WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Allmänt (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Recensera biofilmer (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=6005)

Schneaker 2005-02-08 19:29

Jag har lite planer på att börja med filmrecensioner. Recensera de senaste biofilmerna på bio just nu, och publicera detta på vår site.
Att gå på bio ett par gånger i veckan blir en hel del pengar med tiden, så jag tänkte kontakta SF/Sandrews och höra ifall de vill sponsra litegranna. Vi är trots allt en hyfsat stor site.

Nån här som vet hur det fungerar och hur välvilliga filmkedjorna är?
Jag misstänker att jag som sextonåring inte gör ett alltför trovärdigt intryck om jag knallar in på Filmstaden och säger att jag vill gå på gratis film flera gånger i veckan.

Jag funderar på att ringa eller maila dem, men jag vet inte vad som är bäst, och inte heller hur jag ska föra snacket. Ska jag nämna att reklamplatser kan vara aktuella i funktionen? Ska jag säga till SF att jag frågar Sandrews om samma sak? Ska jag maila supportfolket och fråga, eller ringa och be att få tala med marknadschefen eller nån anna nmed flådig titel?

Tympanon 2005-02-08 20:12

Nämn att du har runt 70 000 sidvisningar per dag (kollade iofs på nedstat men) så ordnar det sig säkert, dessutom i en målgrupp som är intresserad av film. :)

Westman 2005-02-09 16:49

Presskort kan köpas (lite oseriöst) för 900:- men det kortet är det knappast någon som tar i med tång.

Det finns en del mer seriösa (och som brukar kallas godkända) presskort från t.ex. BLF, SIF, PFK eller Svenska Journalistförbundet men de lär du som 16-åring knappast kunna få då de kräver medlemsskap etc.

Försök istället att få till ett möte med SF och Sandrews och visa din sajt och presentera din idé. De kan nappa med lite tur.

EDIT: Rättade stavfel

guran 2005-02-10 00:06

Du ska definitivt tala med marknadschefen. Detta är en sak som ska avgöras på högre nivå och inte på någon lokal biograf. Om de är smarta borde de åtminstone kunna ge dig någon form av rabbatchecker eller presentkort.

Ett annat sätt att se film gratis kan vara följande (vet dock inte om det funkar i dagsläget). Det finns en myndighet, Statens Biografbyrå som granskar all film som visas på bio. Eftersom film är inlämnad till dem så är det en offentlig handling hos dem. Vem som helst kan således begära att ta del av en film där. Man får då se filmen hos dem.

Var lite fräcka och hör efter med dem.

guran 2005-02-10 00:09

En anna sak. SF kommer naturligtvis att vilja se recensioner som du har gjort. Se därför till att ha sett några aktuella filmer och recenserat dem. Se till att det är ett blandat urval på filmerna.

Och så ett litet "djävulskt" tips. Ni ska ju sälja åt dem genom recensionerna, så tänk på vad ni skriver.

Schneaker 2005-02-10 01:06

Det med att köpa "falska" presskort är inget alternativ.

Att i förväg ha recenserat ett par filmer kan vara en mycket ra idé, borde jag ha klurat ut själv... Nåväl, får sätta mig och skriva lite om "The Aviator" imorrn då. Rätt bra film för er som inte sett den :)

Ska iväg lite i helgen, men på Tisdag ska jag ta och ringa SF's växel och be att få prata med marknadschefen.

saflund 2005-02-10 16:34

Skicka ett mail eller ännu hellre ett brev först. Följ sedan upp det med ett telefonsamtal en vecka senare. Marknadschefen är nog en upptagen man/kvinna och det är stor risk att det inte finns tid för ditt samtal om du ens kopplas fram.

Skissa upp telefonsamtalet på ett papper innan du ringer. Skriv ner troliga svar du skulle kunna få från vederbörande. På så sätt har du ett snabbt motsvar/argument. Gör skissen som en mindmap med alla dina argument och positiva saker.

Var saklig som attan när du ringer. Försök att inte låta som en typisk tonnåring.

Drick ett glas vin innan. Brukar alltid jag göra när jag har skitviktiga möten. ;)

Jonas 2005-02-10 17:29

Annars kan man ladda ner filmen... :rolleyes:

(Brukar finnas på diverse ställen någon månad innan filmen kommit ut...)

Det om något borde vara billigare men som man säger. "Film skall ses på bio."

Anders Larsson 2005-02-12 14:57

I Sverige finns det ingenting som heter "presskort", utan det är bara ett påhitt av SJF och liknande. Ett presskort är en bit papper som det står press på, ingenting mer eller mindre.

Däremot har dessa utgivare som SJF, BLF osv skapat en mer eller mindre definition för presskort, men det är alltså bara en illusion egentligen. Ett presskort ger dig inga rättigheter, däremot är det många ställen som accepterar ett seriöst presskort.

Ok, över till det svar du säkert mer är ute efter. Vi recenserar bla biofilmer och konserter och har en överenskommelse med de lokala biograferna och konsertarrangörerna. Dealen är alltså gjort direkt med dem, utan att blanda in film- och skivbolag.

Sen är vi registrerade på resp bolags presstjänst, de brukar finnas på deras hemsidor, vilket innebär att vi får tillgång till att använda pressbilder (vilket är ett stort no-no utan tillstånd), pressutskick och inbjudningar till tex pressvisningar av filmer.

Vi har märkt av att många har blivit extremt mycket mer restriktiva mot nättidningar nu är när vi började för 6 år sedan, så ge inte upp om du får ett nej första gången, fortsätt och visa att ni är seriösa istället!

mvh
Anders

hedberg 2005-02-12 19:04

Det finns som en myt om att innehavare att pressleg kan gå gratis på konserter, föreläsningar, bio, nöjesparker, mässor etc..

Oftast krävs det att man är ackrediterad i förväg. Respektive arrangör har listor på vilka man har samarbetat med tidigare och sänder ut pressmaterial om t.ex kommande mässor etc. Man får då kontakta dem och bli ackrediterad. I samband med att man skall hämta ut sin gratisbiljett så gör de en kontroll av presslegitimation.

De är givetvis medvetna om att media inte alltid gör artiklar på allt man bevakar, men om en person skulle gå på allt men inte göra något kreativt av det så lär man bli portad.

Det är ett fåtal accepterade presskort i Sverige, som Anders nämner. De mest respekterade är de som har utfärdats av SJF (Svenska Journalistförbundet), BLF (BildLeverantörernas Förening) och PFK (PressFotografernas Klubb). Sedan har även vissa större tidningar egna presskort, t.ex Aftonbladet, Expressen, DN, G-P etc.

Vissa "bildbyråer" (sätter det medvetet inom citationstecken) har som affärsidé att om du skickar in bilder till dem så får du ett pressleg utfärdat av dem. Det är inte ett kort som är utfärdat av någon organisation, utan det är företagets egna presskort som inte är accepterat överallt.

På internet florerar ofta rykten att man kan 'flasha' med pressleg för att gå före krogkön. Det stämmer inte. Krogar brukar först och främst inte vara villiga på att släppa in media, det brukar inte båda gott för dem ;)
För det andra, så är det inte något som journalister gör heller så det väcker uppmärksamhet.

Om du skall starta en filmsajt så måste du nog i princip kunna erbjuda något som existerande filmsajter inte erbjuder. Om du nu skulle bli inbjuden till pressvisningar, så skall du vara medveten om att de är på dagtid på vardagar, har du möjlighet till det? Du kan inte själv välja tid och dag. Du kan ej ta med dig kamera eller liknande för att ta egna bilder.

Jag bedömer det som svårt för dig, men om du verkligen kan erbjuda något helt nytt inom biofilmssajter så kanske biografföretagen kan vara välvilligt inställda. Men då måste du också ha en attraktiv hemsida med många besökare. Om ett företag tänker bjuda dig gratis gång på gång, så vill de självklart också se att det genererar något tillbaka till dem.

/hedberg - innehavare av två 'riktiga' pressleg.

Qo-naq 2005-02-13 19:09

Kontakta SF's pressavdelning till att börja med.

Tänk på att du måste få godkännande av varje filmbolag.

Dunc 2005-02-13 20:30

Om det blir nej från SF/Filmbolagen är nog det enklaste att kontakta en etablerad konkurrent, Punkten eller liknande, och erbjudade dem recensioner kostnadsfritt mot att de fixar biljetterna och att du förbehåller dig rätten att publicera artikeln (lite oskriven kanske) på din egen site.

Även om de är konkurrenter är de nog inte rädd för konkurrensen - och den dagen de anser att din sida är en "riktig" konkurrent kan du nog trava in på filmbolagens kontor och få biljetter till visningar.

Om det enbart är webb du ska arbeta med är det nog inte svårt att få tillgång till pressbilder men det kräver som sagts i tidigare inlägg att du har filmbolagens tillstånd . För print gäller väldigt restriktiva regler (biblar med hur bilderna får användas och inte).

I övrigt kan rekommenderas att prata med "mindre" filmbolag (Sonet, osv) innan du går på drakarna som Disney, SF och Columbia/Tristar (Sony) för att säga att du recenserar filmer från de bolagen vid kontakten med de största.

hedberg 2005-02-13 20:45

Observera att om du får tillstånd att använda bilder så är det väldigt restriktivt i vilka sammanhang du får använda dem. Du kan inte t.ex göra en banner med pressbild från en film. Du får inte heller använda osv osv osv...

Det finns som sagt många förbehåll..



Men du bör nog lägga lite kraft på att visa upp en bra idé. Det kan vara svårt att ha en bra sida att visa upp. Men om det är tänkt som affärsidé kan du ju alltid köpa biljetterna och dra av dem i bokföringen.

Det kan vara en väg att gå:

1. Satsa lite tid och kraft på att göra en funktionell och snygg sida med recensioner. Gärna med möjlighet för registrerade användare att kommentera.

2. Gå och se på filmer, köp biljetterna och dra av dem i bokföringen. Det är legitimt då det faktiskt handlar om kostnader i verksamheten.

3. Skriv recensioner. Har du ingen erfarenhet så bör du kolla lite hur andra gör, vad skriver man, hur skriver man etc.

4. Be någon duktig korrekturläsa det om du inte var klassens geni i Svenska. Genom att ha korrekta texter ökar din trovärdighet och det ser bättre ut.

5. Recensera även såna filmer som inte är "blockbusters", det vill säga även de smala filmerna som ingen ser på. Att bara recensera de där filmerna som alla redan snackar om, är nog inte så intressant. Med andra ord, ha lite bredd på det hela så att du täcker allas behov.

6. Bara för att det inte skall vara just din åsikt på allt, kanske be någon annan recensera också. Ni kan vara två eller flera som går på olika filmer. Det är svårt att täcka in alla filmer själv. Det är nog inte svårt att locka någon med att få gå betalt på bio så länge de skriver en recension. Ett förslag kan ju vara att köpa biocheckar, kanske de har en kampanj med att du kan köpa 11 och betala för 10?

7. Publicera allt.

8. Nu har du en fungerande sida med många recensioner förhoppningsvis. Nu är det dags att ta kontakt med filmbolagen, bioföretagen etc.
När det gäller filmbolagen: rätt att använda bilder, tillgång till pressbilder, pressmeddelanden, inbjudningar till pressvisningar, sponsring (tävlingar), reklamköp etc.
När det gäller bioföretagen: pressmeddelanden, pressvisningar, kanske de vill samarbeta så att du kan få reda på var och när alla filmer går i Sverige och kan publicera det, reklamköp, sponsring (tävlingar).

Exempel på tävlingar: Registrerade användare är med i utlottningen av 2 biocheckar hos SF. / registrerade användare kan tävla om en DVD-film genom att svara på en 1X2-fråga. osv osv...

Varför skriver jag registrerade användare? Jo, genom att ha gratis registrering så kan du lättare ha koll på hur många användare de finns, du kan ju också ha möjligheten till nyhetsbrev. Det är lättare när du skall förhandla med företag som vill annonsera, du kan då uppge hur många registrerade användare det finns.

Om du nu skulle få bioföretagen, filmbolagen etc med på detta, så lär det snart komma andra springandes som vill samarbeta på ett eller annat sätt. Företag som säljer DVD-filmer kan vara ett exempel.

Med tanke på att sidan är ganska nischad (mot film) så bör du nog överväga vilken slags reklam du tar in, den kan ju användas av många minderåriga så du bör nog inte ta in reklambanners för porrsidor t.ex... ;)

Men idéen är klart genomförbar, men det kräver nog lite att du först satsar tid och pengar (köpa egna biljetter) innan du kan få med bio/filmföretagen. De får säkert drösvis med mail varenda vecka om folk som vill gå gratis. Du måste kunna erbjuda något som de personerna inte kan göra.

Henkutt 2005-02-15 17:18

Citat:

Originally posted by Schneaker@Feb 10 2005, 02:06
Det med att köpa "falska" presskort är inget alternativ.
Har du någon erfarenhet av detta? Det är ju trots allt ett presskort. Har hört många historier om folk som kommit in gratis på diverse platser med hjälp av detta.

Varför är det inte ett alternativ?

hedberg 2005-02-15 18:33

Det där handlar om myter.

Jag är innehavare av flera presskort, utfärdade av de större svenska organisationerna.

Jag kan inte gå på mässor och bara visa upp det i entren för att komma in gratis. Jag kan inte gå på gratis konserter genom att visa upp det.
Det enda jag kan göra är att gå in på Liseberg gratis, men då tittar de på kortet. Men de kommer reagera om du springer där ofta. (Känner vakterna så jag vet.)

Gemene man har en slags övertro att journalister kan göra vad som helst, bara de flashar med ett presskort. Att man gå in i skivaffärer och hämta gratis skivor etc... Det funkar inte så.

Ordet vi pratar om är "ackreditering". Och det innebär att man i förväg måste anmäla att man tänker komma på ett visst arrangemang. De har då möjlighet att kolla upp en under tiden. Man kanske endast har ett fåtal pressplatser och tilldelar dem därför endast till de som kommer från de viktigaste medierna (ur deras synvinkel).

T.ex arbetar skivbolagen på detta sättet. Man ger vissa journalister biljetter, men kanske straffar en tidning genom att inte kunna ge dem biljett för att de har skrivit något dumt enligt skivbolaget.

Journalister sitter i händerna på t.ex skivbolagen, filmbolagen etc.

Nöjesjournalister vill inte gå på till Grand Hotel för att sitta och köa i ett par timmar för att träffa en trött skådespelare. De får till slut 2 minuter på sig, och då får skådespelaren för 40 gången idag höra "Din rollfigur, kan du berätta mer om dem?" eller "Hur kändes det att spela mot X"?
Man får inte några vettiga svar, och hela tiden övervakas allt av PR-folket från bolaget. Om man ställer fel frågor så bryter de in.

Men tidningarna etc har inte "råd" med att inte gå till dessa grejer, trots att både journalist och intervjuoffret lider av situationen. För om man inte skriver, så blir konkurrenten ensam om det.

TV-branschen och kvällspressen går hand i hand. Första året av Robinson fanns det knappt någon bevakning på plats. Sen dess har man bevakat alla såpor. Ibland direkt inbjudna, ibland genom att boka in sig på det hotell de utslagna hamnar på.

Man skriver alltså flera månader innan sändning om att någon har ramlat, någon har gnällt, någon har hoppat av, någon var nära döden etc.. Det är alltså flera månader kvar tills programmet skall sändas, men man anser sig inte ha råd att låta konkurrenten få skriva ensamt om det.

För att återgå till filmbolagen, så är det ju så att tidningarna skriver gärna recensioner etc, men de är tvungna att samtidigt förlita sig på att de får pressmaterial från bolaget. Annars skriver man en recension utan filmbild.
När man väl får en snygg bild på t.ex Russell Crowe från filmen Gladiator så kan man inte använda den i något annat sammanhang än till själva Gladiatorfilmen. För all annan publicering måste man begära in skriftligt tillstånd från filmbolaget och handlar det om att "även förr i tiden så misshandlades kvinnor", så lär inte filmbolaget gå med på det. ;)

En anledning varför trådstartaren inte skall köpa till sig ett fejkpressleg: Det är bortkastade pengar först och främst. Och det finns inget direkt behov i Sverige av att ha pressleg. Pressleg utfärdas av framförallt tre organisationer till deras medlemmar: BLF, PFK och SJF. Inte alla journalister/fotografer etc uppfyller kraven för att vara med där. T.ex när det gäller pressfotografer skall man ha arbetat ett visst antal år, och rekommenderas av två andra medlemmar, och ha en viss minimiinkomst (andel av din totala inkomst) per år. Så att du inte jobbar i fabrik heltid och tar en bild om året och ber att få bli medlem.
Större tidningar som Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet etc har råd att trycka upp egna presskort. Men många mindre tidningar har inte det.

Jag har själv arbetat under många år inom massmedia, och första åren utan pressleg. Det var väl något enstaka tillfälle som någon undrade över det.

Det finns ytterligare en anledning till varför trådstartaren inte skall köpa fejkpressleg, och det är att hans trovärdighet minskar. Om han kontaktar filmbolag, bioföretagen etc och flashar med en fejkleg så bränner han sig.
Likaså om han springer ner till lokala bion och försöker snacka sig in med hjälp av pressleg (oavsett typ!).

Jag hävdar fortfarande att det bästa är att långsamt arbeta upp ett förtroende. Att börja med att satsa på en snygg funktionell design på sidan, köpa sig lite biobiljetter och gå på olika typer av filmer. Skriva recensioner på dessa. Att vara noggrann med att inte bryta mot upphovsrätten genom att sno filmbilder etc. När man väl har några recensioner och en snygg sida, så kontaktar man respektive företag man skall kontakta.

Man har då något att visa upp, de har möjligheten att bedöma potentialen i det. Vissa bolag lär vilja avvakta utvecklingen av siten, men det finns säkert de som vill vara med från början. Men som också sagts tidigare, tänk igenom sidan och ha något att visa upp. Att gå till företagen och säga "Jag skall göra en recensionssite på www.doman.se, kan jag få gå gratis på era filmer?" och när de tittar på domänen ser de bara Google Adsense-reklam. Det gör dem inte direkt pigga på det. Så satsa lite tid och kraft på att göra det stilrent och funktionellt. De flesta i Sverige har inte bredband och det får inte vara tungladdat. Det skall vara lätt att hitta recensionerna (filmerna).
Man skall erbjuda något som eventuella konkurrenter ej har.

En smidig koppling kan vara: Man läser en recension, och får en länk under "Diskutera recensionen och filmen". Klickar man på den så kommer man till en tråd i ett forum där man kan diskutera vidare. Folk har ofta åsikter om filmer & recensioner, men det finns väl inget direkt samlat ställe för det?

En sak som jag inte tidigare har nämnt, men som kanske vore käck vore att ta kontakt med etablerade tidningar. Till exempel har flera nöjesredaktioner i Sverige ett samarbete där man utbyter recensionsbetyg.
Man kan i t.ex Göteborgs-Posten se:
| G-P | DN | TV4 | NöjesGuiden | osv osv osv
Film A | 2 | 3 | - | osv osv
Film B
Film C

Men berättar hur andra har bedömt filmerna, och kan därigenom ge ett snittbetyg bland de som har sett dem.
Det kan vara värt att kontakta dem om att få delta i det utbytet. Då kommer man synas i ett antal tidningar i Sverige, samt att man får något att visa upp för sitebesökarna.

Westman 2005-02-16 10:59

Ja visst är ackreditering det mest använda sättet men fortfarande så på en hel del inbjudningar så står det att "presskort från bla bla gäller".

danjel 2005-02-17 10:17

Vad du annars kan göra är att gå på pressvisningarna. Det är inga som helst problem.
Jag mailade bara UIP mfl och bad att få vara med på deras mailutskick.Då får man bla information om var pressvisningarna är.
Man skriver bara upp sig på en lista vilka man representerar när man kommer dit . Dock så är de ofta på dagtid..


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:23.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson