Citat:
Ursprungligen postat av ddaarruuddee
Det är inte möjligt för dem när kontot skapas. Du kan uppge någon annans uppgifter precis som på alla andra sajter. Först vid vidare kontroll kan man avgöra om uppgifterna är riktiga. Exempelvis kan man skicka ut en bekräftelsekod till personnumrets folkbokföringsadress, men även då kan en person stå där och vänta på posten och sno åt sig denna kod.
Min poäng är att det aldrig går att kontrollera eftersom det alltid går att ta sig förbi kontrollen på olika sätt. Frågan är bara hur långt vi som företagare måste gå innan vi anses ha gjort vår del.
|
Problemet är väl att många som säljer varor eller tjänster på nätet inte alls bryr sig om att ens försöka ta reda på kundens ålder. Det är klart att man aldrig kan vara 100% säker, det kan inte ens en butiksinnehavare som personligen träffar kunderna. Det kan komma in en 17-åring med ett perfekt falskleg och köpa folköl. I det fallet har jag svårt att se att kassören/kassörskan kommer straffas.
Om man skickar ut en bekräftelsekod med post till folkbokföringsadressen, så har man ju vidtagit rimliga åtgärder för att försäkra sig om att personen är den han utger sig för.
Om man vill göra affärer på ett schysst sätt får man också räkna med att vara tvungen att återbetala några kunder.
Kom att tänka på mobilabonnemanget i detta fall. Står det på personen som inte har rätt att ingå avtal eller på någon förälder? Om det står på en vuxen borde det faktiskt ses som att det är den myndiga personen som genomfört köpet. I så fall är det väl upp till mamman om hon vill anmäla sin son för stöld...