Citat:
Ursprungligen postat av ConnyWesth
När man har anställda så kan man inte bara räkna mmed att ha de lagstadgade arbetgivaravgifterna, man måste vara beredd att betala marknadsmässig lön och marknadsmässig avillkor i övrigt. Det i sin tur innebär vis form av friskvård (gymkort är vanligt) reseersättning för många aktiviteter i jobbet.
Du bör betala en ansenlig summa i tjänstepension det kan dock variera beroende på branch och vilket kollektivavtalsområde man är verksam inom, det kan variera från 7% av bruttolönen till 35% eller ibland mer under vissa omständigheter.
En svensk är i genomsnitt sjukskriven 4 veckor per år (män 3 veckor och kvinnor 5 veckor), detta som ett genomsnitt av hela den yrkesverrksamma befolkningen.
Arbetsgivare ska väl betala de första 14 dagarna av dessa sjukskrivningsdagar. Lämligt att budgetera med 14 dagar eller 4 veckor.
Semester är lagstadgat till 25 arbetsdagar med betald ledighet. Men när man blir 40, 50 och 60 så brukar man ofta få 5 extra dagar för varje årtionde äldre man blir. Så man kan få upp till 8 veckor i många fall.
Du bör it eräkna med att en anställd jobbar effektivt mot kund (dvs debiterbar tid) med mer än ca 1200 timmar (30 veckor) per år (som ett genomsnitt över en konjungturcykel).
Om man räknar kalendertid så personen kanske har 1760 timmar (44 veckor) som han får betalt, men bara 1200 som kan debiteras till kundspecifika projekt, 1200/1760 => brukar kallar debiteringsgrad.
Vad händer då med dessa 14 veckor som "försvinner", jo det är interna möten, utbildning, omorganisationer, utvecklingssamtal, fackliga möten, "personalärenden", administration av löner, sammanställning av tidrapportering, väntetider, övrig spilltid...
Till kostnader för en anställd har du ju alla fasta kostnader för arbetsplats, sjukvårdsförmåner, fritt kaffe till alla anställda, avgångsvederlag....
|
Det var en riktigt bra lista, men tyvärr sant.
Om flera nystartade eller personer som tänker starta företag kunde få in dessa kostnader i sina kalkyler från början så hade det blivit mindre konkurser m.m.