Citat:
Ursprungligen postat av Gustav
Jag är ingen expert i ämnet, så jag ifrågasätter inte det du skriver. Men lagen brukar vara utformad efter sedvänjor och moraluppfattningar bland vanligt folk. Jag tror att de flesta utgår ifrån att om de betalar för ett konsultarbete, så har de även rätt att använda det färdiga resultatet.
Är du säker på att det inte finns någonting i lagen som säger att en köpare i alla fall äger nyttjanderätten till det han betalar för? Jag vet som sagt inte vad lagen säger i det här fallet, men det skulle förvåna mig om lagen gick emot den allmänna uppfattningen i frågan... den brukar inte göra det. Normalt hade jag sagt att den dispositiva köplagen skulle vara skydd nog för köparen. Men den är förmodligen inte tillämplig här eftersom det rör sig om en tjänst.
Det här satte verkligen myror i huvudet på mig 
|
Det är det som är det "fina" med upphovsrättslagen att den går stick i stäv med vad "vanligt folk tycker" och gynnar upphovsmannen.
Det är därför en av flera viktiga anledningar att verkligen skriva ett skriftligt avtal vid konsultarbete, nu pratar vi INTE vad som gäller vid anställning utan avtalssituationen mellan företag. konsulten är ju normalt anställd hos leverantören och då är det det leverande företaget som har den ekonomiskaupphovsrätten, inte den anställde (även om den anställde har den idéella upphovsrätten).
Det brukar alltid stå just en sån text i de avtal jag skriver med mina kunder (och det står i de veanligaste avtalsmallarna jag har sett) att kunden har "en i tiden obegränsad nyttjanderätt för eget bruk". Omman inet har med det så får "i princip" inte kunden använda systemet man betalat konsulten att utveckla. det är dock få konsulter som av ren självbevarelsedrift skulle driva detta till sin spets, jag vet ingen som gjort det, men kollar man upp rättsfallen så kanske det finns....