Citat:
Originally posted by emilv@Dec 18 2008, 01:22
Konsten att få betalt (pdf):
http://www.civilekonomerna.se/pls/portal/u...7872993BC06FA9C
Citat:
Om Du inte har avtalat om betalningsvillkoren så
gäller räntelagen, d.v.s. ränta = diskonto plus 8
procent efter 30 dagar. Diskonto, november 2001,
är 2 procent. Vid ett diskonto på 2 procent blir
dröjsmålsräntan således 10 procent. Använd helst
samma betalningsfrist för alla kunder. Det under-
lättar betalningsrutinerna.
|
|
på sidan 8 i denna skrift så visas en grafisk översikt över betalningsprocessen från avtalsundertecknande till indrivning med hjälp av kronkalle.
Detta är en föråldrad och bristfällig syn på företagets kundtillfredsställelse-process!
Det finns en rad om att "Bedöm kundens betalningsförmåga" som stå EFTER att kunden inte betalat en inkassokrav! Vilken idioti! Det är ju på tok försent.
Det finns flera steg före avtalsundertecknandet som exempelvis:
1 - Målgruppsanalys, vilka målgrupper är bäst lämade och i den bedömningen ingår att göra en generell bedömning av betalningsförmågan av gruppen som helhet.
2 - Sen gör man en marknadsföringsinsats mot den målgrupp man valt.
3 - När väl leads börjar droppa in så är det första man gör att värdera omdet är värt att bearbeta detta som ett prospekt, dvs en möjlig affär. Om jag bedömer det så så går jag vidare till prospekt-steget. En del i denna bedömning är att bedöma betalningsförmågan (en kreditupplysning kostar mig 23 SEK/st), om den saknas (jag litar inte blint på kreditupplysningen utan gör även en helt egen bedömning som kan bli annorlunda än vad kreditupplysningen säger både positivt och negativt) så avbryter jag processen direkt, då finns ingen som helst anledning att gå vidare.
4 - När väl jag beslutat att ett lead ska bli ett prospekt så är det första man gör är att värdera prospektets värde. Denna information+ betalningsförmågan har jag med mig när jag tar kontakt med den potentiella kunden (prospektet) och sen gör jag en egen bedömning av om detta verkligen kan ge mig en lönsam kundrelation.
5a - Om prospektet leder till att jag får lämna offert så avslutas prospektet och det får status "Offert lämnad".
5b - Om betalningsförmågan är svag eller jag på annat sätt tvekar på om det finns en betalningsvilja eller om risken för mitt företag är för stor för att bevilja kredit, så kan en del av avtalsvillkoret vara att en viss del eller hela kontraktsumma ska betalas á conto (dvs förskott). Detta brukar i normalfallet leda till att man inte får uppdraet alls. Oavsett vilket så har man löst riskproblematiken.
6 - Om kunden accepterar min offert då har vi ett avtal.
7 - Sen startar leveransprocessen. Under denna process upparbetas arvodet enligt avtal.
8 - När leveransprocessen är klar är det dags för kunden att göra ett leveransgodkännande. Kunden har då viss tid på sig enligt avtalet.
9 - När leveransen är godkänd kan fakturering ske av det upparbetatde arvodet. Kunden får det avtalade betalningsvillkoret. Är det så att betalning har skett á conto så sker avräkning från detta.
10 - Om kunden är en kreditkund och inte betalar senast på avtalad förfallodag så kan man påbörja resten av processen.....
Vad jag vill ha sagt med detta är att det är väl sent att kolla betalningsförmågan när kunden efter inlett inkassoförfarande inte betalar, då har leverantören redan haft sina kostnader och riskerar att inte få betalt. Vilket kan leda till allvarliga likviditetsproblem och konkurs.
Många onödiga betalningstvister skulle kunna undvikas om flergjorde bättre riskbedömningar av sina kunder och projekt.