Medlem
|
|
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 289
|
|
Medlem
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 289
|
Nu börjar det bli mycket spekulerande så här är de riktiga reglerna och beräkningarna.
Grunderna för bidraget är LÖNEKOSTNADEN, dvs lön+sociala avgifter. Till grundlönen ska också läggas semesterersättning med ca 12%. Om någon är sjuk betalar arbetsgivaren sjuklönen under 14 dagar och även detta är du bidragsgrundande däremot inte de 15% som man numera fortsätter att betala under någons hela sjukskrivningsperiod.
Om den anställda har månadslön så delar man lönen med 22 för att komma fram till en daglön. Detta innebär att månadslönen inte kan vara högre än 10.338 kronor för att bidraget på 350 kronor om dagen också i verkligheten ska ge 50% av lönekostnaden.
Vi ett förstärkt anställningstöd är bidraget 75% under de första 6 månaderna och sedan 25% under 18 månader. Här är maxbeloppet med 75% 525 kronor per dag och det motsvarar då samma lön som vid det allmänna anställningstödet.
Det finns sedan lite ytterligare regler för att ett företag ska kunna få anställningstöd. Dels får man inte ha sagt upp någon pga arbetsbrist det senaste året, dels måste facket som man har kollektivavtal ge sitt godkännande till anställningen. Har man inte kollektivavtal måste man ändå kunna visa på att den lön den anställde får ligger i samma nivå som om man haft kollektivavtal, dels måste man också visa att man har tecknat samma försäkringar som man varit tvungen att göra om man haft kollektivavtalet. Det innebär på kollektivsidan att man är ansluten till FORA och för tjänstemän även följer ITP och ITPK planerna. Kostnaderna för detta finnas inte med i underlagen för anställningsstöd även om lönen är så låg att det skulle kunna rymmas inom gränserna.
|