Visa ett inlägg
Oläst 2011-08-26, 12:23 #8
Lancelot Lancelot är inte uppkopplad
Har WN som tidsfördriv
 
Reg.datum: Nov 2007
Inlägg: 1 311
Lancelot Lancelot är inte uppkopplad
Har WN som tidsfördriv
 
Reg.datum: Nov 2007
Inlägg: 1 311
Citat:
Ursprungligen postat av ConnyWesth Visa inlägg
Så länge du är ensam aktieägare finns inge risk att någon annan tar över ditt företag. En ägare behöver ganska stor ägarandel typ 20% eller mer för att kräva styrelserepresentation i ett litet företag, men så länge du äger 100% så är det ingen risk. Men den som är representerad med egen majoritet på bolagsstämman är i praktiken den som bestämmer bolagets framtid.

Ordföranden i styrelsen har även utslagsröst så i en styrelse med två ledamöter eller färre och en elelr flera suppleanter så är det alltid ordföranden sombestämmer.

VD utses av styrelsen och kan avsättas av styrelsen med omedelbar verkan.

En ägare kan vara både VD och Ordförande i styrelsen (och ledamot i styrelsen) i ett litet bolag.

Det är bra att utse VD för då får man bättre kreditvärdighet hos UC och Intrum, är man fler än en ordinarie ledamot så bör man även utse ordförande av samma skäl.

Undantag finns om staten stiftar en lag som exproprierar ditt företag. Det kan hända om du exempelvis driver ett elkraftverk, elnätbolag, bank eller företag med annan samhällskritisk funktion som du missbrukar eller har tappat kontrollen över till någon brottsling. Det hände Någon av Nobelbröderna när Bolsjevikerna tog över ryssland i början på 1900-talet, men det är extremt sällsynt i Sverige. Carnegie och HQ-bank är två sentida exempel. Myndighetsbeslut kan man inte skydda sig mot särskilt enkelt.

Du bör undvika att tvister avgörs av skiljemän av kostnadsskäl. Det är nämligen så att det inte finns något försäkringsbolag i Sverige (som jag känner till) som ersätter arvoden i skiljedomstol/skiljenämnd. I vanlig domstol är dessa arvoden betalda av staten och därför behöver bara ombudens arvoden ersättas. Räkna kallt med att ett avgörande av en tvist i skiljenämnd kan kosta lika mycket som det tvistade beloppet eller mer, så undvik tvister om du kan. Skriv in att tvister ska i första hand avgöras genom förhandling mellan parterna och om parterna inte kan förlikas så ska tvsten avgöras av allmän domstol i Sverige och att svensk lag ska tillämpas. Om båda parter är överens om att tvisten ska avgöras inför skiljenämnd så kan tvisten avgöras i Skiljenämnd utsett av Stockholms handelskammare .... Förenklat förfarande (med en skiljedomare) vid små belopp...


Du kan ta med alla klausuler ovan men de har ingen praktisk effekt förrän du bjuder in fler delägare. Eller dina arvingar skiftat ditt dödsbo och ska driva bolaget vidare efter din hädanfärd till de sälla jaktmarkerna.

Enkel majoritet (1/2 av rösterna företträdda på bolagsstämman), Kvalificerad majoritet (2/3 av rösterna), Extra kvalificerad majoritet (3/4, 4/5 ...).

9/10 krävs ofta för att kräva tvångsinlösen av aktier från de som har mindre än 1/10 av rösterna. Det har jag för mig står i lagen så det behöver man normalt inte ta med i bolagsordningen. Har man minst 1/10 av rösterna så kan man blockera tvångsinlösen.
Tack för ditt utförliga svar. Har en större helhetsbild nu.
Lancelot är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat