Visa ett inlägg
Oläst 2007-04-02, 13:55 #3
EmilIsbergs avatar
EmilIsberg EmilIsberg är inte uppkopplad
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 106
EmilIsberg EmilIsberg är inte uppkopplad
Medlem
EmilIsbergs avatar
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 106
1. En person som inte är svensk medborgare kan registrera en .se-domän om de i övrigt uppfyller II-stiftelsens villkor (http://www.iis.se/pdf/allmanna_villkor.pdf II 1a):
Citat:

Ansökan om registrering under toppdomänen .se står öppen för alla fysiska och juridiska personer som har ett person- eller organisationsnummer eller som kan identifieras genom registerbeteckning i register förd av myndighet, eller av organisation med myndighetsliknande uppgift.
2. För svenska företag gäller svensk lag, däri innefattas att skydda den personliga integriteten (inte lämna ut uppgifter i onödan och absolut inte lämna ut känsliga uppgifter) men även att man måste lämna ut uppgifter till exempelvis polis i brottsutredning. I praktiken innebär de företag som värderar den personliga integriteten högst endast lämnar ut uppgifter om kunder där det finns domstolsbeslut på att de måste lämna ut uppgifterna.
Man bör också räkna med att även ett utländskt företag som har verksamhet i landet är skyldiga att följa svensk lag i den verksamheten.
För att svara på din fråga, nej helt anonym är aldrig registreringen, även om uppgifterna inte syns i whois eller liknande publika register kan en myndighet oftast få fram uppgifterna ändå.

3. Nunames är ett amerikanskt bolag som alltid skyddar ägarens uppgifter i whois utan man får endast fram den tekniska kontakten på en .nu-domän. Jag misstänker dock att de skulle lämna ut uppgifterna gällande svenska kunder till svenska myndigheter vid brottsundersökning.

4. Det är upp till registraren att erbjuda stöd för IDN-domäner (som domännamn med bland annat svenska bokstäver kallas). Exakt vilka top-domäner som stödjer det är lite osäkert eftersom man behöver kolla på hela processen från webbläsare till beslutfattande organisation, men Mozilla har publicerat en lista på följande länk:
http://www.mozilla.org/projects/secu...licy-list.html

IANA har en egen lista på införda/godkända idn-topdomäner tillsammans med teckentabell(er):
http://www.iana.org/assignments/idn/registered.htm

För .NET så har många registrarer infört stöd för IDN, men alla har inte gjort det än. Följande är informationen från Loopias Kunskapsdatabas:
Citat:
Originally posted by http://www.icann.org/tlds/agreements...rg-16apr01.htm

* Ett antal domännamn är blockerade och för mer information kan man kontrollera ovanstående informationsida.
* Alla Unicode-tecken är tillåtna
Bland annat svenska tecken
* Kan inte börja eller sluta med "-"
* Två tecken följt av "--" är inte tillåtet, förutom för ACE-kodade IDN-domäner (domännamn med svenska tecken).
* Minst tre tecken och max 63 tecken (ej inräknat .net)
EmilIsberg är inte uppkopplad   Svara med citatSvara med citat