Citat:
Ursprungligen postat av aelander
Det går visst att fixa ägarbyte billigare än 1600 kr
http://www.nunames.nu/pricing.cfm
'... En debitering på € 150 eller SEK 1 500 tas ut för en domännamnsflytt från en registrant till en annan,...'
Eftersom registrarerna har rabatt även på ägarbyten, så är det ju upp till registraren hur mycket man ska tjäna.
Dessutom betalar registraren beloppen 150 USD, inte EUR
Nuvarande dollarkurs så innebär registrarens kostnad för ett ägarbyte ca 740 kr.
Tillkommer ett års avgift.
Eftersom t ex Loopia, WK m fl endast tar ut sin egen kostnad vid registrering, så kan man ju undra varför de ska tjäna så mycket mer på ett ägarbyte !!
Det man bör observera vid ett ägarbyte är att all tid som är betald innan ägarbytet går förlorad. Om man har en domän som ex är betald t o m 2018 och överlåter den, så kostar det ägarbytet + ett års avgift. Domänen är efter det betald t o m ett år fr o m ägarbytesdagen.
|
Det stämmer inte fullt, dels skiftar ÅF-avtalen och Nunames ändrade till Euro i avtalstexterna för några år sedan (har det sagts mig) sedan är det "väl" allmänt känt att om du har en domän registrerad direkt genom Nunames - så blir du debiterad beroende på location. Som tidigare 1- och 2- teckensdomän innehavare så gick jag naturligtvis genom amerikanske proxies när det var dags för förnyelser, eftersom det är roligare att betala 500 dollar istället för 500 euro..
Men sen förvånar du mig faktiskt och undrar hur du själv löser detta..
Om en registrant gör ett ägarbyte av en .nu-domän, så sker detta genom holding registrar som samlar in 2 ifyllda blanketter, (1 försäkran och 1 ägarbyte). Registraren skickar detta vidare till Nunames som roddar det praktiska och debiterar registraren summan enligt avtalet. Registraren debiterar sedan kostnaden till den av parterna som enligt avtal ska stå för ägarbyteskostnaden.
MEN, det tillkommer svensk moms på beloppet till slutkunden!
Det är ytteligare lite förvånande att du ifrågasätter
Citat:
Eftersom t ex Loopia, WK m fl endast tar ut sin egen kostnad vid registrering, så kan man ju undra varför de ska tjäna så mycket mer på ett ägarbyte !!
|
Registrarerna du nämner tillämpar automatiska system för registreringar och förnyelser av domäner, vilket gör att det inte tillkommer någon (vanligtvis) administrativ kostnad för registraren.
Men eftersom du har lång erfarenhet av Nunames, och är mycket väl medveten om att såväl Loopia som WK har ett helt annat avtal med Nunames än det du själv har, så bör du även känna till att ägarbyten genom Nunames kräver en "viss mån" av manuell hantering, så är det väl rimligt att man tar höjd för det som registrar. Jag tror inte att det ligger i någon svensk registrars intresse att debitera mer än de verkligen behöver för .nu-ägarbyten.
Jag är själv ingen vän av den ägarbyteskostnaden, men det blir fel när man trashar re som överhuvudtaget gör ägarbyten möjligt. Berätta vad ni tycker direkt till Nunames istället, för jag tror inte någon skulle vara gladare än Loopia, WK mfl om den kostnaden försvann...snart. Jo..kanske de större .nu-innehavarna som får nya möjligheter.
Beträffande pushning hos NameCheap, så är det ett otyg och mycket riktigt så kan registrerade registranter råka riktigt illa ut, dessutom är det bedrägeri enligt brottsbalken att sälja annans registrerade egendom/immateriell rätt (om du fått en domän pushad till dig och du säljer den vidare). Men det är inte bara NameCheap, utan NameCheap är ENOMs största subregistrar och allt är "ENOMs fel", då de behandlar Nunames som att de skulle vara ett "thin registry", när de i själva verket, precis som .SE är ett "thick registry" mao registret håller registrant- och ns-data INTE registraren.
Detta har skett tidigare bla vid .es-landrush, så ändrade jag uppgifter (adressuppgifter) för ett gäng .es-domäner som accepterades av registraren och vid whoisslagningar hos registraren så stod den nya adressen, men inte när man slog mot registret.
Just detta skedde dessutom hos flera europeiska registrarer..
.. och hur många subregistrarer har inte ENOM ?
Nej jag hoppas att Nunames får ordning på det, så att vi ens slipper fundera i skillnaderna.
Missförstå mig nu inte "Knullis" - jag tycker att det skulle vara idealiskt om det fungerade (även rättsligt) med att göra enkla ägarbyten genom en registrar för .nu-domäner, men då det riskerar att slå hårt tillbaka på den första registranten, så är det helt omöjligt att tycka att det är något bra.