Visa ett inlägg
Oläst 2009-04-21, 20:25 #6
rhuse rhuse är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Jun 2006
Inlägg: 655
rhuse rhuse är inte uppkopplad
Mycket flitig postare
 
Reg.datum: Jun 2006
Inlägg: 655
Enkelt bolag (det eliasson beskrev) är, som namnet antyder, enkelt men har vissa brister. Tänkte ni driva verksamheten seriöst och satsa på framtiden skulle jag rekommendera någon annan bolagsform.

Handelsbolags största nackdel är att ni båda är solidariskt ansvariga för alla bolagets skulder. Kan vara jobbigt om man inte fullt litar på den andra personen eller av andra anledningar inte vill riskera sin ekonomi.

Kommanditbolag är främst lämpligt för samarbeten där ni båda inte drar lika mycket till stacken. Arbetar du t.ex. mer i firman än din kompanjon så kan man tänka sig att du får ta komplementärrollen och därmed ett större ansvar men din kompanjon kan ändå vara med som delägare och dela på vinsterna. En liten hybrid utav egen firma och handelsbolag skulle man kunna säga. Har nästan exakt samma nackdelar som handelsbolag med den lilla skillnaden att delägaren bara riskerar sitt insatta kapital.

Aktiebolag. Den absolut vanligaste formen för gemensamma projekt. Här är ni bara ansvariga för de pengar ni sätter in i bolaget. De pengarna ska inte heller ses som en utgift eftersom de kan arbeta i bolaget och de flesta behöver ju någon typ av investeringar i början. Kan ge ett seriösare intryck hos banker etc. men ni kommer troligen att råka på personlig borgen om ni försöker ta lån eftersom ert bolag har små tillgångar och kort trackrecord. Nackdelarna här är en ökad administration. Inte bara för att ni måste ta fram och få en årsredovisning reviderad utan också för att ni måste ha stadgar aktieägaravtal. Det senare är ett område där väldigt många bolag slarvar för att de är lata eller snåla (kan inte själva och vill inte betala för hjälp). Det gäller stora bolag som när något riskkapitalbolag köpte in sig stort i folksam för att kunna ta makten i bolaget. Väl på årsstämman så visade det sig att folksam varit en stiftelse och att det stod klart och tydligt bolagsordningen (som de uppenbarligen inte läst) att ingen aktieägare kan disponera mer än 10% av rösterna så de blev lite snoppna när de kom ditt och hade 35% av aktiekapitalet eller något liknande men inte fick mer röster än andra storägare. Finns många exempel på (stora bolag) som begår samma misstag med formalian (Telia, Norska staten, Volvo AB, etc.) Samtidigt kan man givetvis vända den obligatoriska formalian till sin fördel och ta ett helhetsgrepp och tänka över t.ex. hembudsklausuler. En annan stor fördel är vinstbeskattningen, i en enskild firma skattas ju all vinst som lön. I ett aktiebolag kan man låta vinsten arbeta vidare i bolaget med endast en 26,5% vinstbeskattning. Vill man sen ta ut pengarna så kan man göra det via utdelning och då få ganska förmånlig beskattning i alla fall upp till de första 120 tkr.

Vad som är bäst i ditt fall är helt omöjligt att svara på eftersom vi har så lite information att tillgå. Mitt standardsvar är att söka hjälp, gå till en revisor/redovisningskonsult och betala några tusenlappar för att göra det bästa valet och få allt rätt från början. Jag lovar att det lönar sig i 99.9% av fallen.
rhuse är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat