Citat:
Du drar likhetstecken mellan lycka och tidsskolning? =) Jag tycker du har en ganska nedlåtande ton (som tyvärr är ganska vanligt förekommande bland artister / egna företagare etc.) när du kallar "vanligt folk" för "löpande-bandet-robotar" precis som om de inte vore människor med fri vilja och t.o.m. kan trivas bättre med sin livssituation än många företagare.
|
Tycker du? Jag konstaterade ju att svenskar är ett av världens lyckligaste folk.
Citat:
På vilket sätt tar inte grundskolan tillvara på elevernas kunskaper menar du? Tycker nog tvärtom att Sverige är ganska bra på det. De studiekamrater jag haft på universitetet har sällan varit medelbra på allt utan tvärtom för det mesta haft olika styrkor och svagheter. Detsamma gäller professorerna. De flesta individer har olika talanger och intressen, vilka inte helt sällan sammanfaller.
|
Nu skrev jag ju grundskola (vilket trots allt 100% av sveriges ungdomar genomgår/lider) av en anledning. Universitet/högskola är helt annan ballpark som jag inte tycker det skall falla någon skugga på i detta sammanhanget. Vissa skolor är tvärtom väldigt duktiga på detta, exempelvis chalmers.
Tycker du själv att du fick utlopp för dina kreativa aspirationer när du gick på högstadiet? Själv var den lyckligaste stunden för mig varje dag när jag fick gå hem och kunde knappra på demo-effekter. Nu är väl det knappast något unikt eftersom de flesta förhoppningsvis har en hobby. De flesta lärare såg användning av datorer som något vi elever gjorde för att slippa skolarbete. Det gör de säkert fortfarande, men i ett annat perspektiv.
Som ett litet konkret exempel (och som säkert är olyckligt) men jag har personligen haft två lärare som både har sagt till mig att:
Citat:
Det är ingen ide att du håller på med datorer, för alla enkla grejer är redan uppfunna, allt som är kvar är jättekomplicerade grejer.
|
och
Citat:
Du skall inte studera på högskola.
|
Det senare citatet med hänvisning till att jag ifrågasatte nyttan av att jag skulle lära mig innehållet av fysik b (vilket framkom vid någon av de oräkneliga gångerna han väckte mig på sina lektioner inför hela klassen). Han hade antagligen rätt eftersom jag flunkade rätt hårt på LiU.. men det var samtidigt den första stället där jag har träffat människor som hade större idéer och var klart duktigare än mig själv även på saker som jag anser mig vara relativt duktig på.
Nu låter jag såklart inte sånna här trista typer berätta för mig vad jag skall eller inte skall göra, men jag tycker det är rätt talande för vad för bemötande och attityder man möter i grundskolan.
Anpassa dig. Ställ dig i ledet. Lär dig koka vatten.
Citat:
Nu tror jag inte heller Skatteverket är ute efter att krossa några oskyldiga personerns drömmar. Majoriteten av de som tjänar större summor i detta sammanhang är nog mycket väl medvetna om att det de gör är olagligt. Ifall ungdomarna hade fått lära sig att göra rätt för sig från första början så hade inte denna kampanj behövts men nu är det inte på det viset. Tror inte du behöver oroa dig för att speciellt många hamnar i fängelse dock, om ens någon.
|
Jag ser inte riktigt skatteverket som en individ som har önskemål eller uttalade mål. Det jag vänder mig emot är den sammantagna effekten där skatteverket spelar en roll som indrivare av medborgarnas pengar. De är helt enkelt samhällets bouncher. Vem gillar väktare?
Du säger "göra rätt för sig". Det är en högst indviduell åsikt som du gör uttryck för här. En konstruktiv tanke vore ju kanske att jag kunde välja att betala 20% skatt för ett bare-minimum package av statens tjänster som akutsjukvård och polisiär hjälp. Vill man ha deluxe-paketet med fri kollektivtrafik, gratis glass på onsdagar och att 10% av ens pengar skänks till behövande så är det bara att kryssa i checkrutan "socialism" på deklarationen. Det jag vänder mig emot är statens omyndigförklarande av individen som genomsyrar vårt samhälle.
Överlag tror jag dock vi är rätt överrens tartare.