Visa ett inlägg
Oläst 2008-06-12, 18:57 #6
Internet Swedens avatar
Internet Sweden Internet Sweden är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 2 511
Internet Sweden Internet Sweden är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
Internet Swedens avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 2 511
Och som vanligt går jag mot den vedertagna uppfattningen!

Visst tycker väl alla att ingådda avtal ska införlivas!? Bill är affärsman och fick TLDn tilldelad sig för 10 år sedan.
Gör man diverse sökningar i ämnet går det bra att uppdatera sig - inte minst på WN från förra gången detta blossade upp:
http://www.webmasternetwork.se/index.php?a...hl=minus00&s=wn

Jag kan även 100% säkert säga att de antals- och omsättnings- eller fördelningssiffror som tomten Pär Brumark lyckats få journalisten att skriva är hans egna fantasier - inget annat.
Huruvida det finns någon 25%-överenskommelse från Nunames har jag ingen aning om, men vad jag känner till är att det investerats stora pengar från Nunames till Niue.

Lite kul också med Pär Brumarks "Vår organisation" som var nere - Det var ingen mindre än vår egen WN-medlem "Danski" http://www.realtid.se/ArticlePages/200703/...ltid829.dbp.asp som jag förstod åkte ner på eget iniativ - och som hade en del WIFI-produkter med sig på resan för att bygga nån redundans..
(problemet var väl att utrustningen försvann på nån flygplats har jag förstått - så det bidde inget nät)... och sist jag hade kontakt med Danski tog han helt avstånd från Brumark och dennes förehavanden.

Betr. minus00 - så är det "en sammanstvetsad grupp om 20-30 000 medlemmar" - enligt Brumark - frågar man andra som representerat minus00 så var de "runt 10 stycken"

Men strunt samma - Nunames har ett precis förnyat sitt avtal med ICANN som deklarerat vem som är innehavare av TLDn.
Jag missunnar inte Niue del av vinsten av .nu-domäner - tvärtom, men jag är INTE vän av idén att TLDn ska tas ifrån avtalsägaren eller att det ska påtvingas någon procentsats av vinstfördelningen.

Som de flesta känner till av många .nu-trådar jag bidragit till, så försöker jag måla upp en kritiskt granskande inställning till Nunames, men följt av åtgärder jag anser skulle förbättre TLDn.
Jag har också vid ett par tillfällen öppet och ganska hårt kritiserat Bill för hans handhavande av TLDn.

Men jag anser att många på WN försöker få .NU att framstå som något mycket värre än det är (åtminstone enligt mitt sätt att se på .nu).
Och att Nunames skulle ha "missbrukat" toppdomänen ser jag som...mindre sannolikt - däremot kunde de ha gjort den mycket bättre än den är idag..

Att Nunames prishöjde 1- och 2-tecken (och numera 3-teckens numeriska domäner) kan man ju tycka vad man vill om, men det ligger nog mest i tiden.
Då värdena för fåteckensdomäner kraftigt stiger på andrahandsmarknaden, så agerar Nunames då de ser att andra ccTLDer prisat dessa på liknande sätt.

Exempelvis så tar Svenska .st-registret Bahnhof; 999 Euro per år för 2-teckensdomäner under .st http://www.nic.st/html/productprices/

Eller .ws där registret tar ut 500 dollar för 3-tecken, 1000 dollar för 2-tecken och 50 000 dollar för 1-teckensdomäner per år.
http://samoanic.ws/faq/pricing.dhtml

.fm tar 95 dollar för 4 eller fler tecken, medan 3-teckens kostar 500 dollar http://www.dot.fm/pricing.cfm
osv osv

Att namn auktioneras ut har vi sett gTLDer som .asia och .mobi och även ccTLDn .me göra direkt från registret - så där är väl inte heller .nu värre än "någon annan"

Sen att Nunames successivt liberaliserar användningsområdena för .nu-domäner har jag inget problem med - utan ser det som en reflex av omvärlden och faktiskt något positivt.
Ska väl sägas också att Nunames är betydligt mer restriktiva med domäner av pornografisk och illegal karaktär än exempelvis .se
Internet Sweden är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat