Citat:
Ursprungligen postat av klein
Och? Han kan aldrig ingå avtal i ditt namn, särskilt inte om det är enskild firma.
|
Om han har en titel som t.ex. VD eller inköpschef så kan avtalet under vissa omständigheter vara bindande även om personen i fråga inte har någon fullmakt. Detta eftersom vissa ämbeten kan antas inneha fullmakt och det skulle vara jobbigt för varje telefonförsäljare att be om att få se fullmakten. När de ringer är det därför praxis att de frågar efter den "inköpsansvarige", "Chefen", "VDn" etc. Att han har enskild firma spelar inte så stor roll.
Citat:
Originally posted by -klein@Apr 5 2009, 05:48
Du får inte provocera fram brott. X antal år sedan , hade jag en kompis i någonstans Sverige, som var jävligt duktiga på att göra reset bara telefonkort för telefonautomater. Han sålde sin konstruktion till några ST och bl a till telia, men han blev friad pga telia provocerade fram brottet.
Men polisen rör sej oftast i gråzoner, finns ett jättefint exempel på detta, om det så kallade Gotlands knarket, där Stockholms egna dagis fröken till polismästare var inblandad.
|
Ja och nej. Sveriges öppna bevisprövning innebär inte att man får provocera fram brott (det regleras för övrigt i andra lagar) men det innebär att bevis som provocerats fram kan användas i domstol. Låt oss hypotetiskt säga att du är pedofil och jag ogillar pedofiler men inte lyckats få dig dömd pga. brist på bevis. Då skulle jag teoretiskt kunna låsa in dig och misshandla dig tills du erkänner och spela in erkännandet och lämna in det till en domstol och de skulle kunna ta upp det som bevis. Visst, bevisvärdet kanske inte är så högt eftersom det misshandlats fram men det är fullt tillåtet att använda det i en rättegång även om jag också troligen kommer bli dömd för misshandel och olaga frihetsberövande.
Som i fallet med den tyska polisen som mutat fram uppgifter. Mutor är olagliga i Sverige och hade det skett här hade han troligen blivit dömd men bevisningen han fick fram kan fortfarande användas i rättegångar mot skattesmitare.
Citat:
Ursprungligen postat av Magnus_A
Det är inte frågan om brott, utan väljer det säljande företaget att dra detta till tinget efter att du bestridit fakturan så handläggs det som ett vanligt civilmål. Dvs att företaget får stämma dig eller din kompanjon för att ni inte följer avtalet enligt deras sätt att se. De kan åberopa telefoninspelningar och annat som de tycker stöder sin sak.
Var gärna observant på om det finns möjligheter att lätt och snabbt gå ur avtalet, kanske enklare så än att vänta in en process. Se över dina egna bevis om du har några, minnesanteckningar är ett stöd. Ångerrätt gäller inte företag.
|
Avtalsbrott kan under vissa omständigheter vara straffrättsliga eller i alla fall få straffrättsliga påföljder men i de flesta fall faller de som du säger under civilrätten.
Här är det också viktigt att tänka på att i civilmål är man inte "oskyldig till motsatsen är bevisad" utan här är det två parter som står mot varandra och har den ena en hårsmån bättre bevisning så vinner han eller hon. Beviskraven är alltså betydligt lägre och det gör att bevis som "skärmdumpar" eller "anteckningar" faktiskt kan få ett relativt högt bevisvärde även om de oftast inte skulle bidra till mycket vid ett brottsmål.
Ångerrätten gäller ju som sagt inte företag och hävning kan i regel bara göras vid säljarens dröjesmål. Det förutsätter också i stort sett att varan inte är specialanpassad för köparen.