Visa ett inlägg
Oläst 2010-04-09, 23:56 #1
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Conny Westh Conny Westh är inte uppkopplad
Klarade millennium-buggen
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
Begreppsförklaringar:

IT = Informationsteknik (EJ att förväxla med Internet, vilket är något helt annat)

System = flera resurser/objekt som samverkar till en helhet och om man tar bort en del så försvinner en stor del av systemets funktionalitet. Jämför om su tar bort ett ben på en människa så tappar människan mycket av sin funktion som människa, man kan säga att människan är en typ av system (som kallas open feedback system).

Ett IT-system är med andra ord människa, organisation, maskiner, programvara i samverkan, tar man brt en del så tappar systemet en stor del av sin funktionalitet (det finns flera olika vetenskaper som arbetar med detta).

Klädkod = Är det krav som företaget ställer på medarbetarnas klädsel. Klädkoden är helt beroende på vilket företag man jobbar på, och har ofta samband med vilka kunder man jobbar med (vilken branch företaget jobbar mot). Klädkoden kan variera kraftigt både mellan olika medarbetarroller och "nivå" i företaget. Jobbar man på konsultbolag med managementfrågor så är sannorlikheten för "kostymtvång" hägre än om man jobbar som nätverkstekniker på ett litet företag då det är mer sällsynt (men det förekommer). "Kostym" innebär att killar bär kostym eller kavaj och matchande byxa medan tjejer bär "dräkt" (med knytblus).

Casual Friday = I företag med extermt krävande och strikt klädkod har man i bland en Casual Friday. Det är en dag i veckan när medarbetarna tillåts släppa lite på klädkoden. Ett exempel är att man för ett extermt stikt företag som enbart tillåter mörk kostuym och snörade skor, kan tillåta att man kommer med "loafers" (skor utan snörning, som man bara stoppar ned foten i och som ofta är lite mjukare i materialet än snörade skor) en dag i veckan, övriga dagar skulle det ses som ett grovt etikettsbrott att komma till jobbet med "loafers" .


Administratör (Person som som är vanlig kontorist med enkla arbetsuppgifter att använda program, kan även vara systemadministratör då är det en mer tekniskt inriktad person som sköter behörigheter, återställer lösenord när användare glömt dem, sköter backuper m.m., kan även vara en behörighetsroll som har alla behörigheter till allt i systemet, i vissa system även kallat "root"-behörighet).

Dataspecialist ( Är ett ganska generellt begrepp som kan vara allt från servicetekniker till datorbyggare, återställer t.ex förlorad data )

Grafisk designer ( Inte alls ett datayrke egentligen utan hör till kategorin Konstnärliga yrken men man använder verktyg som PhotoShop och Designar loggor, Webbdesignar, tryck på olika saker osv )

IT-Arkitekt (Ett extremt krävande yrke som kräver att man har bred erfarenhet av olika plattformar, datorsystem, kunskap om hur systemutvecklare arbetar, databastekniker, databasmodellerare m.m. en arkitekt ansvarar för den övergripande strukturen av hårdvara och mjukvara samt mjukvarukomponenter, det finns dock huvudskliga inriktningar på begreppet Arkitekter som den internationella organisationen IASA har definierat, en utförlig beskriving ryms inte i detta inlägg, varje arkitektroll tar ett par A4 att beskriva i detalj).

IT-Chef (en person som ansvarar för personal på en IT-avdelning, inte alls en rteknisk roll egentligen även om den kan bli det på mindre företag där man ofta använder begreppet IT-Chef som ett samlingsbegrepp för den som har hand om allt från att installera datorer och programvara till vaktmästeriet, i större företag så är det en typisk managementroll där man ofta sitter med i styrelsen eller i ledningsgruppen och jobbar i "kostym" i större företag).

IT-Konsult (Alla former av IT-arbetare som är anställda av ett företag men som fysiskt jobbar åt/hos ett annat företag och debiterar för sin tid per timme elelr fastpris för olika uppdrag som utförs åt en kund, roller kan vara, projektledare, systemutvecklare, IT-tekniker, programmerare, DBA, Databastekniker, supporttekniker, helrunner mfl., en Konsult i största allmänhet har betydligt otryggare tillvaro då man hela tiden måste sälja sin tid, rollen kan vara mycket social och då krävs att man har den sociala förmågan att sälja sig själv och sitt företag, de som jobbar som konsulter har ofta betydligt bättre betalt än "vanliga anställda" som sitter still på samma kontorsstol hela dagarna med fasta arbetstider, konsulten måste ofta ställa upp när behovet uppstår med kort varsel, finns dock många olika varianter så rollen konsult skulle jag vilja säga är just att man debiterar sin tid gentemot andra företag som man jobbar mer direkt åt, än sin arbetsgivare där man är anställd)

IT-Samordnare (ganska administrativ roll där man agerar inköpare och beställare och har koll på vilka användar som har vilka datormodeller och kapacitet, Samordnaren ser till att hålla koll på licenser och när det är dags att beställa nya datorer/programvaror/behörigheter)

IT-Strateg (En person som på mycket hög abstarktionsnivå försöker se till det långsiktiga strategiska behovet av IT-stöd i verksamheten, helt oteknisk roll, managementnivå, arbetet består ofta av förberedelser, intervjuer. skriva dokument, parata med VD, Ekonomichefer, Finanschefer, andra chefer om deras långsiktiga behov)


Spelutvecklare ( Programmerare som Utvecklar spel )

Marknadschef ( Chef över en marknadsavdelning, ansvarar för att företaget känner till hur marknaden ser ut och vilka krav kunderna ställer på företagets produkter )

Marknadsanalytiker ( Analyserar marknaden och kundernas beteende och behov, skriver rapporter som kan diskuteras på marknadsavdelningen och som blir underlag för produktutvecklarens kravspecifikationer, Marknadsavdelning och produktavdelning är ofta samma avdelning i många företag )

Produktutvecklare ( Använder marknadsanalyser för att ta fram nya krav på produkter som företaget behöver utveckla eller tillhandahålla till kunderna, en mycket oteknisk roll egentligen, men viktigt att denne har koll på vad kunderna vill ha )

Kravhanterare ( Är en extremt viktig roll för byggandet av alla IT-system, men är oerhört nonchalant hanterat i de flesta organisationer, struntar man i kravhantering så kommer systemutvecklingsprojektet med största sannolikhet att haveraera elelr åtminstonde inte leverera vad som var tänkt, denna roll är mycket besvärlig då den ofta inte ges den tid elelr respekt som behövs för att nå framgång, Kravhantering innebär att man utifrån verksamhetens behov måste samanställa kraven till en samlad dokumentation och ha kontroll på testning så att alla kraven uppfylls innan ett system är klart efter en utvecklingsfas)

Testare Ska kontrollera att ett levererat system uppfyller kravspecen från beställningen innan systemet godkänns av mottagaren/betalaren. Testning måste planeras redan vid framtagning av kravspecifikation för ett system.

Styrgrupp detta är en utpräglad managementgrupp som består av högt uppsatta chefer som är beslutsmässiga och kan tllföra mer resurser i form av pengar elelr personal och har befogenhet att fatta egna beslut och har egna budgetar. Projektledaren är föredragande för projektet.

Referensgrupp En referensgrupp som har regelbundna möten (typ en gång per vecka) med projektledaren för att stämma av att projektet har rätt färdriktning och har de resurser som behövs i form av verksamhetspersoner och utvecklare, tekniker m.m. Projektledaren är föredragande för projektet.

Projektledare Den övergripande projektledaren som både ansvarar för Verksamhets-projektet och IT-projektet och alla andra delprojekt så de är samordnade och koordinerade.

IT-Projektledare Den person som jobbar närmast IT-medarbetarna i ett projekt planerar, styr, delar ut arbetsuppgifter och följer upp resultatet i ett IT-projekt.

Supportarbetare ( Sitter på ett företags online tjänst t.ex eller via telefon eller irl, besvarar frågor osv? , kan även vara ute och besöka användare för att lösa deras behov att fixa deras datorer, eller programvaror som strular)

Systemarkitekt (Ännu tuffare roll än IT-arkitekt, på en ännu högre abstarktionsnivå)

Systemtekniker (Tekniskt kunnig person om ett specifikt system dvs program eller hårdvara elelr en kombination)

Programmerare ( Kodare som kodar olika program/script i olika operativsystemmiljöer ). Enklare roll än systemutvecklare.

Systemutvecklare ( Betydligt mer avancerad än att bara vara programmerare för en systemutvecklare har ofta mycket bredare roll och har ofta hand om krav, analys, systemdesign, systemering, dokumentation, uppföljning, m.m.)

Säkerhetsansvarig ( Den som ansvarar för at behörighetsstartegier, ibland även behörigheter i sig, skalskydd, hot om våld, prsonskydd m.m.)

Webmaster (Den som ansvarar för allt material på hemsidan, kan vara helt oteknisk roll (ungefär som ansvarig utgivare eller redaktör) eller mycket teknisk i vissa företag, webmaster kan vara den som beställer utveckling av ny webbsida av Webbdesigner eller Webbutvecklare om Webmaster själv är mindre tekniskt inriktad eller om denne har en stor webbplats att ansvara för )

Webbdesigner ( Jobbar främst med det layoutmässiga och dialogen i det grafiska gränssnittet med användaren av en webbplats. Kan ibland designar logga. Rollen kan vara helt annorlunda och skiljd från begreppet Grafisk Designer men personer i rollen Webdesigner är ofta kreativa personer som arbetar med grafiken)

Verkställande direktör/Top management ( Chef över "the company"! Högsta verkställande beslutsfattare i ett företag, den som leder och styr verksamheten i det dagliga arbetet, rapporterar till styrelsen och har ofta en affärsplan att följa i övrigt mycket fria händer att leda verksamheten)

Webbutvecklare ( Utvecklare/Programmerare för webbplatsen )

Senast redigerad av Conny Westh den 2010-04-10 klockan 12:55
Conny Westh är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat