Visa ett inlägg
Oläst 2004-12-22, 21:09 #39
Matss avatar
Mats Mats är inte uppkopplad
Supermoderator
 
Reg.datum: May 2003
Inlägg: 1 711
Mats Mats är inte uppkopplad
Supermoderator
Matss avatar
 
Reg.datum: May 2003
Inlägg: 1 711
Citat:
Har för mig att just den formen du har på whiskeyglas (den vanligaste) är en produkt från en tid då whiskeyn var dålig och innehåll diverse ämnen som var tvungen att luftas bort. Jag må ha glömt 99% av storyn, men något var det iaf som skulle luftas bort. Just provarglas (som ser ut som vinprovarglas) behåller just aromen i den kupade formen.
Stämmer utmärkt!
Saxat från "Dryckeskunskap"
Glasen har en form som på ett mycket bra sätt samlar ihop aromerna från whiskyn och förstärker doftintrycket. Glasets storlek och diameter är väl avvägt för att ge ett bra förhållande mellan alkoholångor och övriga doftämnen.

Som jämförelse kan man nämna en traditionell konjakskupa där man har en mycket större diameter och därmed en större area som avger alkoholångor. Eftersom dessa ångor bedövar doft- sensorerna upplevs alkoholdrycker som provas ur sådana glas som mer "spritiga".

Det glas som olyckligt nog fått namnet whiskyglas eller whiskytumbler, dvs ett lågt brett glas med raka kanter, är konstruerat så att väldigt lite av whiskyns karaktär kan uppfattas. Den typen av glas rekommenderas mer till whisky man helst inte vill känna doft och smak hos ( varför man nu skulle vilja ha sådan hemma ) eller till dem som föredrar sin whisky med is.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg post-7-1103746141.jpg (5.3 KB, 0 visningar)
Mats är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat