Visa ett inlägg
Oläst 2013-02-23, 06:19 #8
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Citat:
Ursprungligen postat av clirre Visa inlägg
Tack för många bra och utförliga svar, framförallt från Conny! +10 på den!

Om man ser domäner ur ett ekonomiskt perspektiv:

På något sätt är man väl ändå en ägare av en domän då man ju kan sälja en domän till en annan. Eller?

Om man flyttar en domän från en registrar (där Företag A är ägare) till en annan, där Företag B är ägare, borde man väl rimligtvis behöva ett kvitto / verifikat för det va? Eller gäller det bara om det är en ekonomisk transaktion däremellan?

Om man tex flyttar en domän mellan egna bolag (utan att betala "sig själv") så bör väl detta på något sätt vara med i bokföringen?

Så, ur ett skattetekniskt perspektiv, hur tar man med domäner bland Tillgångar? Är det bara om man specifikt köpt dem (från en annan ägare)?
Du kan inte sälja något du inte har äganderätten till. Men för internetdomäner kan man i viss mån sälja "hyreskontraktet" eller "abbonnemangsavtalet" man har med sin registrar/webbhotell om de godkänner detta. De som har administrerat NU-domänen ville ju ha en hiskelig summa pengar enbart för att ändra "innehavare" av en domän.

Jag skrev innehavare med vilje för i juridisk bemärkelse så är man inte "ägare" men man är "innehavare" (som innehavare av ett hyreskontrakt eller abbonemangsavtal). Sen brukar de flesta inom brachen ändå säga "ägare", men rent juridiskt är det inte korrekt enligt min mening, "domäninnehavare" eller "domänabbonnent" tycker jag är en mer korrekt benämning.

Eftersom man som "innehavare" av en domän egentligen inte "äger" domänen så krävs inget kvitto från skattesynpunkt, eller av någon myndighet.

Men däremot brukar vanligtvis registrar/webbhotell kräva att det finns ett överlåtelseavtal, för det kan få ödestigra konsekvenser om vem som helst begär ändring av innehavare utan att egentligen ha fog för det. Annars kan ju vem som helst ta över vilken domän som helst bara genom att skicka in en anmälan om det till registraren. Så det finns ett viss skydd mot "kapningar" av domäner, även om det skyddet idag i viss mån är bräckligt.

Om ett företag har "köpt" en domän så ska man absolut upprätta ett kvitto på överlåtelsen och beloppet. I företagssammanhang så är det ett krav att man kan redovisa alla kostnader man haft ner till varenda krona.

Om det inte var pengar som använder för likviden så brukar man, för att förenkla, ofta sätta beloppet 1 kr som symbolisk summa för att det ska vara ett "officiellt" köpeavtal/kontrakt i juridisk bemärkelse. Annars är det formellt sett en gåva och då ska man uppskatta marknadsvärde och det blir hiskeligt krångligt.

Skattemässigt så kan domäner hanteras på olika sätt beroende på vad sftet med köpet var. Dels de du har för företagets interna bruk som du inte "köpt" utan som du nyregstrerat hos en registrar/webbhotell och endast betalar årsavgiften för, de behöver normalt inte tas upp som tillgångar i boköringen utan årsavgiften kostnadsförs rakt upp och ner.

Om du "köper" en domän, med avsikten att sälja den vidare, så är köpeskillningen en tillgång som ska bokas under imateriella tillgångar i balansräkningen. Då ska denna köpeskilling inte kostnadsföras direkt utan kostnaden tas upp under klass 4-konton när du väl säljer den vidare.

Har du "köpt" domänen för att använda själv i din verksamhet så ska inte kostnaden bokas av under klass 4-konton utan ska skrivas av under vanliga avskrivningskonton. Är kostnaden under ett halv basbelopp (tror jag det var) så kan du kostnadsföra inköpet direkt, vilket är bättre ur ett skatteperspektiv för då slipper du betala skatt för beloppet under avskrivningstiden.
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat