Citat:
Ursprungligen postat av ITisGood.se
Nej, men utan regleringar kommer definitivt arbetsförhållandena försämras avsevärt. Företag finns inte i första hand för att hjälpa andra får jobb så att de kan tjäna pengar utan för att tjäna pengar åt dess ägare.
Utan regleringar blir den väldig maktobalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är svårt att förhanda med arbetsgivaren efter det är den som gör att du kan få mat på bordet. Så fort det blir en förhandling kan arbetsgivaren hota med att sparka personalen om de inte går med på försämrade villkor. Vill de då ha kvar sina jobb så är det ju bara att acceptera sämre de förhållandena eller sluta jobbet. Det är mycket enklare att ersätta en arbetstagare för arbetsgivaren än vad det är att för arbetstagaren att hitta en ny arbetsgivare och det påverkar ju mycket mer när man helt plötsligt inte får någon lön alls.
|
Alltså, på marknad kommer nog alltid fackföreningar uppstå. Dessa föreningar/intressegrupper kommer kunna ställa krav mot sina arbetsgivare. En arbetsgivare hotar nog ogärna mer parten av sin personal med uppsägning om de inte går med på nya villkor.
För det är inte alls enklare att hitta nya arbetstagare i stora mängder än vad är det är för den stora mängden arbetstagare att hitta nya arbetsgivare. Rekrytering tar tid och är väldigt kostsamt även om det så är montörer på Saab, lokalvårdare eller seniora it-konsulter.
Problemet är att man idag har lagstiftat om väldigt många utav de krav fackföreningar har ställt mot sina arbetsgivare förr i tiden t ex. kollektivavtal och las.
Ett kollektivavtal behöver inte vara dåligt eller fel. Jag har svårt att tänka mig en arbetsmarknad där ett kollektivavtal inte skulle uppstå förr eller senare. Felet är att det regleras och skyddas utav staten. Det innebär dels att individens frihet att välja själv går förlorad, dels att de mekanismer som kan korrigera ett icke fungerande system sätts ur spel.
Tänk om det t ex. vore möjligt att gå ur facket och ta ett jobb till en lägre lön än vad kollektivavtalet tillåter. Då skulle säkerligen flera långtidsarbetslöa göra det. Och skulle det bli många, skulle facket behöva tänka om ifråga om vilken nivå på lägstalönen som faktiskt är rimlig. Men det kan i praktiken tyvärr inte bli så eftersom kollektivavtalen skyddas i MBL (Medbestämmandelagen).
Citat:
Ursprungligen postat av ITisGood.se
Såklart att man ska få konkurrera med andra på marknaden, men konkurrensen måste då regleras så att det sker på ett schysst sätt. Då behövs det ju såklart lagar för att förhindra att man gör vad som helst för att sabotera för sin konkurrenter.
Jag tycker inte att det är rätt att man ska kunna slå sig in på en marknad genom att överetablera den och tycka ner priserna bara för slå ut konkurrensen bara för att man har mest pengar att pumpa in och kan ta stora försluter.
|
Fast då är det inte en marknad. Det är planekonomi.
Citat:
Ursprungligen postat av ITisGood.se
Men är det verkligen en önskvärd utveckling att allt nästan allt ägs av stora företag/koncerner inom varje bransch?
|
Ja det är en önskvärd utveckling om marknaden vill det. Vill inte marknaden det, reglerar marknaden det.