Visa ett inlägg
Oläst 2008-06-15, 23:37 #6
jonny jonny är inte uppkopplad
Supermoderator
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 6 941
jonny jonny är inte uppkopplad
Supermoderator
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 6 941
Moms och F-skatt är två olika saker.

Moms är i normalfallet bara pengar som cirkulerar mellan företag och tillslut hamnar hos staten. Det finns undantag, bland annat moms på bilar som ägs eller leasas av företag.

Därför är det brukligt att man vid affärer mellan företag, så kallad business to business, anger priser utan moms eftersom momsen bara påverkar likviditet och inte resultat.

När ett företag köper en tjänst av ett annat företag - det vill säga någon som innehar f-skattsedel - erhålls tjänsten och betalning sker och redovisningen är enkel. Om den som utför tjänsten istället är privatperson uppstår ett slags anställningsförhållande per automatik rent skattemässigt. Beställaren blir alltså arbetsgivare och utbetalningen måste ske som lön. Från det belopp som utbetalas är arbetsgivaren i normalfallet skyldig att dra preliminärskatt (cirka 30 procent). Dessutom måste arbetsgivaren betala in arbetsgivaravgift som är cirka 32 procent av bruttolönen och inlämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Kontentan blir att till någon som har F-skatt betalas beloppet och så är det bra så. Till någon som saknar F-skatt kan man betala ut ungefär halva beloppet, resten måste man betala till staten. I det senare fallet uppstår förmodligen en hel del administrativa kostnader för tjänstens köpare.

F-skatt är klart enklare. Det är dessutom försvinnande få som bedriver seriös verskamhet utan F-skatt.

För att moms ska vara inblandad måste säljaren av tjänsten vara momsregistrerad. Det finns lite fler regler runt moms som kan påverka men i normalfallet ska 25% moms läggas på priset för en tjänst som säljs mellan svenska företag.
jonny är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat