Citat:
Originally posted by coredev@Mar 28 2009, 09:40
Precis som Westman säger, är lagen helt tillräcklig. Producerad källkod är helt enkelt företagets egendom.
"IT företag" (eller överhuvudtaget ett företag som i någon form har anställda programmerare / konsulter) i Sverige brukar inte skriva något om koden i anställningsavtalet, av den enkla anledningen att det inte behövs. Detta gäller även för företag som producerar programvaror av mycket känslig natur t.ex. programvaror för ekonomiska transaktioner, etc. Däremot är det vanligare med ett sekretessavtal, som stipulerar att man inte får avslöja några för företaget känsliga uppgifter till utomstående. Detta behövs dock egentligen inte heller, för även här är lagen helt tillräcklig.
En sak du bör tänka på att även om kod kostar en hel del att producera från scratch, så anses kod inte så mycket värt i dag. "Tänket" har ändrats iom GPL / Open Source - det har blivit tydligt att det krävs så mycket än källkod för att lyckas. Det handlar om marknadsföring, varumärken, kundbetötande, dokumentation, produktifieringar, användargrupperingar, utformning, etc.
Vill även tillägga att det är mycket viktigt för en arbetsgivare att lita på sina anställda / sina konsulter. Om man anser sig inte kunna göra det har man antingen anställt fel personer, eller så får man nog jobba på sin tillit
|
Ja, det har du ju rätt i. Kan ju inte jobba med någon man inte litar på.
Då förstår jag att koden är skyddad av copyright från första stund den skrivs.
Men man kan ju inte garantera att de anställda inte plagierar idén och blir till direkt konkurrent (kanske efter anställningsperioden).
Reflektioner?