Citat:
Originally posted by Xamda@Jun 17 2009, 21:46
Att utebli från arbetsplatsen utan giltig anledning är utan tvekan skäl för uppsägning och det finns inget som säger att han måste vara borta i fem dagar. Att inte dyka upp och vara borta en dag räcker fint. Facket kan säkert ha åsikter om det, men du riskerar i princip ingenting om avskedar (inte säger upp, avskedar) honom när han dels inte sköter sitt jobb och dels inte dyker upp över huvud taget.
|
Nej, att utebli från arbetsplatsen en dag är inte skäl för uppsägning! För att säga upp någon av personliga skäl krävs det att förseelsen skett upprepade gånger och att den anställda blivit uppmärksammad på att arbetsgivaren är missnöjd flera gånger. Här har jag hört att 5 separata frånvarodagar med errineringar emellan varje är ett bra riktmärke.
För att klargöra det hela:
I Sverige finns det uppsägning och avsked där det senare skiljer sig från det förstnämnda eftersom det sker direkt och därmed inte har någon "uppsägningstid". För avsked krävs det dock att arbetstagaren "grovt missköt sig". Exempel på grov misskötsel kan vara en betydande stöld från arbetsgivaren eller misshandel av en annan anställd. Det är därmed ganska ovanligt men om det nu skulle ske så kan man helt enkelt be personen i fråga att lägga ner sina verktyg, ta sitt pick och pack och inte komma tillbaka nästa dag.
För uppsägning däremot finns det två skäl. Personliga och arbetsbrist. Det sistnämnda är ganska självförklarande och verkar ju inte vara applicerbart i det här fallet. Personliga skäl däremot kan bestå i att arbetstagaren är långsam, lat, otrevlig mot kunder etc. och det är väl här du har din chans. Förfarandet brukar gå till ungefär så här:
Arbetsgivaren blir missnöjd med den anställde och tar in den arbetstagaren för att samtal för att diskutera problemet och eventuella lösningar (banda gärna), arbetstagaren bättrar sig inte då kontaktar man facket (de kan faktiskt hjälpa arbetsgivare också) som kommer kräva att arbetstagaren får ett par chanser de brukar också be om ett samtal där arbetstagaren är närvarande, kvarstår problemet så är det dags för arbetsgivaren att ta till med hårdhandskarna - skriftlig errindering, när du gjort det ett par tre gånger så brukar facket komma till insikten att det är ok och sparka personen och då är det dags att säga upp han eller henne. Facket är som sagt ett ganska ok bollplank och medlare i såna här situationer. Tänk också på att dokumentera förfarandet.
Avskedar du någon utan giltigt skäl så riskerar du att hamna i arbetsdomstolen och troligen få betala skadestånd till arbetstagaren för att inte säga vilken dålig PR det är. Inom mina referensramar är det inte att "riskera i princip ingenting". Arbetstagaren har också rätt att återgå till sitt arbete.
Jag är inte helt säker på om det här gäller vid avsked också men om arbetstagaren tycker att en uppsägning är orimlig så kommer han eller hon "ogiltigförklara" den och har då rätt att jobba kvar och bära lön och förmåner tills dess att fråga utretts. Även här kan skadestånd komma på tal och frågan avgörs oftast i domstol.
Det är svårt att sparka någon i Sverige! Det är därför stora koncerner försöker sig på trix som det jag beskrev ovan. Så ta hjälp, om inte från andra, så i alla fall från facket. Se till att dokumentera allt och ha tålamod med den anställde, du är i underläge i de flesta förhandlingar eftersom bevisbördan ligger på dig. Så räkna med att det kommer ta tid.