Visa ett inlägg
Oläst 2008-10-12, 01:34 #4
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Ett affärsavtal gäller mellan de avtalsparter som undertecknar avtalet.

Avtalspart i Sverige är det person-/organisationsnummer (OBS EJ firman/namnet) som parterna har skrivit i avtalet.

När det gäller överlåtelse av enskild firma blir det komplikationer.

Vid en försäljning av en enskild firma så kan man aldrig "sälja" "företaget som det står och går just nu, utan man måste sälja inkråmet och specificera alla ingående avtal som ska överlåtas. Sen ska varje avtalspart som den enskilda firman har godkänna överlåtelsen (om inte detta redan är reglerat i avtalet), eller förhandla om avtalen.

I övrigt är det upp till en förhandling i varje enskilt fall.

Har du provat att förhandla med nya "ägaren"? Kan du erbjuda en fortsättning på avtalet, så kanske det finns en öppning?

I detta fall ser man nackdelen med att driva enskild firma. Bättre hade varit att ha ett bolag med eget orgnr.

Det finns dock en öppning och det är att grundförutsättningen för alla avtal är att det ska vara en "on going concern", dvs alla avtal ingås med förutsättningen att det är en kontinuerligt driven verksamhet. I detta fall har din avtalspart "lagt ned" eller överlåtot verksamheten, men inte åtagandet till dig.

Då har du en möjlighet att begära ersättning för havda kostnader eller förlorade intäkter.

Om avtalet var skrivet på livstid så gäller det så länge din motpart lever. Han har genom sitt agerande orsakat dig ekonomisk skada (dvs han är skadeståndsskyldig så länge skadan består).

Eftersom du har ett skriftligt avtal så är du i en bra förhandlingsposition. Du behöver göra en realistisk uppskattning av hur mycket alla framtida intäkter kan bli. Prata helt kort med en advokat om detta och skriv et kravbrev där du kräver betalt, av den du ingick avtal med, med en tidsfrist på 30 dagar netto. Om du inte får betalt eller han bestrider så kan du gå till kronofogden. Bestrider han så får du prata en gång till med advokaten och då kan ni ta en förhandlingssväng där ni hotar med tingsrätten. Går det att få till ett personligt möte trots att han är utomlands?

Det här kan mao bli frågan om enormt mycket pengar. Men du måste bevisa hur mycket pengar du lidit skada. Det här borde en sakkunnig advokat kunna reda ut. Räkna dock med att advokaten kostar dig minst 20-50 kSEK, blir det rättegång så kostar det minst 200 kSEK, då är det trots allt osäkert om du ens får rätt i sak, än mindre några pengar.

Om du lyckas förhandla fram en deal på säg 100 kSEK utan advokater och att du släpper tanken på att gå till domstol så får du nog vara mer än nöjd. Då får du i alla fall 200 kSEK. Går du till advokat så kommer du att hamna på -50 kSEK ganska snabbt och riskerar -200 kSEK. En rättegång tar minst 2 år innan den kommer med ett avgörande, massor av förhalningar och stora kostnader.

Om det ska finnas ett värde för dig att gå till domstol så måste det handla om minst 2-3 MSEK annars är det bätrre att förhandla i det tysta eller helt lägga ner tvisten och bita i det sura äpplet.

Jag har haft ett litet antal tvister (varav 1 gick till domstolsförhandling där jag vann i sak men fick alldeles för lite pengar, 1 gick til KK för motparten och en löste min advokat genom förhandling) och alla har varit otroligt jobbiga och kostsamma, hade jag vetat vad jag vet idag hade jag själv agerat helt annorlunda idag. Sammanlagt har dessa tvister kostat mitt företag minst 300 kSEK (rättegången tog ca 200 kSEK) i reda advokatkostnader och minst 2 MSEK i förlorade intäkter. Det är tungt för ett bolag med 6 medarbetare, som vi hade då för 8 år sedan när detta hände.

Rättvisa stavas "pengar" i de flesta länder.
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat