Om domännamnet är upptaget


Det finns närmare 1500000 .se-domäner. Att just det du letar efter är upptaget behöver därför inte vara så konstigt. Men de flesta domännamn används inte till något och det är inte omöjligt att du kan ta över den från den befintlige ägaren. Till rätt pris.

Det är principen först till kvarn som gäller på nyregistrering av domännamn men anser du att du själv har rätt till ett redan registrerat .se eller .nu domännamn på grund av till exempel varumärkesintrång så finns det hjälp för det.

1. Ta kontakt med ägaren av domännamnet som du vill ha. 

Genom att göra en WHOIS kan du få fram kontaktuppgifterna till domännamnets ägare/innehavare. Om ägaren av en .se domän är en privatperson så får du inte fram så mycket information tyvärr. Det förekommer också anonyma kontaktuppgifter, särskilt på andra toppdomäner än just .se. Det du kan prova då är att skriva in domännamnet i din webbläsare och hoppas på att personen eller företaget bakom har en webbsida med kontaktuppgifter på den. Det är inte heller ovanligt att man kommer till en sida där man får lägga ett bud på den.

Ifall det inte går att få fram kontaktuppgifter till innehavaren av en .SE-domän genom en vanlig WHOIS-sökning så kan IIS förmedla ett meddelande till ägaren åt dig.

När du fått kontakt med ägaren kan du helt enkelt lägga ett bud på vad du kan tänka dig köpa den för.

2. Hoppas på att ägaren inte förnyar sitt domännamn och köp den via en Snapback-tjänst

Om ägaren av ett domännamn inte förnyar det så kommer det släppas och tillslut finnas tillgängligt för registrering. Du kan använda en så kallad snapback-tjänst för att få hjälp att registrera det samma sekund som det blir ledigt.

3. Välj ett annat domännamn

Du kan välja ett domännamn med en annan toppdomän (TLD) eller så kommer du på ett ett nytt namn som faktiskt är ledigt.

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Redaktionen
Wn.se
redaktionen@wn.se