Citat:
Originally posted by jonny@Feb 16 2005, 13:40
Jag har inte hunnit sätta mig in i de nya reglerna riktigt. Bakgrunden är denna. Jag har viss kontakt med en person som är sjukskriven för utbrändhet men som dels har ett behov av pengar och dels vill jobba några timmar för att känna att han gör nytta.
Nu finns det vissa administrativa arbetsuppgifter - totalt mellan 5 och 20 timmar per månad - som jag skulle kunna tänka mig att anställa honom för att uträtta.
Frågan är ju bara om jag då som arbetsgivare måste betala en del av den ersättning han får från försäkringskassan för de dagar han inte jobbar. Om en anställd blir sjuk föreligger ju vissa krav på 15% av lönen som måste betalas av arbetsgivaren, men hur är det om man anställer någon per timme som redan är sjuk.
Eller är det systemet som är sjukt och innebär att jag inte kan hjälpa denna person att klara sin ekonomiska situation och dessutom ge honom något vettigt att göra för att det blir mycket dyare än att anställa någon som mår bra och inte är sjukskriven?
|
Om den sjukskrivne kan arbeta lite och inte längre behöver vara sjukskriven på heltid så slipper arbetsgivaren de 15%, eftersom den sjukskrivne istället får vanlig lön för den delen av sin tjänst som han jobbar och sjukpenning för resten. Hur mycket han ska arbeta, när och med vilka uppgifter är något som företaget, Försäkringskassan och ev behandlande läkare kommer överens om i den rehabiliteringsplan man gör upp efter 4 veckors sjukskrivning.
Det om reglerna, sedan förstår jag inte riktigt din fråga. Är din bekant sjukskriven under tiden han är arbetslös eftersom han skulle kunna jobba hos dig några timmar?