Kom ihåg mig?
Home Menu

Menu


PayPal för första gången

 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Oläst 2006-12-05, 15:00 #11
Seattlegrunges avatar
Seattlegrunge Seattlegrunge är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 979
Seattlegrunge Seattlegrunge är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
Seattlegrunges avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 979
Finns inte på svenska, språkmässigt alltså, men det fungerar fint med SEK.
Seattlegrunge är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2007-02-09, 02:19 #12
misterbister misterbister är inte uppkopplad
Nykomling
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 5
misterbister misterbister är inte uppkopplad
Nykomling
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 5
Några saker att tänka på vad det gäller Paypal. Deras kundservice är i praktiken obefintlig. Som säljare har du i nästan inget skydd alls. Paypal är bara en betalningsförmedlare och knappt det, och tar inget som helst ansvar för transaktionen som sådan. Policyn verkar vara att låtsas som man inte ens hållit i kundens pengar om något händer. På deras hemsidor finner du nästan fullständiga friskrivningar från allt. Läs deras affärsvillkor med största allvar.

Kör du Paypal i alla fall, akta dig för plötsliga stora transaktioner för detta kan utlösa en säkerhetskontroll "för att du verkar mystisk", och då spärras ditt konto och betalningar som är genomförda kan betalas tillbaka till köparen. En hård limit verkar ligga kring $1000 USD men jag har fått detaljredovisa en rad med $0.01 USD testtransaktioner mellan två egna konton, så ingenting är för dumt eller för onödigt att krångla med om man väl börjat.

Ringer man kundtjänsten hos Paypal i USA verkar man där inte veta skillnaden mellan Sverige, Soweto, Sudan eller Somalia så du kommer att behandlas som möjlig terrorist om något händer, och man verkar förutsätta att varje belopp som lämnar USA troligen är på väg till en illegal terroristorganisation någonstans vilket bör förhindras.

Om du jobbar med Paypal i alla fall, töm ditt konto till bank så ofta som möjligt. Överföringen tar upp till sju dagar och kan avbrytas av Paypal under denna process. Jag är inte säker på om dina pengar är skyddade ens efter att de kommit in på ditt konto men där får man väl dra någon sorts gräns i alla fall. Säkerhetsmässigt är systemet från säljarens sida ungefär jämförbart med att dina pengar ligger på en sten i trädgården. Det går för det mesta vägen tack vare att de flesta kunder är ärliga. Det är Paypals system du skall se upp med. Viktigaste regeln är att leverera bara till kunder med "verifierad" adress och då bara till den verifierade adressen; inte någon annan stans - det är inte mycket till säkerhet men bättre än inget.

Paypals IPN (Instant Payment Notification) system är lätt att aktivera och fungerar utomordentligt bra, och du kan styra transaktionerna i vilken valuta som helst såvitt jag vet. Möjligheterna finns inuti där i alla fall.

Personligen har vi skrivit våra back office rutiner (php/Mysql) själva, så jag vet inte vad som finns på marknaden som automatiskt hanterar IPN men tror att Cubecart 3 har en del klart redan. Manualer med alla variabler finns hos Paypal och Zend har några förslag på hur man riggar det script som kan ta emot och kvittera den datasträng som Paypal IPN skickar.

Jag måste dock påstå att personligen tror jag det är bättre du direkt tittar på ett seriöst bankbaserat betalningssystem och sedvanliga kreditkort än ger dig in och leker med Paypal. Du kan lätt bygga in dig i ett hörn och när din verksamhet är så stor att du är beroende av Paypal är det inte säkert att dom fungerar.

Jag antar att detta låter negativt, men det är min bestämda uppfattning att Paypal inte är ett professionellt betalningssystem. Det är roligt, det är lätt, och det är fullständigt livsfarligt att bli beroende av dem. Det räcker att någon handlar med ett kredit-kort och denne någon touchar sin kreditgräns, då går larmet i hela kedjan och betalningen till dig klassas som 'possible unauthorized funds'. Såvitt jag känner till kan upp till sex veckor gamla transaktioner då betalas tillbaka - från din bank, till ditt paypal konto, tillbaka till din kunds kreditkortsutgivande institut var som helst i världen; alltså inte ens till kundens bankkonto. I detta läge hamnar DU i ett läge där DU skall bevisa vem du är, dina affärer, dina inköp, dina leverantörer, hur leveransen skedde vilka dokument som skickades med etc., och i slutet av denna process visar det sig att om inte din kund kvitterat försändelsen på ett sådant sätt att kundens signatur går att kontrollera från Paypals kontor, on-line så kommer din leverans att underkännas och din kund har plötsligt både sina pengar OCH din vara. Det är värt att notera att detta system med on-line kontroll av mottagningssignaturer inte fungerar med Rek eller paket från Sverige. Och så skickas betalningen efter kanske sex veckor igen tillbaka till kunden.

Detta system som finns väl dokumenterat på Paypals hemsida under affärsvillkor – köparens skydd.

Under denna utredningstid har Paypal pengarna och din kund varken kan eller vill betala på något annat sätt, eftersom inte heller han har tillgång till sina pengar. Hans konto kommer att säga att betalningen till dig är genomförd.

Under denna process finns alla möjligheter att man från Paypal's sida strular till dina konton så ordentligt att man plötsligt bestämmer sig för att det är DITT fel att din kunds betalning strulat, och så kan du helt plötsligt vara utan fungerande betalningssytem.

Som ett litet kuriosa för oss som gillar att läsa finstilt text; efter varje kontakt du haft med Paypal har de för vana att skicka ut ett vänligt undersökningsformulär. De ser ut som vanliga opinions- eller konsumtundersökningar där vi svenskar är vana vid att ett visst eller fullständigt anonymitetsskydd gäller. Detta är nu inte fallet i USA, utan detta formulär läggs till i din personakt hos Paypal. Lite extra kundinformation som man tycker man behöver. Läs det finstilta bara så kan du kolla detta själv.

I Sverige finns en PUL och det är också förbjudet enligt god undersökningssed att lagra frågeformulär så att uppgiftslämnaren kan identifieras. Här bör du veta att detta inte gäller i USA och att de mycket omfattande formulär med exakta uppgifter om dig, ditt företag, din omsättning, din lönsamhet, etc., i detalj, som du uppmanas lämna, lagras tillsamman med alla andra uppgifter man har eller kan samla in om dig inklusive alla bankkonton, adresser, någonsin använda email, domäner etc., OCH att detta inte bara skall användas i Paypal marknadsföring eller kontroll av vad du har för dig, utan också är öppna för Paypal's ägare. Och det är väl här det börjar bli intressant tycker jag, för detta är eBay.

Så om du har någonting innovativt eller nytt, alls, för dig, som enskilt nu eller i framtiden kan vara av intresse för eBay. Enskilt eller tillsammans med andras samlade information, så bör du kanske inte sätta igång med att fylla i alla formulär som skickas till dig. Alla dina uppgifter, korrekta eller felaktiga, glada eller arga, kommer därefter upp på skärmen hos Paypal, så fort de skall bedöma någonting alls som har med dina affärer att göra. Du kan nog också räkna med att allt detta ingår helt eller i delar i den marknadsinformation som eBay utnyttjar vid sin produktutveckling och prissättningsstrategi. Det skulle definitivt jag göra om jag hade tillgång till alla dessa data, och jobbet att konkurrera ut alla andra marknadsplatser på nätet. Något annat vore faktiskt tjänstefel.

Bortsett från detta är Paypal världsledande och har ett i praktiken tekniskt monopol; det är oerhört smidigt om allt fungerar. Säljer du eller köper enstaka föremål på eBay fungerar det bra. Kanske ingen tillfällighet, eftersom det är eBay som äger Paypal.

Vad man absolut inte skall göra, är att basera ett företag som du är beroende av, på Paypal, som enda betalningssystem.
misterbister är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2007-02-09, 11:27 #13
Seattlegrunges avatar
Seattlegrunge Seattlegrunge är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 979
Seattlegrunge Seattlegrunge är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
Seattlegrunges avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 979
Tack för ditt otroligt eminenta inlägg!
Det mesta du skriver har jag redan blivit införstådd med. Du hittar säkert min andra tråd här på forumet som handlar om hur Paypal tog tillbaka vår första inbetalning (ca 500:-) vilket gjorde oss förbannade och misstänksamma mot Paypal.

Vi var i kontakt med Paypal och de skulle titta vidare på ärendet, men det har varit tyst från dem i en månad nu.

Som du skriver ovan, Paypal är farligt att basera sitt betalningssystem på, det har vi redan märkt, efter knappt en månads användning. Riktigt illa!

Vi har tittat på andra lösning och vi tror att vi har kommit fram till att certitrade.net verkar ha en bra lösning.

Någon som har erfarenheter av dessa?
Seattlegrunge är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 15:13.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
 
Copyright © 2017