Visa ett inlägg
Oläst 2012-05-28, 00:09 #10
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Citat:
Ursprungligen postat av TheCheesePolice Visa inlägg
Det har du visserligen helt rätt i. Gör egentligen inte något, lägger kanske nån timme på månaden till att skriva någonting nytt, annars handlar det mest om att trycka f5 på statistiksidan..

En fråga bara, är detta efter hur du anser att en sida bör värderas eller hur man oftast värderar hemsidor? Tack för hjälpen förresten!
Jag har använt en avkastningsvärderingsmodell som är väldefinierad och som finns väl dokumenterad. Jag har specifikt använt den avkastningsvärderingsmodell som finns beskriven i boken "Värdering av företag" utgiven av blinfo.se, modellen är inte unik utan välkänd bland ekonomer.

Det finns även andra värderingsmodeler som substansvärderingsmodellen, där man ser till de faktiska tillgångarna (reda pengar, eller försäljningsvärdet på konkreta matriella värden som man kan sälja av och omvandla till pengar).

Avkastningsmodellen bygger på att man gör en invetering som man vill ha en avkastning på. Det finns inget som heter objektivt pris vid en försäljning utan priset är alltid beroende på vad någon är beredd att betala för ett försäljningsobjekt, det blir det "rätta" priset.

Men om man ser affären som en investering som man förväntar sig en avkastning på (man investerar ju pengar) så vill man gärna veta hur mycket man får tillbaks i form av avkastningen, och när i tiden det inträffar.

Det finns en komplicerande faktor som kallas "risk" och risknivån avgör vilken förräntning (internränta vid kontantflödesanalys) man bör använda i sin kalkyl.

Jag redovisade 5% som den "riskfria" räntan, det är alltså den högsta ränta om du placerar dina pengar på ett bankkonto med insättningsgaranti med samma låsningstid som man skulle ha om man köper din webbsida, vanligtvis 3-5 år men kan vara längre eller kortare.

Riskräntan 8% är den nivå man vanligtvis använder vid investeringar i affärsrisker med "normal" risknivå (dvs riskfaktor 1,0), jag har gått igenom de 12 punkter som man brukar använda enligt avkastningsmodellen och där man värdesätter var och en av de 12 riskaspekterna med värden från 1-5 där 1 är störst risk och 5 minst risk, och att 3 innebär normal risknivå. Min personliga bedömning är att en "normal" webbplats som du beskrev i ditt exempel får riskpoängen 28 där 12 är störst risk och 60 är minst risk. Riskpoängen 28 innebär enligt en uppslagstabell en riskfaktor på 1,9.

Då blir det faktiska årliga avkastningskravet 5,0+8,0*1,9 => 20,2% som avkastningskrav.

Små företag eller affärskoncept innebär alltid betydligt högre risknivåer än större företag eller mer välbeprövade och välkända affärskoncept.

Så svaret på din fråga om det är min åsikt så är det inte min personliga åsikt utan en väl beprövad, välkänd och väldokumenetrad värderingsmodell som används över hela världen och har så gjorts i många år.

Substansmodellen är ännu äldre och ännu mer beprövad.

När man värderar ett företag eller affärskoncept så måste man ta med alla kostnader som man skulle ha om man bedrev verksamheten professionellt. Eftersom jag misstänkte att du inte hade med exemplvis lön och lokalhyra i din redovisning så fick jag ta till erfarenheter och gissningar och la till några uppskattade kostnader som för arbetstid, lönenivå och normala övriga fasta kostnader i relation till den uppskattade arbetstiden. Dessa tillagda kostnader kallas fiktiva kostnader i modellen.

Ju mer faktiska siffror man har i sin kalkyl, desto mer relevant och vederhäftig blir den. Att uppskatta dessa värden innebär alltid en viss felkälla som man måste ta i beaktande.

Senast redigerad av Conny Westh den 2012-05-28 klockan 00:22
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat