Visa ett inlägg
Oläst 2008-03-11, 13:43 #39
dumle66 dumle66 är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 92
dumle66 dumle66 är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 92
Citat:
Originally posted by Knalli@Mar 11 2008, 14:37
Går väl det också. Men jag tycker ändå att vi ska låta den här tråden dö å sen aldrig mera skriva falukorv på ett forum.
Så lätt är det tyvärr inte, falukorven har en lång tradition...

Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet saltades sedan, och röktes. Under 1500- och 1600-talet lärde tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet. På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring år 1890 till falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt. Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv i Falun, där den av tradition skall tillverkas.
dumle66 är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat