Visa ett inlägg
Oläst 2004-10-27, 15:35 #2
Peters avatar
Peter Peter är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 96
Peter Peter är inte uppkopplad
Medlem
Peters avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 96
Givetvis är det viktigt med användartester, jag håller dock inte med dig om att det inte är så viktigt med att användarna som ska testa representerar målgruppen man har för projektet.. Det viktiga är ju att se hur målgruppen reagerar, i ditt fall ska du förhoppningsvis inte vara intresserad av vad en 14-åring tycker, utan vad din riktiga målgrupp tycker. Allt handlar om målgruppen helt enkelt, i ditt fall kan man även tänka sig att personer med mycket liten datorvana kan vara en del av målgruppen, då gäller det givetvis att även leta upp dessa!

I våras var jag med och utvecklade ett bokningssystem för en stor förening i Sverige. Målgruppen för projektet var 50-80 år, ofta helt utan tidigare datorvana, mestadels svenskar, men även en del internationella gäster. När den första prototypen hade tagits fram gjordes ett kort användartest (ca 5 steg) på drygt 30 personer. Det mest intressanta var att de men mycket liten eller ingen datorvana tyckte det var lättast att använda. Då bör man givetvis tänka på att många anstränger sig lite extra för att verka duktiga, och att det därför kan vara lite missvisande. Några veckor innan systemtestningen skulle påbörjas gjordes ett komplett användartest på ca 50 personer som då fick gå igenom en komplett bokningsprocess i det fungerande systemet, vilket gav betydligt mer konkreta synpunkter. I det här läget går det väldigt snabbt att ändra kosmetiska fel, t.ex. fel text på knappar osv, som var det vanligaste rapporterade "felet" från användarna. När en användare har rapporterat synpunkter är den ofta ganska nöjd, den har funnit något som är "fel" men det är då viktigt att poängtera för denne att det felet ska åtgärdas - leta fler! Efterhand som användaren hittar saker den vill ändra på sjunker uppmärksamheten och man riskerar därför att få många synpunkter i början på testet och få eller inga i slutet.

I mitt senaste projekt hade vi inga direkta användartester utan istället ca 30 betatestare utvalda ur målgruppen som under ca 3 månader skulle använda tjänsten dagligen. Detta var ett annat sätt för oss att se vad användarna tyckte, de med stor datorvana hade mycket att kommentera, medans de med liten inte kommenterade alls, utan fick istället svara på direkta frågor om vad de tyckte skulle förbättras. Konkreta användartester där man sitter ned med användaren är med andra ord inte det ända sättet, även om det ofta är mycket bra..

//Peter
Peter är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat