Att (stora) företag alltid drar ut på tiden så länge de kan har med nuvärdet på pengar att göra. De vet att de är viktigare för dig än du är för dem. Alltså kommer de testa var din smärtgräns går och hålla inne betalningen så länge de kan för att tjäna mer pengar själva. När de sedan betalat så är det inte ovanligt att de försöker hålla inne betalningen ännu lite längre nästa gång för att återigen testa gränsen. Storföretag som volvo betalar ofta inte förrän inom 90 dagar till sina underleverantörer.
I nedgångstider blir det vanligare att försöka hålla inne betalningarna. Vill man på ett enkelt sätt förbättra likviditeten i sitt företag så gör man det genom att sänka kredittiden till kunderna och öka den till leverantörerna. I högkonjukturen kan de ju har "förbisett" den möjligheten för att skapa en bättre relation till dig.
En lärare nämnde att det i de flesta fall räcker med att man hotar med att skriva en "29:a". (Om jag minns rätt) så syftar det på 29:e paragrafen i Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning. Det är, om jag minns rätt, helt enkelt ett hot om att ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden. Det är effektivt för att ingen vill ha en sån plump in sina register.

Skulle det gå längre så skulle jag istället försöka sälja fakturan till ett inkassobolag istället för att starta en tvist själv eller ansöka om utmätning.
29:an är ju bara tillämpar i de fall där du har direkta fodringar. I de fall som du har fodringar på affiliateföretag så regleras det hela säkerligen genom erat inbördes avtal. Antagligen är de så smarta att de i er affäröverenskommelse friskrivit sig från sånt.