Kom ihåg mig?
Home Menu

Menu


EF och Arbetstagare.

 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Oläst 2013-02-13, 15:34 #4
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Som andra har skrivit så beräknas inte skatten "per arbetsgivare" utan skattenivån beräknas som ett saldo för "mottagaren" av lönen, eftersom det är mottagaren som är skattskyldig för inkomstskatten.

Arbetsgivarna betalar en fast procentsats för hela lönen oavsett hur stor lönen är och det är det som är arbetsgivaravgiften eller egenavgifterna i enskild firma.

Men arbetsgivarna betalar in en "prliminär" inkomstskatt (som dras av från arbetstagarens bruttolön) som de beräknar utifrån att du enbart ha din inkomst som arbetsgivaren betalar) eftersom arbetsgivaren inte vet vilka andra inkomster du har. Arbetsgivaren har heller ingen möjlighet att fråga skatteverket eller någon annan myndighet vilka andra sidoinkomster du har. Det är inte heller arbetsgivarens uppgift.

Eftersom skatteskalan är progressiv, dvs den procentuella skattesatsen ökar ju högre inkomst man har så blir det en diskrepans mellan den preliminära skatten och den slutliga och det är därför vi ibland får betala in kvarskatt eller får tillbaks pengar från skatteverket en gång om året, efter att skatteverket beräknat den slutliga skatten. Det går ju att överklaga i 6 år så i vissa lägen så kan det dröja flera år med ändringar fram och tillbaka.

Om man vet med sig att man har inkomster från flera håll så kan man endera be en eller flera av arbetsgivarna att betala in lite extra preliminärskatt, genom att ange att de ska beräkna preliminärskatten som om du har tjänat exempelvis 5000 kr mer per månad än du gör hos just den arbetsgivaren. Detta kan man göra utan att prata med skatteverket.

Personligen tycker jag det är smidigast att be den arbetsgivare där lönen varierar mest varje månad att göra det extra inbetalningen av preliminärskatt. Eftersom man annars kan få väldiga obalanser i sin egen likviditet under året.

Om man däremot har avdrag som berättigar till lägre skatt så måste man ansöka om Jämkning hos skatteverket för då måste de ta ett beslut. Typexemplet om du betalar räntor på ett hus- eller lägenhetslån så kan det betyda ganska mycket pengar per år.

Senast redigerad av Conny Westh den 2013-02-13 klockan 15:43
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
 


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 11:38.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
 
Copyright © 2017