Visa ett inlägg
Oläst 2004-01-11, 01:15 #7
efa efa är inte uppkopplad
Flitig postare
 
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 304
efa efa är inte uppkopplad
Flitig postare
 
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 304
Jag köpte dokumentet (för 180 spänn, på engelska) och har nu snabbt bläddrat igenom de exakt 50 (slappt skrivna) sidorna.

De 17 första sidorna är bara introduktion utan egentligt relevant innehåll.

Under rubriken "Lessons Learned", ska själva "innehållet" i dokumentet komma. Det är en redovisning av statistik som bygger till stor del på Joyners egna sajter och då dessutom handlar om en amerikansk publik. Bland annat konstateras att den bästa dagen att skicka reklam i epost (!!!) är fredagar och den sämsta är onsdagar.

Efter veckodagsstatistiken kommer några sidors mumbo-jumbo om att när man skriver epostreklam är det bra att ha en intresseväckande ämnesrad och ett vänlig tilltal. Lite grand om den så kallade zeigarnik-effekten, det vill säga att folk tenderar att ta reda på mer om man skapar en spänning genom att exempelvis utelämna information (vilket förstås är grundläggande i all marknadsföring, även om det för Joyner verkar ha varit ett mirakel att upptäcka!).

Sen tycker han att det är bra att skicka eposten till rätt målgrupp. Det orkar jag inte ens gå in på här. Och så följer lite dravvel om att det är bra att skriva mottagarens namn i ämnesraden, för "What is the sweetest sound in the world? Why, the sound of your own name, of course." Usch.

"All clicks are not created equal" är nästa stora konstaterande. Några sidor som går ut på att det är bättre med 100 klick och 10 köp än 1000 klick och 1 köp.

På sidan 34 finns väl det första som åtminstone kan vara lite tankvärt. Han skriver nu att "Cheeseburger Traffic" (det vill säga mass-trafik, inköpt billigt) inte heller är fel. All trafik är bra -- även den dåliga -- (det är ungefär den motsägelsefulla nivån på hela texten för övrigt!)... Nåja: det intressanta: Det handlar om att ta hand om trafiken beroende på varifrån den kommer. Att få trafik från någon som söker efter porr när man själv säljer villaförsäkringar behöver alltså inte vara fel, om man tar hand om trafiken på rätt sätt (inte så konstigt förstås, men det "största" han lyckats säga hittills).

Vad gäller beställningsformulär konstaterar Joyner att det är bra att skriva att det är en säker betalning. Och så är det bra att visa dem vad de håller på att köpa (visa varukorgen alltså), att det är bra att ge pengarna-tillbaka-garantier och liknande.

Det är också bra att vid köptillfället upprepa säljargumenten. Eller till och med lägga till säljargument. Det är ett vanligt knep vid traditionell försäljning, men jag håller med honom om att det används alldeles för lite på webben (där det ju faktiskt är enklare)!

Iakttagelsen på sidan 38-39 är också lite intressant. Det visar sig att 32% fler beställningar genererats när man vid beställningen tvingas kryssa för rutan "Ja, jag vill beställa..." än när den rutan inte finns. Inte heller här har Joyner hittat på något nytt förstås! Det är ju så i all marknadsföring (vi människor tenderar att hålla fast vi vad vi säger, så om vi först säger ja så har vi större tendens att fortsätta säga ja i nästa steg). Det intressanta är väl att se det i siffror och i ett så konkret exempel.

Sidan 40 till 50 är så resultatet från en undersökning om användarna. Två år gammalt, baserat på amerikanska förhållanden. Osv...
efa är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat