

Nästan alla domännamn som har ett allmänt intresse är upptagna sedan längre. Ett bra tips är att välja ett domänanmn som går att uttala och memorera. Då kan du till exempel tala om för andra vilken som är adressen till din epost eller webbsida utan risk för missförstånd. 

Ta till exempel Puustelli.se. "Hitta din Puustelli-butik på puustelli.se, Puustelli med två u och två l."

Läs mer om att välja ett passande domännamn

Vad kan jag göra med domännamnet? 

  • Bygga en webbsida och låta kunder, medlemmar och andra besöka den.
  • Sätta upp e-postadresser. Till exempel anders@goteborgsfiskebutik.se. Ser proffsigare ut än goteborgs-fiskebutik@gmail.com!
  • Om du inte vill bygga en webbsida än kan du låta domännamnet skicka besökaren vidare till din facebooksida till exempel. Har du flera domännamn kan du använda ett domännamn till din webbsida och låta dom andra domännamnen skicka vidare besökaren till det första.

Alla dessa tjänster utför du hos ett webbhotell. Det är även hos webbhotellet som du registrerar och förnyar årsavgiften för dina domännamn.

Se om ett domännamn är ledigt

Mitt domännamn är upptaget?

Då kan du helt enkelt inte regstrera det men det kan finnas alternativ om domännamnet är upptaget

Jag finns på Facebook, behöver jag domännamn och egen webbsida?

Inte alltid nödvändigt, det kanske räcker för dig att kommuncera med en Facebook-sida eller Instagram. Här är iallafall några anledningar till att skaffa ett eget domännamn:

  • Du vill ha din egen e-post. T.ex anneli@bageriet.se
  • Du vill skaffa en webbsida i framtiden och vill försäkra dig så ingen annan tar domännamnet.
  • Du vill lägga ut information som inte går att göra på till exempel Facebook.
  • Du kan framstå som mer seriös när du har en egen webbsida.
  • Du vill skydda ditt varumärke. Exempelvis Outdoor som har domännamnet som varumärke.

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Redaktionen
Wn.se
redaktionen@wn.se
Innehållsförteckning