Medlem
|
|
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 158
|
|
Medlem
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 158
|
Kan tillägga att det finns lite mer lurigheter med detta fall. Eftersom du som leverantör är i Sverige och kunden i Danmark omfattas ni av två olika lagstiftningar, detta innebär att steg 1 är att komma fram till vilken lagstifning som gäller. Detta kan du som säljare definiera i dina villkor, har du som företagare kunder utanför Sverige oavsett privat eller företagskunder bör det i villkoren/offert/avtal mm anges vilken lagstifning som gäller. Min bestämda uppfattning och rekommendation är att du som näringsidkare i Sverige alltid ska skriva in att svensk lagstiftning gäller och även vilken rättsinstans som ska hantera tvist ex tingsrätten i XXX eller skiljedomstol...
Om detta inte definieras i avtalet kommer detta att vara första delen i en tvist, är inte insatt i vad som gäller vid konsumentköp det kan även finnas tvingande lagstifning kring detta. Inom arbetsrätt finns det tvingande lagstifning kring detta om du är anställd av ett utländsktföretag men har till uppgift att verka i Sverige eller är stationerad i Sverige så gäller att du alltid omfattas av svenskarbetslagstiftning och därmed skyddas av denna.
Dvs det kan vara så i det aktuella fallet att kunden kan omfattas av danskkonsumentköpslag, dettaa innebär för dig som säljare att du kan ha ett större elelr mindre åtagande jämfört med svensk konsumenköpslag. Nu rör det väl sig om allt för små summor för att ens bry sig om detta i aktuellt fall :-)
Men kontentan är att som näringsidkare, framförallt i avtal mellan två näringsidkare, där parter finns i olika länder definiera alltid vilket landslagstiftning som gäller vid tvist!
|