Visa ett inlägg
Oläst 2013-04-06, 17:28 #2
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Det är INTE ett "äldre" sätt att använda faktureringsmetoden utan en mer "korrekt" och "mer rättvisande" metod.

Den äldsta metoden är kontantmetoden så den är väldigt ålderdomlig. Den härstammar från den tid när man inte förstod skillnaden mellan affärshändelsen (i resultaträkningen) och likviditeten (i balansräkningen).

Den s.k. dubbla bokföringen (kallas även italiensk bokföring) publicerades första gången år 1494 (italienaren Luca Pacioli, http://sv.wikipedia.org/wiki/Bokf%C3%B6ring ) och innan dess användes enbart kontantmetoden för man förstod inte bättre, det fanns inget annat sätt.

Jag har inget exakt år när själva faktureringsmetoden uppfanns, men den är ett modernare och mer effektivt sätt att redovisa eftersom man redan i en normal balans och resultaträkning kan läsa ut mer relevant information om ur företagte mår ekonomiskt.

Du kommer sannolikt att ha en viss tidsfördröjning mellan affärshändelsen och själva betalningen även om du oftast inte haft det.

Man kan bokföra både affärshändelsen och betalningen i samma VERIFIKATION (om de händer samma datum) men med olika TRANSAKTIONER.

Händer affärshändelsen och betalningen på olika datum så ska det bokas in som två olika verifikationer, om man ska vara helt korrekt.

Det är med andra ord inte "kosher" att slå ihop TRANSAKTIONER som borde bokas var för sig, men däremot kan man slå ihop VERIFIKATIONER om de är gjorda på samma dag. Så varför krångla till saker genom att "slå ihop dem" utanför bokföringen, redovisa varje verifikation för sig så lir bokföringen "renare" och lättare att hålla ordning på. det blir lättare att se vad som hänt direkt i själva bokföringsprogrammet så man slipper oftast ta fram bokföringspärmarna och leta efter "sammanslagna" verifikationer och analysera de fysiska papprena. kort sagt så tycker jag man skjuter man sig själv i foten genom att "ta genvägar" i bokföringen. Uttrycket "genvägar är senvägar" passar ypperligt bra i bokföringssammanhang.

Det är bättre att varje verifikation är enkel och med få rader än att man har gjort beräkningar utanför bokföringsprogrammet, programmet är oftast mycket bättre på att summera dessa enkla siffror än en människa är. Det går betydligt snabbare att hantera bokföringen om man har många enkla verifikationer än om man krånglar till dem genom manuella beräkningar som inte syns i bokföringen.

Det du beskriver när du pratar om Domänen betalas direkt över nätet är själva betalningen, inte fakturan du får från leverantören när du ska förlänga domänen. Den fakturan utfärdas ett visst datum och sen betalar du ett annat datum.

Samma sak med hostingkostnader.

Dessa båda kostnader uppstår när leverantören utfärdar fakturan, inte när den betalas. Så följaktligen ska de bokföras som två skilda verifikationer enligt faktureringsmetoden.

När du går och handlar med kort eller kontanter i en datorbutik och köper papper, toner m.m. så kan du hantera kvittot som fakturan.

Verifikationen för betalningarna är normalt kontoutdraget du får från banken, vilket brukar vara tillgängligt långt efter affärshändelsen.

Senast redigerad av Conny Westh den 2013-04-06 klockan 17:34
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat