Citat:
Originally posted by danielos@Nov 5 2005, 11:04
Citat:
Eftersom /tmp är liten och bör vara snabb borde den ligga högre upp på listan.
|
Du har rätt, jag har läst att:
Put each swap partition on the outer tracks.
Innebär längst ner i listan och längst ut på disken.
Citat:
Jag skulle som sagt vilja ha /usr ro. Det tar ju bara en sekund att göra remount till rw på den.
|
Vad är anledning till ro, hackar någon sig in kan han ju lätt remounta den med rw?
Fast det är en sak som jag undrar över:
Citat:
/var är till för variabel data. Alltså borde webbrooten ligga där.
|
Eftersom jag inte vill gå in på ftp som root så vill man ju ha ett användarkonto för att uppdatera php-filer. Är det inte bättre då med /home/useraccount/public_html än att ha en webbsidor med username som ägare i /var Eller laddar du upp som user och flyttar över inloggad som root?
|
Början av en HDD är det yttersta spåren på skivorna. Det vore ju dumt om en hårddisk vore långsam i början men snabb i slutet, inte sant?
Att montera /usr ro är för att förhindra intrång.
Känns onödigt att skapa ett shellkonto bara för FTPns skull. För övrigt hänger jag inte med i resonemanget. På min nästa server som jag inte tänker dela med andra kommer jag inte ens ha FTP-server på. Enda portet som kommer vara öppen utifrån kommer vara port 80 som leder till en chroot:ad Apache. Filöverföring etc. kommer jag sköta över SSH på en port som endast släpper igenom trafik från vissa IP-adresser.
Nu är jag inte så hemma på hur filsystem fungerar, men de flesta filsystem använder en lista med filnamn på alla filer som ligger i en katalog. Reiserfs använder en balanserad träd-algoritm vilket gör att det är lika snabbt att läsa en fil som ligger i en katalog med 3 filer som en fil som ligger i en katalog med 1.000.000 filer. Ext2, liksom alla andra filsystem jag känner till, fungerar så att antalet filer i en katalog ökar accesstiden exponensiellt.
Reiserfs4 kom med första gången i vaniljsåsen av Linux förra fredagen. Visst har Reiserfs4 för sig varit stabilt bra länge och många har t.om. använt det till Linux sedan lång tid tillbaka, men det är inte föränn det kommer med i vanilj-utgåvan av Linux som en bred skara börjar använda filsystemet. Nästa gång jag flyttar över innehållet på mina diskar i min arbetsstation kommer jag alla gånger välja resierfs4, men att köra det på en produktionsserver låter lite väl tidigt. Om ett halvår är det nog moget. Reserfs4 ger främst bättre prestanda när man skriver till disken eftersom datat slipper skrivas två gånger (som det gör i de flesta journalförande filsystemen).
Intressant och aktuell intervju med Hans Reisen