Lathund: HTML-länkar


Här har vi samlat de vanligaste sätten man länkar på.


Länk som öppnas i nytt fönster

Detta är den vanligaste formen av länkning eftersom länken praktiskt öppnas i en ny flik.
<a href ="https://www.specialisten.se" target="_blank" >..besök Specialisten</a>

Resultatet blir en klickbar textlänk:
.. besök Specialisten


Länka med bild

<a href=”https://www.handlasmart.se”> <img src=” https://www.handlasmart.se/images/logo/handlasmart...” alt=”Bilder är effektiva länkar" /> </a>

Resultatet blir en klickbar bildlänk:

www.handlasmart.se
Follow och Nofollow: 4 stycken sorters länkar

Om du kikar på en sajt med "inspekt-verktyget" så kommer du se att länkar ibland är så kallade No Follow-länkar. Från och med 2019 så finns det 3 st olika typer av No follow-länkar. Det är viktigt att tänka på att Nofollow kan vara på URL-nivå eller länkspecifik. Länkar är som standard Dofollow. Här är de tre sorternas länkarna:

 • Dofollow - (Standard)
  "länkrobotar - följ mig!" - Som standard är alla länkar Dofollow. Det innebär att din länkjuice följer med till sajten du länkar till. Det kan påverka din sajt negativt om du länkar till suspekta och dåligt värderade sidor. 
 • rel=”nofollow” 
  "Följ ej efter" - Denna tag används för att förhindra att sökrobotar att följa länkar som du bestämt ej är värda att följa, så att din Google-ranking inte försämras. Det kan vara att du nämner ett företag och vill att besökaren ska kunna nå dit utan att det påverkar din sidas ranking.
 • rel=“sponsored”
  "Denna länk är sponsrad" - Används för att hjälpa Googles sökrobotar att förstå att länken är sponsrad eller en del i ett annat betalt samarbete. Du kan se denna tagg på tidningars eller andra sajter länkprofiler som jobbar mycket med publiceringar.
 • rel=“ugc” 
  "User Generated Contect" - denna länk används ofta på forum och blogsidor där man vill undvika att sidan utnyttjas av folk som spammar länkar åt företag. Prova att använda inspektverktyget, kika på några forum och se om du hittar några såna länkar!

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Redaktionen
Wn.se
redaktionen@wn.se