Visa ett inlägg
Oläst 2008-12-07, 08:00 #2
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Först bör du göra en affärsplan, dvs fundera ut detaljerna hur du ska driva din verksamhet och skriva ned det i ett dokument. Där ska du anteckna vilka tillstånd och registreringar du behöver samt vilka blanketter du behöver skicka in till myndigheter.

GÖR EN ORDENTLIG KALKYL!!!!!! Med GOD vinstmarginal och marknadsmässiga löne-/anställningsvillkor + god marginal.

Här är min egen kalkyl för min konsulttid:
http://www.verimentor.se/Konsultkalkyl/priskalkyl.asp
Den är gratis och speglar marknadsmässiga villkor. Med denna klkyl kan du beräkna vad din tid kostar. Utöver detta ska du givetvis göra en kalkyl för dina produkter. Gör din kalkyl som om du jobbade heltid dvs max 1200 produktiva arbetstimmar per år men du ska ha lön för 1760 timmar.

Du bör registrera firman hos bolagsverket innan du tar på dig kostnader.

När du har firman reggad så underlättar det när du har kontakt med andra företag. Exempelvis om du ska köpa prylar av "stålfirman" så kan du uppge ditt företagsnamn (firma).

Vill du ha ett eget orgnr så är Kommanditbolag ett bra alternativ, då kan du själv ha samma ansvar som för enskild firma men du måste ha en "kompanjon" (kan vara moster eller mamma eller en kompis) som satsar minst 1 SEK (kanske du kan bjuda på) som kommanditdelägare. I övrigt är det samma registreringskostnad som enskild firma.

Efter att du reggat firman ansöker du om FA-skatt hos bolagsverket.

Du ska bokföra alla kostnader du har i firman från dag 1, då kommer de vara avdragsgilla. I vissa fall kan man få avdrag för kostnader man haft inann registreringen men det är fullständigt onödigt att chansa på skatteverkets godtycke. Alltid bättre att ha goda marginaler.

Inom Sverige så betalar du alltid momsen till leverantören precis som vanligt. Den är dock avräkningsbar mot moms som du själv får in från dina kunder. Mellanskillnaden ska sedan betalas in till skatteverket.

När du gör en skatte och Avgiftsanmlan så ska du ange en uppskattad "budget". Man kan undvika det genom att uppge att firman är helt nystartad och att du f.n. ej kan uppskatta intäkternas storlek. Men att du måste få FA-skattdeledel för att kunna bedriva din verksamhet. Begär dessutom att få redovisa moms i deklarationen, så slipper du lägga ut pengarna preliminärt under året.

Eftersom du avser att bedriva verksamheten paralellt med ditt ordinarie arbete så rekommenderar jag att du väntar med att ta ut lön tills du har en rejäl buffert i företaget.

Skaffa ett separat bankkonto till firman efter att den blivit reggad hos bolagsverket. Blanda ALDRIG ihop din privatekonomi med företagets även om det är en enskild firma. Gör bokföring VARJE dag du har något att bokföra, låt det inte ligga i en hög för då blir det jobbit ganska snabbt att komma igång.
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat