Visa ett inlägg
Oläst 2005-03-09, 13:45 #13
DFT DFT är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 289
DFT DFT är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 289
Citat:
Originally posted by guran@Feb 12 2005, 12:50
Här är ett lite råd för att pungslå Eniro lite med sitt krav.

Be dem att specificera vilken person på företaget de har pratat med. Be dem specificera att de har kontrollerat att den person de har talat med på ert företag har fullmakt att göra beställningar av annonser hos dem.

Har den de talat med inte en fullmakt, så gäller inte Eniros krav. Har de inte kontrollerat att fullmakt finns så har de gjort ett fel. En säljare måste alltid kontrollera att en köpare har fullmakt att göra köpet. Görs inte det så finns det inget giltigt avtal.

Det här har funkat bra för mig. Ett företag jag arbetade på fick ibland sådan där annonsfakturor. Jag ringde alltid upp och frågade vem på företaget de hade talat med och sade sedan att tyvärr hade den personen inte fullmakt från företaget att göra sådana beställningar. De har alltid fått backa ut med svansen mellan benen.

Att annonser sätts in utan beställning är ganska vanligt kan jag tro. Jag har en kompis som ständigt har det problemet med tidningen City i Stockholm. Han kan göra en beställning för en vecka, och sedan sätter de bara in annonsen vecka efter vecka och skickar räkning på det. Naturligtvis betalar han inget, men det största problemet är all tid det tar att hålla på och reklamera detta. Det verkar som om sådana här försäljningsställen har dåliga rutiner på hur det ska fungera.

Jag begär alltid om en skriftlig överenskommelse, dvs. bara ett email på vad vi har kommit överens om.
Jag vet ett företag som gjort just så, de hävdar att den som gjorde en beställning (detta gäller inte Eniro utan andra saker), inte var behörig att agera i bolagets namn. Man tog inte heller emot varorna när de kom, fakturan är bestirden, beställningen gjord genom att företaget ringde upp en person på hans mobiltelefon alltså är beställningen inte ens gjord av någon som då fanns på företaget. Ärendet ligger nu hos tingsrätten eftersom motparten inte ger sig utan hävdar att om någon svarar på en telefon så utgår de ifrån att man är behörig att sluta avtal.

Det bolaget som sålde varan skickade med en ångerblankett tillsammans med orderbekräftelsen och fakturan. Naturligtvis bestreds dessa direkt men som tur var skrev man aldrig på ångerblanketten utan skrev direkt på fakturan att man aldrig beställt några varor. Den advokat som bolaget har kontaktat frågade direkt om de skrivit på ångerblanketten och sa att om de gjort det så hade det varit omöjligt att få rätt. Det beror på att ångervecka inte finns mellan näringsidkare så det hade ändå inte gällt, MEN genom att skriva på och ångra en beställning så bekräftar man att beställningen verkligen gjort, man kan inte ångra en order man aldrig lagt.
DFT är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat