WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Företagsamhet, juridik och ekonomi (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Skapa AB (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=34274)

since73 2009-01-05 22:53

Tjenare!

För att skapa aktiebolag krävs ju en insats på 100'000 kr som man som företag får investera som man vill. Jag tänkte då, om man inte har så mycket pengar i kontanter men ändå har en verksamhet som kommer att (eller redan) drar in mycket pengar, alternativt att man fått napp på en storkund som kräver att man är AB så kan man ju faktiskt göra som följande:

1. En vän som har rätt bra med stålar lånar dig 100'000 kr.
2. Du startar aktiebolaget.
3. Vännen får direkt tillbaka sina pengar.
4. Du har ett AB.

Nu är det såklart så att rent teoretiskt har du 100'000 i tillgångar i företaget trots att du gett tillbaka dessa till din vän. Det är därför fördelaktigt om din vän har enskild firma (eller annat) så detta kan redovisas som en faktura i bokslutet..så att det inte blir massa felaktiga siffror.

Tyckte denna idéen jag kom på va rätt smart.. finns det några negativa påföljder av detta?

Tack för svar! Jag hade inte tänkt att göra såhär själv men vill ändå ha respons ;)

Ha de fint!

WebboT 2009-01-05 23:12

Inte för att jag är nån expert på svenska aktiebolag, men inte får man väl förbruka aktiekapitalet?
Det är väl det som är själva grejen med aktiebolag, att det ska finnas ett aktiekapital i botten som nån form av garanti?

Craxen 2009-01-05 23:19

Det du kan göra är att du betalar tillbaka 50k direkt, går aktiekapitalet under 50 så måste du ta fram en kontrollbalansräkning, efter den så har du ca 9 månader på dig att få tillbaka aktiekapitalet.

Så egentligen skulle du kunna betala tillbaka allt direkt, och då har du ca 20 månader på dig att återställa kapitalet. Dock bör du vara medveten om att en kontrollbalansräkning kan ses som en "betalningsanmärkning" för företag. Och att du löper en stor risk att gå i KK om man skulle titta på UC.

Skulle inte rekommendera dig att göra det. Om du ändå vet att din ide kommer att inbringa pengar så att du klarar av att återställa hela kapitalet så kanske du bör vänta tills du har tjänat in det.
Dessutom ska du veta att du kan bli återbetalningsskyldig till företaget även om det är ett AB, dvs att du inte skulle få ansvarsfrihet för det året, vilket jag tror att revisorn inte kommer att ge dig.

Conny Westh 2009-01-06 00:02

Ett vanligt sätt att förvärva ett aktiebolag är att köpa ett "begagnat" bolag som är vilande eller där verksamheten har varit något helt annat. Ofta är aktiekapitalet förbrukat, så man kan köpa bolaget billigt.

När man väl har köpt bolaget för säg 10 000 SEK, kan man börja arbeta direkt och om man då omedelbart har intäkter så bygger man snart upp aktiekapitalet igen.

Det finns ett antal boalgs som är vilande pga att de projekt de var tänka för gick i stöpet av olika orsaker.

Jag har själv både köpt och sålt Aktiebolag på det sättet. Det är betdligt bättre än att skaffa utlänska bolag i skatteparadis eftersom man får ett riktigt Svenskt aktiebolag. Men till en hyfsat billig penning.

Det är inte alls något problem och särskilt riskabelt att köpa vilande aktiebolag utan aktiekapital. Du löper aldrig större risk än att driva en enskild firma. Enskild firma är den absolut största risken för ägaren/företagaren av alla bolagsformer i Sverige. Förutom Handelsbolag där varje bolagsman fritt kan teckna firman då förståss. Det man ska se upp med är dolda leasingavtal som kan bli dyrbara, men har man en bra kontakt med sin revisor så brukar han ha ett gäng vilande bolag där ägarna är villiga att sälja till ett överkomligt pris. Ofta har dessa bolag varit vilande i många år och ägarna har fått andra prioriteringar eller jobbar fullt upptagna i andra projekt.

Så länge bolaget betalar alla sina skulder så finns heller ingen risk för konkurs. Oftast är det ägarna som frivilligt går in med mer kapital när det behövs i bolaget.

Det händer inget speciellt om ett bolag har förbrukat sitt aktiekapital, så länge som ägarna och de som driver bolaget alltid ser till att bolaget betalar sina skulder. Det händer inget specieltl om kontrollbalansräkning inte upprättas utan det enda är att företrädarna tar samma risk som en ägare av en enskild firma, och det brukar ju funka för dem.

Det finns givetvis en massa trygghtesnarkomaner i Sverige och annorstädes som tycker att riskerna är fruktasnvärda med att driva eget företag, men de borde inte driva företag alls. De tror att pensionen kommer automatiskt när man blir gammal, utan att någon behöver jobba ihop pengarna.

since73 2009-01-06 00:11

Du nämnde bolag utomlands.. har du ConnyWesth någon koll på detta?

Jag är lite nyfiken på vad detta innebär men kan aldrig hitta någon seriös sida som beskriver t.ex. ett limited-företag i England eller annat.

Vad kan du om detta? Finns det några fördelar med att registrera utomlands om verksamheten är på webben, tillexempel en dot-com sida med besökare från hela världen.

Tack för svar!

Conny Westh 2009-01-06 00:15

Jag föredrar att använda Svenska Aktiebolag, som jag brukar köpa "begagnade" vilande bolag. Man kan hitta vilande bolag för allt ifrån 500 SEK till 70 000 SEK, men vanligast är priser på 10000-15000. Varför då hålla på att krångla till det med bolag från andra länder om man själv bor i Sverige då menar jag.

Bor man själv i ett annat land än Sverige så är det nog mer praktiskt att ha ett bolag från det land man lever i, med lokal revisor och möjlighet att fråga rådgivare med lokalkännedom.

Jag har funderat på att skaffa bolag i andra länder men kommit fram till att det inte ger så mycket som jag vill.

Köper du ett lagerbolag av en engelsk förmedlare så måste du ha en lokal administratör som sköter om bolagets kontakter med brittiska myndigheter. Det kan kosta dig 10000-15000 bara att regag ett bolag på det sättet. Detta trots att kravet på aktiekapital kan vara så litet som £1, dvs ca 13 spänn. Men byråkratin och mellanhänder käkar upp vinsten.

Har du ett svenskt AB så har du tillgång till allat nära och det är absolut inte svårare än att driva enskild firma. Jag har hjälpt några med redovisningen i Enskild firma och idagarna håller jag faktiskt på med mitt först ariktiga bokslut tillsammans med en kompis firma, det är ungefär lika trickigt/eller enkelt som med AB. Från 1/1 2007 så måste alla enskilda firmor lämna årsbokslut, så skillnaden i enkelhet är inte lika stor längre.

Det är ganska kul med redovisning när man väl fattar vadman kan få ut av den själv som företagare.

since73 2009-01-06 00:25

Tack för ditt svar Conny!

Var hittar man vilade bolag? Finns det någon sida där dessa listas?

Conny Westh 2009-01-06 00:29

Snacka med vilken auktoriserad revisor som helst så har de säkert ett antal av deras klienter som har något liggande och skräpa någonstans.

Kolla med min revisors företag (revidea.se) om du inte redan har kontakt med en.

Conny Westh 2009-01-06 00:33

Den riktigt stora fördelen med att köpa ett vilande bolag för en billig penning är just att man slipper lägga ut 100 000 SEK av sina privata surt skattade slantar. Det kan kännas riktigt jobbigt, det har jag nämligen gjort. Jag lånade till varenda krona, men tjänade bra med pengar och betalade tillbaks lånet + ränta på 11 månader. Det var svettigt må jag säga, men det gick.

Hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag köpt ett begagnat bolag för en tiondel av kostnaden.

Men största misstaget var att jag inte skrev en affärsplan innan jag startade bolaget, då hade jag undvikit en hel del kostsamma misstag.

since73 2009-01-06 00:56

Tack ännu en gång för din hjälp Conny! Jag ska spara dina tips tills när det är dags för mig en dag! :)

MusikMixen 2009-01-06 02:17

Conny: Jag läser dina inlägg med beundran...
Man kan alltså köpa ett AB för 10 000 kr och få alla fördelarna med det. Men behöver man under 1 år fixa fram så bolaget har 100 000 eller det är bara om man startar bolaget från grunden?

Jag är inne på att starta ett bolag och har läst och läst vad skillnaderna är och vad jag kan läsa mig fram till så är ett AB fördel i massor av saker...

God fortsättning..
/Micke

ztream 2009-01-06 10:22

Glöm inte riskerna med att köpa ett begagnat Aktiebolag.

Skadeståndskrav, lagliga tvister, skatteskulder, andra skulder osv.

Går man genom sin revisor är det säkert ganska lugnt dock.

Conny Westh 2009-01-06 11:10

Citat:

Originally posted by Dansbandsdax.se@Jan 6 2009, 02:17
Conny: Jag läser dina inlägg med beundran...
Man kan alltså köpa ett AB för 10 000 kr och få alla fördelarna med det. Men behöver man under 1 år fixa fram så bolaget har 100 000 eller det är bara om man startar bolaget från grunden?

Jag är inne på att starta ett bolag och har läst och läst vad skillnaderna är och vad jag kan läsa mig fram till så är ett AB fördel i massor av saker...

God fortsättning..
/Micke

Jag blev rekommenderad att köpa ett vilande bolag när jag skulle starta mitt bolag "Verimentor AB" 1999. Men då kunde jag inte så mycket om det så jag vågade inte. Jag fick låna pengarna till aktiekapitalet av affärsbekant.

Hade jag vetat hur enkelt det är att hitta bra sunda vilande bolag så hade jag definitivt köpt ett sånt även då. Nu har jag handlat upp ett par "beggade" ABn och tycker det funkat hur bra som helst. Det första köpte jag tillsamamns med en kompanjon för där min 50%-iga andel kostade 4000 SEK och ett annat bolag köpte jag för 10 000 SEK. När jag tänker efter så har jag faktiskt en konsultkollega som köpte sitt bolag för 1 SEK (+ ändringsavgifter till bolagverket).

Som ztream säger så finns det vissa risker som man inte har med helt nyreggade bolag, men om man går via bolagets revisor brukar det sällan vara ett problem (risken kan ju aldrig bli större än att ta över ett handelsbolag). Man kollar med skatteverket och kronkalle så det inte finns några olösta skatter. Men leasingavtal är väl sånt som inte går att kolla upp i ett centralt register. Men man kan avtala om att den gamla ägaren tar på sig alla gamla skulder som kan dyka upp i efterhand och som inte redovisats i köpeavtalet och att företräda bolaget på förre ägarens bekostnad. Man kan ju avtala ganska fritt hur man lägger upp detta. Man brukar ha en viss självrisk för nya ägaren för att inte riva upp stora dyrbara tvister för skitsaker. En självrisknivå kan vara allt från 0 SEK till valfritt belopp (lämpligt kan ju vara ca 1500 SEK), men det viktiga att man avtalar om det i överlåtelseavtalet.

Det finns ganska många vilande Aktiebolag så kolla alltid med din revisor innan du reggar ett nytt bolag om det finns något bolag som någon av hans andra klienter är villiga att sälja av för en rimlig peng.

Det här är ett alldeles utmärkt sätt för småföretagare att komma över ett AB för att driva sin verksamhet i.

Jag försöker ju göra så att när jag ska samarbeta med några andra så skaffar vi ett "beggat" bolag och så driver vi verksamheten i detta bolag. Om projektet går i stöpet så är det lika enkelt att sälja av bolaget via sin revisor igen. Revisorn tar ingen provision heller. Revisorn är ju nöjd om han kan vara kvar som revisor för bolaget. Gamla ägaren slipper att pumpa in pengar för revisorskostnaden i det vilande bolaget (årsredovisning måste lämnas in även för vilande AB) och nya ägaren får ett AB för en betdligt billigare peng än vid nyregistrering. Det blir en win-win-win situation, ingen förlorar alla vinner.... Så borde alla affärer se ut.

Fördelen med AB är oxo att när du säljer ditt bolag så behöver du bara sälja alla (eller valfri andel) aktierna och avgå ut styrelsen (eller sitta kvar om na ägaren vill ha dig med), för alla avtal som bolaget har ingått, exempelvis telefonabbonemang, hyresavtal av lokal, anställda och alla andra rutiner fortsätter utan avbrott. När man kränger en enskild firma så måste man alltid sälja innehåll, säga upp avtal och nya ägaren måste teckna nya avtal m.m. det blir mycket, mycket krångligare.
Till och med krediten på banken följer med bolaget, vilket är en fantastiskt fördel.

Att fixa fram aktiekapitalet är inte så svårt när man väl har dragit igång sin verksamhet, för de intäkter man får kan man låta vara kvar i bolaget tills de täcker aktiekapitalet. Man måste dock räkna bort bolagsskatten på 26,3% så om man driver ett konsultbolag (med 100% bruttovinst) så behöver man ha en försäljning på 100000/(1-0,263) dvs 100000/0,737 dvs 135686 SEK + moms. för att återställa aktiekapitalet helt. Vid full beläggnng tar det ett par månader, och då har man lite marginal oxo.

Conny Westh 2009-01-06 11:45

Citat:

Originally posted by Dansbandsdax.se@Jan 6 2009, 02:17
Conny: Jag läser dina inlägg med beundran...
Man kan alltså köpa ett AB för 10 000 kr och få alla fördelarna med det. Men behöver man under 1 år fixa fram så bolaget har 100 000 eller det är bara om man startar bolaget från grunden?

Jag är inne på att starta ett bolag och har läst och läst vad skillnaderna är och vad jag kan läsa mig fram till så är ett AB fördel i massor av saker...

God fortsättning..
/Micke

Det finns en skillnad med att ha hela aktiekapitalet från början och det är att du har samma risk som för enskild firma tills du återställt aktiekapitalet. Men om du ändå hade för avsikt att starta en enskild firma elelr handelsbolag/kommanitbolag som alternativ så är det ju ändå bättre att köpa loss ett "beggat" AB.

MusikMixen 2009-01-06 12:40

Tack Conny och ztream... Intressant läsning!
Conny: Du verkar ha pejl på området "revisor"
Vet du ngn bra och relativt billig i Värmlands området?

jonny 2009-01-06 13:07

Har du inte jättebråttom och har pengarna är det absolut bästa att registrera ett nytt bolag. Gamla bolag - även lagerbolag - kan ha åtaganden som ställer till det. Det finns en risk som man bör vara väl medveten om.

Sen tycker ju jag att det ser snyggare ut om det inte finns trettiofem tidigare namn och verksamheter när man kollar upp bolaget - men det är nog inte så noga.

Det jag ångrar när jag startade mitt aktiebolag var att jag förlängde räkenskapsåret. Om jag istället redovisat de sista månaderna på året för sig hade bolaget haft historik och kreditvärdighet mycket tidigare.

MusikMixen 2009-01-06 14:28

Citat:

Originally posted by jonny@Jan 6 2009, 14:07
Har du inte jättebråttom och har pengarna är det absolut bästa att registrera ett nytt bolag. Gamla bolag - även lagerbolag - kan ha åtaganden som ställer till det. Det finns en risk som man bör vara väl medveten om.

Sen tycker ju jag att det ser snyggare ut om det inte finns trettiofem tidigare namn och verksamheter när man kollar upp bolaget - men det är nog inte så noga.

Det jag ångrar när jag startade mitt aktiebolag var att jag förlängde räkenskapsåret. Om jag istället redovisat de sista månaderna på året för sig hade bolaget haft historik och kreditvärdighet mycket tidigare.

Brått och brått..
Men det känns som vi är spärrade till tusen på att göra saker..
Vi lever med marginaler för att få radion till att gå runt och när vi söker serverplats/relayserver så får vi i stort sett kalla handen pga av musiken och att vi är ideella...

Så kan vi komma billigt undan med ett AB och kanske gå vidare och utöka tjänsterna så hade det varit kanon..

Vi har även funderingar på att starta en mp3shop, för det krävs att vi är ett registerat företag..

/Micke

Flotec 2009-01-06 14:29

Jag förstår inte varför man skulle köpa ett färdigt AB istället för att låna pengarna. Det är ju i princip det man gör ändå, men att ge 15.000 kronor för att låna dom 100.000 kronorna ett havår blir ju en ganska hög ränta.
Kostar bara 2000 kronor att regga ett AB och snabbt och smidigt går det.

Pekz0r 2009-01-06 17:36

Om man köper ett begangnat AB, hur mycket kostar det att göra alla ändringar man behöver göra i bolagsregistret(byta namn på bolaget m.m.)?

Westman 2009-01-06 19:19

Oftast när man köper begagnat bolag så inkluderar det en avgift som ska täcka alla ev. kostnader för att hantera "flytten".

Om man ska göra det själv så är det minsta man måste betala är registreringsbeviset som kostar vad jag kan se (200 kr) men det är mycket papper som ska fyllas i och det är en del blanketter som ska iväg till SKV och Bolagsverket - adressändring, ändring av styrelse, stadgar, flytt till annat län kanske osv. osv. Ska du ändra namn (troligast) så kostar det 1200:-, ändring av bolagsordning 900:-. Priser finns här: Bolagsverket

Westman 2009-01-06 19:22

Kan väl passa på att rekommendera att köpa ett lagerbolag hos Svenska Standardbolag AB. Inte alltför blodig avgift och de är bland de mest anlitade och anrika bolagen i branschen. Utöver det är de proffsiga, snabba och epostvänliga.

Anders Larsson 2009-01-06 19:28

Citat:

Originally posted by Flotec@Jan 6 2009, 15:29
Jag förstår inte varför man skulle köpa ett färdigt AB istället för att låna pengarna. Det är ju i princip det man gör ändå, men att ge 15.000 kronor för att låna dom 100.000 kronorna ett havår blir ju en ganska hög ränta.
Kostar bara 2000 kronor att regga ett AB och snabbt och smidigt går det.

Om man tar 100.000 till aktiekapital är det skattade pengar, vilket innebär minst 130.000. Köper du ett bolag för 15.000 blir det fortfarande bara 115.000.

Conny Westh 2009-01-06 20:51

Citat:

Originally posted by Dansbandsdax.se@Jan 6 2009, 12:40
Tack Conny och ztream... Intressant läsning!
Conny: Du verkar ha pejl på området "revisor"
Vet du ngn bra och relativt billig i Värmlands området?

Jag är visserligen själv infödd värmlänning (från Torsby) men jag flyttade från Torsby 1984 så jag har ingen koll alls på hur det ser i de gamla hemtrakterna på revisorsfronten. Men jag använder bara auktoriserad revisor. Jag själv använder http://www.revidea.se

Akta dig som turan för "billiga" revisorer, kvalitet kostar som i andra sammanhang och en revisor är viktig att han kan sina saker. En revisor som kostar under 1000-lappen idag är nog inte värd pengarna. Revisorn kanske kostar mellan 10000-15000 ett normalt år, enbra revisor ska se till att du tjänar in dem pengarna på exempelvis skattetips. Ett klantarsel till revisor kan göra att du får skaka galler.

Conny Westh 2009-01-06 20:59

Citat:

Originally posted by Flotec@Jan 6 2009, 14:29
Jag förstår inte varför man skulle köpa ett färdigt AB istället för att låna pengarna. Det är ju i princip det man gör ändå, men att ge 15.000 kronor för att låna dom 100.000 kronorna ett havår blir ju en ganska hög ränta.
Kostar bara 2000 kronor att regga ett AB och snabbt och smidigt går det.

Om du registrerar ett nytt AB så kan du aldrig göra det för 2000 SEK, det kostar dig minst 102000 SEK av dina privata skattade pengar. Nregistrerar du ett AB så måste du oxo betala in 100 000 SEK som aktiekapital till bolaget, det slipper du om du köper ett "beggat" bolag.

Köper du ett beggat AB så kostar det dig som privatperson endast 10000-15000 inget mer. Ändringskostnader hos bolagsverket blir avdragsgilla i bolaget. Det är dem inte när det gäller nystart av bolag.

Bolaget tjänar sen in pengarna med försäljning till kunder. Det räcker då med att sälja för ca 136 000 för att hela aktiekapitalet ska avar återställt.

Conny Westh 2009-01-06 21:04

Citat:

Originally posted by Westman@Jan 6 2009, 19:22
Kan väl passa på att rekommendera att köpa ett lagerbolag hos Svenska Standardbolag AB. Inte alltför blodig avgift och de är bland de mest anlitade och anrika bolagen i branschen. Utöver det är de proffsiga, snabba och epostvänliga.
Jag köpte mitt AB som ett lagerbolag och då kostade det 10 000 extra förutom aktiekapitalet på 100 000 SEK (+ 10 000 SEK i ränta på mitt lån) så det gick på 120 000 SEK för mig att starta mitt AB. Dessa 120 000 SEK var mina privata skattade pengar så det var inte billigt.

Westman 2009-01-07 05:48

Ja, köper man aktier som privatperson så brukar det vara med skattade pengar.

Jag betalade 6900 + moms och den summan är till viss del avdragsgill. Nu kommer jag inte ihåg exakta beloppet men det stod i papperen man fick.

Conny Westh 2009-01-07 15:03

Citat:

Originally posted by Westman@Jan 7 2009, 05:48
Ja, köper man aktier som privatperson så brukar det vara med skattade pengar.

Jag betalade 6900 + moms och den summan är till viss del avdragsgill. Nu kommer jag inte ihåg exakta beloppet men det stod i papperen man fick.

Du måste oxo betala in 100 000 SEK som aktiekapital om du köper ett lagerbolag.... Glöm inte den lilla obetydliga utgiften....

Den kostnaden slipper man som privatperson om mn köper ett beggat bolag. Man kan istället låta intäkterna i bolaget gå till att återställa kapitalet, det innebär att i det ögonblick man från bolaget skriver ut en faktura på 136000 SEK exkl moms så är aktiekapitalet återställt.

Westman 2009-01-07 15:37

Det är ju det jag säger: man köper aktierna för 100000 (tex. 1000 aktier a 100:-). Om du reggar ett aktiebolag så är aktiekapitalet den summa som den samlade aktiestocken säljs för. Skillnaden om man köper ett lagerbolag (hos Sv.Standardbolag i det här fallet) är att du betalar in 100000 på ett bankkonto som du öppnar i företagets namn (mha. fullmakt) och när det är gjort så drar de sin avgift från det kontot och sen skickar in bolagspapperen till Bolagsverket och du får tillgång till företaget och kontot.

Det där med skattade pengar är ju irrelevant i denna diskussion, alla pengar är i princip skattade om du som privatperson ska äga aktierna.

Ang. begagnade bolag så finns det en del falluckor som nämnts tidigare i tråden.

JohanssonHenrik 2009-01-07 16:55

Citat:

Originally posted by since73@Jan 5 2009, 23:53
Tjenare!

För att skapa aktiebolag krävs ju en insats på 100'000 kr som man som företag får investera som man vill. Jag tänkte då, om man inte har så mycket pengar i kontanter men ändå har en verksamhet som kommer att (eller redan) drar in mycket pengar, alternativt att man fått napp på en storkund som kräver att man är AB så kan man ju faktiskt göra som följande:

1. En vän som har rätt bra med stålar lånar dig 100'000 kr.
2. Du startar aktiebolaget.
3. Vännen får direkt tillbaka sina pengar.
4. Du har ett AB.

Nu är det såklart så att rent teoretiskt har du 100'000 i tillgångar i företaget trots att du gett tillbaka dessa till din vän. Det är därför fördelaktigt om din vän har enskild firma (eller annat) så detta kan redovisas som en faktura i bokslutet..så att det inte blir massa felaktiga siffror.

Tyckte denna idéen jag kom på va rätt smart.. finns det några negativa påföljder av detta?

Tack för svar! Jag hade inte tänkt att göra såhär själv men vill ändå ha respons ;)

Ha de fint!

Man kan väl inte bara "ta" aktiekapitalet och ge tillbaka. Först måste företaget tjäna in pengarna så du kan plocka ut lite lön och SEN betala tillbaka.
Det negativa med denna idén är att den är olaglig.

Om man redan har ett företag men inga pengar till AK och har lite inventarier och/eller lager kan man starta ett AB med apportegendom.

Anders Larsson 2009-01-07 19:41

Citat:

Originally posted by Westman@Jan 7 2009, 16:37
Det där med skattade pengar är ju irrelevant i denna diskussion, alla pengar är i princip skattade om du som privatperson ska äga aktierna.
Nej, om du köper ett begagnat bolag med förbrukat aktiekapital är det "oskattade" pengar. Visserligen betalar du eventellt bolagsskatt på pengarna, men den är betydligt mindre än sociala avgifter + löntagarskatt.

Det finns inte heller något som säger att du måste lägga upp aktiekapitalet direkt vid bolagsstart, utan kan jobba upp det under en tid (helst innan ditt första bokslut).

Westman 2009-01-07 19:54

Citat:

Ursprungligen postat av Anders Larsson
Citat:

Ursprungligen postat av Westman
Det där med skattade pengar är ju irrelevant i denna diskussion, alla pengar är i princip skattade om du som privatperson ska äga aktierna.

Nej, om du köper ett begagnat bolag med förbrukat aktiekapital är det "oskattade" pengar. Visserligen betalar du eventellt bolagsskatt på pengarna, men den är betydligt mindre än sociala avgifter + löntagarskatt.

Det finns inte heller något som säger att du måste lägga upp aktiekapitalet direkt vid bolagsstart, utan kan jobba upp det under en tid (helst innan ditt första bokslut).

Oskattade pengar? Inte om du själv ska stoppa in aktiekapitalet i form av pengar eftersom de flesta får lön och betalar skatt.

Ang. att man inte behöver aktiekapitalet från start så kan jag citera bolagsverkets egen broschyr om aktiebolag:
Citat:

Om aktierna ska betalas med pengar, måste hela det tecknade beloppet betalas in. Pengarna ska sättas in på en bank, kreditmarknadsföretag eller kreditinstitut inom EES på ett konto som är speciellt öppnat för aktiebolaget som är under bildande. Först därefter kan bolaget registreras.
Ska aktier betalas med apport gäller följande:
Citat:

All apportegendom ska tillföras bolaget före registreringen. Bara sådan egendom som är eller kan bli till nytta för bolagets verksamhet, accepteras som apportegendom.
En auktoriserad eller godkänd revisor ska utfärda ett intyg med följande uppgifter.
• Att apportegendomen inte har blivit värderad högre än det verkliga värdet.
• Att egendomen är eller kan bli till nytta för bolaget.
• Att all egendom blivit tillförd bolaget.
Dessutom ska egendomen beskrivas och det ska anges vilken metod som har använts vid värdering av egendomen. Särskilda svårigheter att uppskatta värdet av egendomen ska
anmärkas.

Vi kanske inte pratar om samma saker?

EDIT: Smärre språkkorrigeringar

Anders Larsson 2009-01-08 10:18

Westman, det du citerar gäller nybildande av AB, så vi pratar om lite olika saker.

Vid köp av ett befintligt AB utan aktiekapital behöver du inte betala in dessa 100.000 av dina egna, privat skattade "lönepengar", utan kan använda vinsten i bolaget för att bygga upp det.

Det kräver såklart att det du kommer att generera vinst, annars finns det ingen poäng med detta upplägg.

Du kan visserligen, som det har skrivits i denna tråd, driva ett AB utan fullt aktiekapital, men styrelsen får fullt personligt ansvar.

Westman 2009-01-08 12:28

Ok, jag trodde att du med
Citat:


Det finns inte heller något som säger att du måste lägga upp aktiekapitalet direkt vid bolagsstart, utan kan jobba upp det under en tid (helst innan ditt första bokslut).

avsåg just nystartat bolag. Snöade kanske in på ordet bolagsstart.

Ang. begagnade bolag så är det inte vad jag avsett utan jag har försökt att hålla mig till lagerbolag och nystartade. Begagnade bolag kan vara behäftade med lik i garderoben som kan komma som en mindre glad överraskning långt senare vilket flera har fått erfara därför hålller jag mig borta från såna.

Magnus_A 2009-01-08 13:13

Citat:

Ursprungligen postat av Anders Larsson
Citat:

Ursprungligen postat av Westman
Det där med skattade pengar är ju irrelevant i denna diskussion, alla pengar är i princip skattade om du som privatperson ska äga aktierna.

Nej, om du köper ett begagnat bolag med förbrukat aktiekapital är det "oskattade" pengar. Visserligen betalar du eventellt bolagsskatt på pengarna, men den är betydligt mindre än sociala avgifter + löntagarskatt.

Det finns inte heller något som säger att du måste lägga upp aktiekapitalet direkt vid bolagsstart, utan kan jobba upp det under en tid (helst innan ditt första bokslut).

Vid nystart av måste pengar upp på bordet, i form av ett intyg från bank eler dylikt om att aktiekapital betalats in på ett konto som tillhör bolaget.
Alternativ är apportemission, då kan pengarna ersättas av andra materialla eller immateriella värden. Men det måste betalas lik förbannat.

Ett AB som man tar över kan se ut hur som helst, från att aktiekapitalet är helt eller delvis förbrukat till att det finns gott om pengar och värden i bolaget, priset blir därefter.
Om AK är förbrukat, kan man göra ett villkorat aktieägartillskott för att undgå kravet på kontrollbalansräkning. De pengarna blir då som ett lån och de kan man ta tillbaka skattefritt efterhand som det egna kapitalet byggs upp i bolaget.
Man kan inte låna ur sitt eget aktiebolag, ens tillfälligt, det ska bokföras som lön direkt.

Conny Westh 2009-01-08 18:05

Citat:

Originally posted by Westman@Jan 8 2009, 12:28
Ok, jag trodde att du med
Citat:


Det finns inte heller något som säger att du måste lägga upp aktiekapitalet direkt vid bolagsstart, utan kan jobba upp det under en tid (helst innan ditt första bokslut).

avsåg just nystartat bolag. Snöade kanske in på ordet bolagsstart.

Ang. begagnade bolag så är det inte vad jag avsett utan jag har försökt att hålla mig till lagerbolag och nystartade. Begagnade bolag kan vara behäftade med lik i garderoben som kan komma som en mindre glad överraskning långt senare vilket flera har fått erfara därför hålller jag mig borta från såna.

Risker med att köpa begagnade och vilande bolag är oftast klart överdriven. I synnerhet om man går via bolagets egen revisor om denne varit revisor för bolaget under några år. Revisorn har ofta mycket god kännedom om bolagets historik och bolagets revisor har ett högt krav på sin etiska hållning. Man kan ganska lugnt räkna med att revisorn inte ljuger på direkta frågor. Har man själv kontakt med samma revisor genom andra bolag man äger så är risken än mindre.

Man kan enkelt kolla med kronkalle och även ta en kreditupplysning på bolaget för att få veta det mesta om vilande bolag.

Sen garderar man sig ytterligare med avtalet med säljaren. Jag har aldrig upplevt problem när jag köpt vilande bolag. Et bolag hade precis samma år avslutat sin verksamhet medan ett annat hade lagt ned sin verksamhet 5-6 år tidigare.

Betalningsanmärkningar försvinner efter 5 år för aktiebolag. Ett bolag jag köpte hade en betalningsanmärkning som försvann 2 månader efter köpet. Säljaren var helt öppen om detta så alla korten fanns på bordet vid förhandlingen.

Westman 2009-01-08 18:15

Jag är inte ute efter att debattera huruvida begagnade AB är bu eller bä, jag ville bara klargöra varför jag inte vill röra beg. AB. Nåväl, det var inte obetalda räkningar jag hade i åtanke utan snarare andra åtaganden som kan dyka upp i form och skadeståndsskyldigheter osv. (jmfr. BT Kemi och liknande). Att skriva ett avtal med säljaren låter ju bra men även där så är det katten-på-råttan-principen som gäller. Om säljaren inte kan eller vill så ligger ansvaret kvar på bolaget. Jag vet att risken är relativt minimal trots det väljer jag att inte chansa, hur andra gör är upp till dem - i de flesta fall går det ju bra.

Callemo 2009-01-09 17:12

Då antar jag att bolaget kan använda sig av sin befintliga F-skatt om en sådan finns? Alltså slippa söka Fskatt (vilket fördröjer uppstarten ytterligare!

Conny Westh 2009-01-10 01:30

Citat:

Originally posted by Callemo@Jan 9 2009, 17:12
Då antar jag att bolaget kan använda sig av sin befintliga F-skatt om en sådan finns? Alltså slippa söka Fskatt (vilket fördröjer uppstarten ytterligare!
Ja finns det F-skatt och momsregisterring eller bankkonto, bankgiro, bankontakter allt kan användas från dag 1 om man köper ett befintligt bolag.

Conny Westh 2009-01-10 02:12

Om man ber den gamla ägaren/styrelsen utfärda en s.k. Generalfullmakt och man behåller firman (namnet alltså) så kan man starta att göra affärer från dag 1.

bedhead 2010-01-25 15:03

Hej,

Jag har några frågor som ni (kanske Conny :) ) kan svara på.

Jag har startat ett enskild bolag precis. Om jag köper ett begagnad bolag, kan man på nått sätt använda pengarna jag har upparbetat i det enskilda och lägga det in i AB'et?

En annan fråga är att skall inte aktiekapitalet gå ned till 50.000 i april? Om det gör det, vill det fortfarande vara krav på 100.000 i det begagnade bolaget?

Men oavsett så är det möjligt att jag får in så mycket pengar innan dess.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:43.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson