Klarade millennium-buggen
|
|
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
|
|
Klarade millennium-buggen
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
|
Det är upphovsrättslagen som gäller om man inte har något uttryckligt avtal om annat.
Det innebär att den som skrivit koden äger alla rättigheter, dvs programmeraren/konsulten.
Det är en vida spridd missuppfattning att den som betalat konsulten skulle äga konsultens arbete, så är INTE fallet.
Det finns två typer av rättigheter, dels den ideella som aldrig kan överföras på annan. Det är det som gör att man aldrig kan hävda att Kalle har skrivit koden om det i verkligheten är Sven som gjort det. Jämför med en tavla av Picasso, det är alltid Picasso som ritat tavlan medan det kan vara Bill Gates som äger den.
Sen har vi den ekonomiska upphovsrätten, den som musikförlagen brukar slåss med fildelarna om, det är alltså rätten att ta betalt för användningen av det upphovsrättsliga verket. Denna del kan avtalas att den som betalat konsulten kan ha rätten till.
Men som sagt har man inget avtal så är det upphovsrättslagen som gäller och då måste konsultköparen förhandla med konsulten om rätten att använda verket för eget bruk, elelr rätten att vidaresälja verket. Det är som sagt flera olika saker man måste tänka på.
Om du däremot har en anställd som du betalar lön för att göra jobbet med programmeringen så är det arbetsgivaren som ägen den ekonomiska rätten till verket. Det finns dock regler i lagen som gör gällande att en anställd som gör saker som ligger utanför de normala arbetsuppgifterna eller som gör något exceptionellt viktigt för arbetsgivaren, så ska arbetsgivaren ändå betala en viss ersättning utöver lönen. Jag är dock inte riktigt hemma på beloppens nivåer här då det inte är så vanligt. Men jag läste om en snubbe som hade fått många miljoner av sig arbetsgivare efter en snilleblixt som gjorde att arbetsgivaren sparade miljontals kronor årligen.
Senast redigerad av Conny Westh den 2009-09-27 klockan 12:28
|