Visa ett inlägg
Oläst 2011-02-20, 21:49 #7
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
När man väljer plattform från scratch så har man mer saker att tänka på än programspråk. Man måste fundera på hur "stabil" plattformen är, dvs har den funnits ett antal år, vilken är marknadsledande, hur länge har leverantören funnits på marknaden m.m.

Dessa faktorer spelar helt olika roll om man ser det ur ett affärsmässigt perspektiv, dvs som många stora företag gör, jämfört med om man ser det ur en teknikfokuserad som tycker det är kul med nya plattformar och som är beredd att underhålla paralella plattformar (kostar dubbelt så mycket).

Ser man det ur ett affärsmässigt perspektiv så är Microsoftplattformen ganska självklar då 90% av företagen använder deras plattform som huvudinriktning.

Det finns miljontals utvecklare som behärskar plattformen runt om i världen i alla möjliga och omöjliga kompetens och prisnivåer.

Eftersom plattformen har funnits länge finns det även många lösningar både öppna/proprietära och gratis/betalvarianter. Man hatr mer att välja på om man väljer .net-plattformen.

När jag utvecklar så ser jag till hur stor marknaden är för plattformen och då är 90% helt enkelt en större marknad än allt annat, valet blir ganska enkelt.

Att kostnaden för .net-plattformen skulle vara högre än en myt, licenskostnaden är försummbar med ingångskostnader på 0 kr för Visual Studio i deras billigaste versioner.

Net-plattformen är redan från början byggd på en objektorienterad grund och den är lätt att skala upp till större applikationer/miljöer.

PHP har först ganska nyligen fått en delvis objektbaserad programmeringsparadigm, det jag sett av den delen lämnar mycket att önska, även om de jobbar på att förbättra den delen. De har långt kvar innan de kommer upp i en acceptabel nivå för min del.

Installationen av programvaran för PHP i sig är helt under isen då man måste gå in manuellt och pilla för att få det att fungera över huvud taget.

Vill man skriva program med få trader så har Microsft utvecklat språket F# som är ett funktionellt språk där man kapat antalet programrader med över 90% men syntaxen blir ju ganska kraftfull. Jag har bara testat F# helt kort men det blir extremt lite programkod för samma funktionalitet, jämfört med traditionella programspråk som VB, C# eller PHP. Nackdelen är att det finns väldigt få utvecklare som jobbat med F# än så länge.

Senast redigerad av Conny Westh den 2011-02-20 klockan 21:58
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat