Citat:
Originally posted by ConnyWesth@Jul 1 2009, 01:00
Frågan är om du har just det, ett ingånget avtal alltså....
För att det ska vara ett giltigt ingånget avtal måste den du skrev avtalet med vara registrerad firmatecknare eller ha fullmakt att teckna firman. Annars har denne person inte rätt att ingå bindande avtal för arbetsgivarens räkning, och det är du som leverantör som har ansvaret att kontrollera att så är fallet.
|
Det är korrekt att endast behörig person får ingå avtal, men ansvaret för att kontrollera att personen som ingår avtalet är behörig är inte så långtgående som man kan tro, det räcker i princip med att individen man avtalar med hävdar att denne har behörighet, eller att det normalt av dennes befattning framgår att denne har behörighet eller att den som beställt tidigare haft behörighet (eller t.ex. att denne gjort ebställningar och betalning erhållits). Endast om det är så att det för säljaren borde vara uppenbart att behörighet saknas så är det sannolikt att detta innebär problem... Det finns en rad rättsfall inom just detta område. För ens egen skull är det är ju alltid bra, dock, att ha styrkt behörigheten (t.ex. genom registreringsbevis från Bolagsverket).
Citat:
Fakturerings och expeditionsavgifter behöver inte alls betalas av kunden om de inte uttryckligen står i avtalet. Annars kan man bara strunta i att betala dessa.
|
Givetvis, exakt så som man kan strunta i andra saker som eventuellt hittas på av den andra avtalsparten och som inte finns med i avtalet.
Citat:
Det är oerhört irriterande när man som kund får fakturor med betalningsvillkor som är kortare än 30 dagar, det avviker från de flesta företags normala rutiner. 30 dagar är det villkor som är vanligast vid fakturering och man har inte rätt att debitera dröjsmålsränta förrän man haft 30 dagar på sig att betala, enligt räntelagen, så varför satsa på dålig kundvård och irritera kunderna i onödan. Se till att följa en god affärssed och skapa trevliga vibbar kring ditt företag i stället för att vara ett irriterande bi som kunden helst vill undvika.
|
Nu förutsätter jag att man diskuterar betalningsvillkoren och har dem med i avtalet. Om man kommer överens om kortare, eller längre, villkor för betalning så är det, i alla fall i mina ögon, inget som direkt stör. Jag brukar då inte ha problem att hinna hantera en tiodagarsfaktura, vilket är väldigt vanligt förekommande (säkert 25%). Förstår inte varför man som leverantör skall behöva agera kreditgivare till köparna. Principen är ju att, om inget annat avtalats, en faktura förfaller tillbetalning omedelbart och betalning skall ske när säljaren så begär, och inte efter 30 dagar som många tycks tro (om nu, som sagt, inte 30 dagar uttryckligen avtalats).
Bara för att man inte kan debitera dröjsmålsränta tidigare än 30 dagar efter fakturadatum betyder det definitivt itne att man kan ha kortare betalningsvillkor samt, vid utebliven betalning, skicka påminnelse och inkasso väl före dessa 30 dagar.