Kom ihåg mig?
Home Menu

Menu


Köpa programmeringstjänster

Ämnesverktyg Visningsalternativ
Oläst 2010-05-08, 14:25 #1
Danieloss avatar
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
Danieloss avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Standard Köpa programmeringstjänster

Tänkte höra lite angående att köpa programmeringstjänster från privatperson som inte har registrerat företag, men som kommer utföra ett programmingsjobb och ge mig kvitto på betalningen. Personen bor i australien.
Fråga, är detta möjligt, eller behöver han ha ett registrerat företag och är det min skyldighet att kontrollera att han har ett registrerat företag, om inte annat som typ enskild firma? Behöver jag kontrollera att han har F-skatt och isåfall betala in skatt till Australien?

Senast redigerad av Danielos den 2010-05-08 klockan 14:35
Danielos är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 17:47 #2
Oskar Lindgren Oskar Lindgren är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 520
Oskar Lindgren Oskar Lindgren är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 520
Bolagskraft.se hade fungerat om han hade bott i Sverige, kanske finns det något liknade i australien? Jag vet inte hur det blir med moms..
Oskar Lindgren är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 17:55 #3
studiox studiox är inte uppkopplad
Har WN som tidsfördriv
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 1 356
studiox studiox är inte uppkopplad
Har WN som tidsfördriv
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 1 356
Eftersom det inte är sverige har du inte skydlighet att se till att han betalar skatt/arbetsgivaravgift det får han göra själv.
studiox är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 18:19 #4
Oskar G Oskar G är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 659
Oskar G Oskar G är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 659
Och då redovisar man det bara som en utgift, och utan moms?
Oskar G är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 19:59 #5
Danieloss avatar
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
Danieloss avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Citat:
Ursprungligen postat av Oskar G Visa inlägg
Och då redovisar man det bara som en utgift, och utan moms?
Troligen, tack så mycket för svaren!
Danielos är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 20:03 #6
wedges avatar
wedge wedge är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 180
wedge wedge är inte uppkopplad
Medlem
wedges avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 180
Momsen ska bokföras, men eftersom inga pengar flyttas nånstans så bokför man den både som ingående och utgående moms. Och man blir i slutändan inte skyldig Skatteverket några momspengar för den affären.
wedge är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 20:33 #7
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Skatteverket skriver: http://www.skatteverket.se/foretagor...800010696.html


Citat:
Beskattning av tjänster vid utrikeshandel
Regeringen har föreslagit nya omsättningslandsregler för tjänster. Syftet är att införliva EG-rådets direktiv 2008/8/EG i mervärdesskattelagen (ML). Tjänster ska beskattas i omsättningslandet. Om tjänsten är omsatt i Sverige ska den beskattas här. Om tjänsten är omsatt i ett annat EG-land ska den beskattas där. Tjänster som är omsatta i ett land utanför EG ska inte beskattas inom EG.

Från den 1 januari 2010 gäller två huvudregler för var en tjänst anses omsatt. Den ena gäller vid försäljning till näringsidkare, och den andra gäller vid försäljning till någon som inte är näringsidkare. Den allmänna principen är att en tjänst ska beskattas i det land där den konsumeras. Reglerna gäller oavsett om köparen finns inom eller utanför EG. Från huvudreglerna görs vissa undantag. För några tjänster kommer det inte att bli någon ändring av nuvarande regler.

Förändringarna kan även få stor betydelse för dig som köper tjänster från andra länder. Som näringsidkare kan du t.ex. oftare än tidigare bli skyldig att beräkna, deklarera och betala moms för tjänster du köper (omvänd skattskyldighet). Även om du har en momsfri verksamhet gäller den omvända skattskyldigheten vid sådana inköp. En tandläkare som bedriver en momsfri verksamhet kommer t.ex. ändå att behöva beräkna, deklarera och betala moms för tjänster som hon eller han köper för verksamheten av utländska företagare. Den som ska deklarera moms i Sverige ska först anmäla sig för momsregistrering.
Den som blir momsregistrerad enbart för inköp av tjänster från andra länder är bara skattskyldig för sådana inköp och har inte rätt till avdrag för den ingående momsen och inte heller för annan ingående moms eller rätt att få återbetalning av moms från andra länder.

Även juridiska personer (t.ex. bolag, föreningar, stiftelser, myndigheter och kommuner) som inte bedriver näringsverksamhet anses som näringsidkare om de är momsregistrerade.

En köpare ska också agera i egenskap av näringsidkare vid inköpet. Det innebär att inköpen ska göras för verksamheten. Med någon som inte är näringsidkare avses t.ex. privatpersoner.


Huvudregel vid försäljning till näringsidkare
Huvudregeln vid försäljning av tjänster till näringsidkare är att tjänsterna anses omsatta i det land där köparen är etablerad när tjänsten tillhandhålls dit. Du ska inte ta ut någon moms om köparen är en näringsidkare i ett annat land än Sverige. Etablerad anses man vara där man har sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe Om köparen saknar säte eller fast etableringsställe anses tjänsten omsatt där köparen bor eller vistas stadigvarande.

Ett villkor för att du ska kunna sälja tjänster momsfritt är att köparen agerar i sin egenskap av näringsidkare. Tjänsten får alltså inte vara avsedd enbart för privat användning.

Köpare i ett annat EG-land
När du sålt en tjänst utan svensk moms till någon i ett annat EG-land måste du lämna uppgifter till Skatteverket om försäljningen i en periodisk sammanställning. För att du ska kunna göra det måste köparen ha har ett giltigt momsregistreringsnummer i det aktuella EG-landet. Här kan du kontrollera om ett nummer är giltigt.

Huvudregel vid försäljning till privatpersoner
Huvudregeln vid försäljning av tjänster till någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson) innebär att tjänsterna anses omsatta och ska beskattas i det land där säljaren är etablerad. Det innebär att du som säljare ska ta ut svensk moms oavsett i vilket land köparen finns.

Undantag från bägge huvudreglerna

Fastighetstjänster
Tjänster med anknytning till en viss fastighet är omsatta i det land där fastigheten finns. Det innebär att du kan behöva vara momsregistrerad i ett annat land om du säljer fastighetstjänster. En utländsk företagare som säljer tjänster som gäller fastigheter i Sverige måste vara momsregistrerad här om kunden är en privatperson.

Persontransporter
Persontransporter som helt utförs inom Sverige är omsatta här. Persontransporter mellan Sverige och andra länder är omsatta utomlands.

Kulturella och liknande tjänster
Följande tjänster anses alltid omsatta där aktiviteterna faktiskt äger rum:

•kulturella och konstnärliga aktiviteter
•idrottsaktiviteter
•vetenskapliga aktiviteter
•pedagogiska aktiviteter
•aktiviteter av underhållningskaraktär
•aktiviteter som liknar de ovan uppräknade t.ex. mässor och utställningar.

Från den 1 januari 2011 gäller detta undantag endast när tjänsterna säljs till någon som inte är näringsidkare t.ex. en privatperson. Vid försäljning till näringsidkare gäller undantagen då endast för inträde till kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga och underhållningsevenemang. Det innebär t.ex. att en utländsk näringsidkare även i fortsättningen ska betala svensk moms i biljettkassan.

Restaurang- och cateringtjänster
Restaurang- och cateringtjänster är omsatta där tjänsterna fysiskt utförs. En restaurang i Sverige ska ta ut svensk moms oavsett vem som köper tjänsterna. Likaså ska en cateringtjänst som utförs i Sverige beskattas här. Om du själv säljer cateringtjänster som utförs i t.ex. Danmark gäller danska bestämmelser.

Särskilda bestämmelser införs för restaurangverksamhet ombord på tåg.

Korttidsuthyrning av transportmedel
Uthyrning av transportmedel, t.ex. en bil, i högst 30 dagar är omsatt i det land där kunden hämtar transportmedlet. Oavsett om en näringsidkare eller en privatperson hyr bilen ska du ta ut moms om kunden hämtar bilen i Sverige. För fartyg är tidsgränsen 90 dagar.

Om du hyr eller hyr ut ett transportmedel för längre tid än 30 respektive 90 dagar gäller respektive huvudregel.


Undantag från huvudregeln vid försäljning av tjänster till näringsidkare

Varutransporter och arbete på lös egendom
Varutransporttjänster och transportanknutna tjänster (t.ex. lastning och lossning) som uteslutande nyttjas eller på annat sätt tillgodogörs utanför EG är omsatta utomlands om köparen är en näringsidkare. Detsamma gäller för arbete på varor som är lös egendom.


Undantag från huvudregeln vid försäljning av tjänster till privatpersoner

Förmedlingstjänster
Förmedlingstjänster som du tillhandahåller någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson) är omsatta där huvudtransaktionen (den försäljning som förmedlas) görs. Det spelar ingen roll i vilket land köparen bor.

Med förmedling menas här att t.ex. A i B:s namn och för B:s räkning förmedlar en vara eller en tjänst. En förmedling förutsätter att det finnas en huvudtransaktion (t.ex. försäljning av en vara).

Transporttjänster
Varutransporter som görs inom Sverige är omsatta inom landet. Varutransporter som görs mellan två EG-länder för någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson) är omsatt i det land där transporten börjar. Det innebär t.ex. att ett svenskt åkeri som transporterar en svensk privatpersons bohag från Tyskland till Sverige kan få ta ut tysk moms.

Transportanknutna tjänster
Transportanknutna tjänster, t.ex. lastning eller lossning, är omsatta i det land där tjänsten fysiskt utförs, om den som köper tjänsten är en någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson).

Arbete på lös egendom
Tjänster som består av värdering av, eller arbete på, lös egendom är omsatta i det land där tjänsterna fysiskt utförs, om köparen är någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson). En reparation av en vara är ett exempel på arbete på lös egendom.

Intellektuella tjänster
Dessa tjänster som ofta kallas intellektuella tjänster eller "paragraf 7-tjänster" kommer inte att omfattas av huvudregeln när köparen är någon som inte är näringsidkare (t.ex. en privatperson) utanför EG. Undantaget från huvudregeln innebär att försäljningen är omsatt utomlands.

Vid försäljning inom EG gäller huvudregeln.

Den som säljer intellektuella tjänster från ett land utanför EG till någon som inte är näringsidkare i Sverige ska deklarera och betala moms i Sverige.

Till den här gruppen av tjänster räknas t.ex. reklam och annonsering, datatjänster, information, bank- och finansieringstjänster, försäkringar, uthyrning av arbetskraft, telekommunikation och elektroniska tjänster.
Vad är delningslänkar?

Senast redigerad av Conny Westh den 2010-05-08 klockan 20:37
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Oläst 2010-05-08, 21:07 #8
Danieloss avatar
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Danielos Danielos är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
Danieloss avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 3 102
Citat:
Som näringsidkare kan du t.ex. oftare än tidigare bli skyldig att beräkna, deklarera och betala moms för tjänster du köper (omvänd skattskyldighet)
Så om jag betalar in 25% på faktura beloppet utöver fakturerat belopp, blir denna moms i slutändan en kostnad för mig? Detta är ju en ing. moms inte utg.

Senast redigerad av Danielos den 2010-05-08 klockan 21:20
Danielos är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:21.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
 
Copyright © 2017