Ämne: Framtiden?
Visa ett inlägg
Oläst 2003-11-25, 03:34 #3
efa efa är inte uppkopplad
Flitig postare
 
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 304
efa efa är inte uppkopplad
Flitig postare
 
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 304
Citat:
Hur tror ni att framtiden kommer se ut inom yrket? (...) vad finns de för olika yrken inom webdesign?
Jag tror att vi går mot en allt högre grad av specialisering i webbranschen (som i de flesta andra branscher).

Förra året var jag på en konferens där temat var ungefär: "Webmastern är död. Länge leve webmastern!" Branschen (och framförallt kunder och chefer!) börjar äntligen förstå att föreställningen om "webmastern" som en ensamt ansvarig för webben är absurd. För vad är en "webmaster"? Någon som är proffs på teknik (hård- och mjukvara), information, struktur, navigation, design, affärsnytta med mera på webbplatsen. Det vill säga 4 års utbildning till journalist eller copywriter (information), 4 år till bibliotekarie (struktur), 4 år till beteendevetare (navigation, användarvänlighet), 4 år till art director (design), 4 år till företagsekonom (affärsnytta), 4 år till programmerare... alltså sammanlagt minst 24 års utbildning!

Istället för webmaster växer därför långsamt rollen som webmanager fram (ytterligare en amerikansk term förstås). Alltså en person med övergripande ansvar för samtliga delar i webbkommunikationen, men utan någon större praktisk kunskap av dem. Webmanagern har fokus på information, kommunikation och affärsnytta och under sig har han/hon en stab bestående av till exempel webbredaktörer, webbprogrammerare, webdesigners, informationsarkitekter, användarvänlighetsexperter och gränssnittsutvecklare (för att bara nämna några). För större företag finns mycket av kompetensen inhouse, för mindre företag köps tjänsterna utifrån från specialiserade konsulter.

I takt med branschens ökade mognad blir affärsnytta och kommunikation allt viktigare. Den som hamnar i centrum och i ledande position blir kommunikatören (inte teknikern som det var tidigare). Vi ser på så sätt en "maktförskjutning". Samtidigt blir applikationerna på webben alltmer komplexa och de riktigt duktiga programmerarnas löner fortsätter att skjuta i höjden.

Citat:
Hur fungerar det på ett företag, finns det några webbyråer kvar eller sköts det internt på företaget nu för tiden?
Redan i nuläget tycker jag att man kan se exempel på hur förskjutningen i branschen yttrar sig i praktiken. I och med att content management blir allt vanligare, så blir det helt naturligt så att företagen i första hand har kompetens inhouse för att sköta informationen på webbplatsen (minst en webbredaktör). Kompetensen för vidareutveckling av webbplatsen köps däremot in utifrån, ofta genom en kombination av ett flertal konsultfirmor med olika inriktningar. Man låter alltså någon utveckla ett specialbyggt system åt en, eller man köper in ett färdigt -- sedan använder man systemet med kompetens som finns inhouse.

Eller vad tror ni andra?

Citat:
En sista liten fråga. Stavas det webbdesign, webb design, web design eller webdesign?
På engelska skriver man inte ihop ord juh men det gör vi i svenskan. Webbdesign eller web design?
Webdesign tycker jag. Liksom webmaster. Däremot webbredaktör, webbkommunikatör eller webbmästare med två b.
efa är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat