Hitta rätt VPS


Är du ute efter ett alternativ till webbhotell? I så fall kan en VPS vara en bra idé – här kan du läsa mer om hur det fungerar.

En VPS, eller Virtuell Privat Server som förkortningen står för, är precis som namnet säger en virtuell server som ligger på en fysisk server, eller på flera servrar som ligger i samma moln. En VPS fungerar som en egen enhet, vilket gör att du som användare fritt kan välja exempelvis operativsystem och vilka tjänster och program som du vill installera. Flera aktörer erbjuder VPS-lösningar – tre av dem är Loopia, Miss Hosting och Inleed.

Hur fungerar en VPS?

En VPS fungerar som så att du köper in dig på en fysisk server, där du tar plats tillsammans med flera andra kunder. Du sköter din VPS via en kontrollpanel, likt om du hade haft servern hemma hos dig. Genom att använda ett hostingföretag kan du få hjälp med service och andra funktioner som krånglar.

När du skaffar en VPS väljer du vilket operativsystem som du vill använda. Vanligtvis finns det en rad olika operativsystem att välja bland hos de olika leverantörerna, och du kan även installera de tjänster och program som du önskar.

En VPS kan du konfigurera precis på det sätt som du vill, och du kan fritt välja de tjänster som passar för just dina önskemål.

Vad kostar en VPS?

Priset för en VPS varierar med vilket paket som du väljer, vilka aktör du köper av och hur många funktioner som du vill ska ingå. Jämför de olika alternativen för att hitta en så prisvärd VPS som möjligt.

Aktörer i vår jämförelse

Loopia

Loopia kan erbjuda ett VPS-paket, och om du väljer att skaffa VPS från Loopia kan du välja mellan ett flertal operativsystem från Linux.

Loopia VPS
RAM 1 GB                                                                                                                 
Hårddiskutrymme 20 GB

Miss Hosting

Hos Miss Hosting hittar du tre olika VPS-paket att välja på (plus ytterligare tre om du är ute efter guldvarianter!). De tre paketen har man valt att kalla för Premium, Premium Plus och Ultimate. 


Premium Premium Plus Ultimate
RAM      
2 GB       4 GB 8 GB
Hårddiskutrymme 40 GB 60 GB 80 GB

Inleed

Även hos Inleed finns det tre olika paket att välja mellan, som man helt enkelt har valt att kalla för VPS #1, VPS #2 och VPS #3.


VPS #1 VPS #2 VPS #3
RAM      
8 GB     16 GB 32 GB                 
Hårddiskutrymme 100 GB 200 GB 400 GB

Webbhotell, VPS eller dedikerad server?

En VPS kan ses som en medelväg mellan en dedikerad server och ett webbhotell. Likt ett webbhotell är en VPS en server som är uppdelad på flera olika användare – den fysiska servern delas som nämnt upp i flera virtuella servrar. Däremot är det betydligt färre användare när det gäller VPS än i fallet med ett webbhotell. En fördel med det kan vara att du kan uppnå en större stabilitet om antalet användare inte är lika stort. Eftersom du inte delar utrymme med någon annan påverkas du inte heller av eventuella problem som kan finnas hos andra kunder.

En dedikerad server är i stället en fysisk server som du inte delar med någon, utan där du i stället är den enda som är verksam. En fördel med en VPS gentemot en dedikerad server är att du bara betalar för precis det utrymme som du använder.

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Redaktionen
Wn.se
redaktionen@wn.se