WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Off Topic (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Virtuell PC (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=30760)

klein 2008-07-26 17:04

Många jag känner i min omgivning , koppla upp sig emot sin hemma PC via remote Desktop.

Finns det någon tjänst i Sverige, där man kan hyra en kontors PC som virtuell maskin?

Kristoffer G 2008-07-26 17:19

Jag tror faktiskt inte det.. har letat lite, men hittar ingen som erbjuder det. Där har du ju en affärsidé om inget annat :)

Xamda 2008-07-27 00:02

Jo, det finns bland annat hos Levonline... Det finns fler.

Kristoffer G 2008-07-27 00:05

Där ser man. Intressant.

smultronpuss 2008-07-27 00:16

<ot>
Levonline får lovord här på WN titt som tätt, jag är alltid öppen för att prova nya webbhotell och undrar helt enkelt om det finns någon representant från Levonline här på WN?

Ni som är kunder, hur upplever ni er vistelse på hotellet Levonline?
</ot>

patrikweb 2008-07-27 00:32

Är ju bara köpa VPS och köra valfri plattform på ju, om det rör ett helt kontor så bör det ju inte vara så svårt hitta en lösning alla fall.

Kostnaden för ta fram en sådan lösning är ju i stort sätt inget.

lars 2008-07-27 00:46

Har förvisso inga konkreta tips på leverantörer, men det bör finnat ett gäng som erbjuder tjänster baserade på VMware's VDI (http://www.vmware.com/products/vdi/) - vilket är en riktigt smidig lösning för virtuella arbetsstationer. Lär dessutom bli allt vanligare lösning i framtiden.

the_h 2008-07-27 20:34

Hej det finns en del företag som erbjuder denna typen av lösning, dock är det inte jättevanligt och man riktar sig vanligtvis inte till små företag. En sådan lösning som du pratar om heter Virtual Desktop Infrastructure (VDI) och är baserad på att du kör ett virtuellt operativsystem remote via internet.

Det finns olika sätt att genomföra detta på både bra och mindre bra sätt. Open Source lösningarna för detta fungerar om du privat ska använda ett skrivbord. Det är inte optimal för ett helt företag att använda sig av ett sådant system. Då bör man istället använda sig av någon av de marknadsledande virtualiseringstillverkarnas lösningar dvs Vmware och Citrix.

Mitt företag arbetar med att just leverera sådana lösningar till små och medelstora kunder i Sverige. Och jag läste att någon tror att det inte bör kosta nått att ta fram en sådan lösning för ett helt kontor. Där vill jag gå in och rätta och säga det kostar en himla massa pengar.

För både Vmware och Citrix måste du minst använda två fysiska servrar där administrationsverktygen ligger på (nu är det inte medräknat backup och backup-site). Ett företag har mellan 1-20 anställda räknar vi med. Varje anställd ska ha en virtuell server var med valfritt operativsystem. Det kräver att du måste ha en massa minne. du kan räkna med att det går att köra mellan 4-10 virtuella dataskrivbord per fysik server beroende på vad du har för arbetsbelastning på det hela. Men i detta är det räknat med att du kör Windows XP Pro SP2 och Office 2007 samt Internet (IE/FF). Det skulle kräva att varje virtuell dator har minst 512-1024mb i minne en virtuell processor med minst 300mhz för att det skulle fungera hyffsat.

Sen kommer den andra delen som är den krångliga delen dvs - LICENSER
Du ska ha vmware eller citrixlicenser per användare, du ska ha windows licenser per användrare du ska ha terminal services licenser per användare, du ska ha licenser för office per användare, så det brakar iväg att kosta en heldel kan jag säga.

Om det är någon som är intresserad av att veta mer om just VDI och hela konceptet får ni mer än gärna kontakta mig. Eller om ni känner er manade att ta på er en utmaning och sälja framtidens it-infrastruktur för företag.

Det är bara att ni hör av er på [email protected] så hör jag av mig.

lars 2008-07-27 21:00

Ja, att kostnaden skulle vara "i stort sett ingenting" för en virtuell arbetsstation är ju inget annat än struntprat. Skulle tippa att priserna borde ligga runt 800-1200 kronor per månad per virtuell arbetsstation med licenser, backup och vettig teknisk plattform.

Det är ju kanske inte jättebilligt för en privatperson att använda en sådan lösning, men för ett företag som har kanske 8-10 arbetsstationer blir det både billigt (centraliserad it-service, de fysiska arbetsstationerna behöver inte lika mycket kapacitet vilket kan ge längre livscykel på befintlig utrustning m.m.) och väldigt flexibelt (sätt upp nya virtuella desktop's från en färdig mall, igång snabbt och smidigt, förenklad disaster recovery m.m.).

Virtualisering, av såväl servrar som arbetsstationer är helt klart framtidens melodi.

patrikweb 2008-07-27 21:26

Licenser är ju ingen kostnad som hör till den virtuella biten, den kostnaden kommer man ändå att ha.


Då man får in 64GB minne på servrar nuförtiden och quadcore så behöver man inte så många servrar för att klara av en del vanliga arbetsdatorer.

Samt finns många bra sätt att virtualisera som inte kräver dyra licenser, även bra som inte kostar en förmögenhet.

Sedan att många leverantörer lägger på 10-50 gånger marginaler på utpriset än produktionskostnaden är ju en annan sak.

Men faktiska kostnaderna för en lösning behöver inte bli alls stor borträknat licenser, men dom slipper man ju ändå inte.

the_h 2008-07-27 21:40

okey if you say so. Tänker inte orda med någon/några som inte förstår vad de riktigt pratar om. Som sagt jag levererar dessa lösningar redan idag, allt från server-, applikation, och lagringsvirtualisering till kompletta desktopvirtualiseringslösningar.

När det gäller licenser, visst man kommer aldrig ifrån licenskostnaderna. Det har jag aldrig påstått heller. en vmware licens kostar ca 22 000kr exkl.moms för 2 processorer som ESX-plattformen licensieras på.

Sen är frågan vilken retundans vill man ha? Använda en server med 64GB minne, quatro processor med dubbla 1Git-nätverkskort visst det funkar men tro mig, inget företag kommer gå med på att det inte finns nån retundans.

Med två servrar med lika då kan vi börja prata. optimal är minst 3st för att kunna använda vmware vmotion med mera. Sen måste du ha en lina som klarar av att hantera samtlig överföring av information. så minst en 10Gbit dedikerad lina Annars kan man lika gärna ge upp för det kommer aldrig fungera med överföringarna som det ska. Jo om du har 1-1 relation så funkar det men inte i 1-många och många-många.

Sen är frågan ska du köra ICA-protokollet eller RDP-protokollet en kostnadsfråga.
Vad ska du använda för program, vanliga windows med office-paketet fungerar med SLA-licensen. Nå mycket andra programvaror får du inte köra via hosting.

Själva arbetsstationerna hos kund spelar ingen roll det är deras kostnad. Sen har du strömkostnaden för alla servrar.

patrikweb 2008-07-27 21:59

Så klart alla företag försvarar sina kostnader/priser, skulle dom sagt att det kostar 10-50 gånger mindre i faktiskt kostnad till kunden så skulle dom få svårare sälja lösningen för samma pris. Allt handlar ju om kunden inte vet.

Finns andra lösningar som kostar mindre än ESX, nu kommer ju även vmware släppa ESXi gratis. Självklart blir kostnaden högre om man vill ha helt failover.

Men då får man fundera vad skulle en timmes nertid kanske kosta om året.

10Gbit till vadå? då handlar det om extremt många samtidigt som överför information.

Stora kostnaden blir lagringen om det nu skulle behövas större SAN, men beror även där på hur stora företag det handlar om.

Men kostnaden per själva virtuell server blir ändå inte så stor.

ICA/RDP nu är det en licens fråga igen, behöver företaget köra ett sådant skit system som windows om dom endast behöver ett office paket?

Dock förstår jag inte meningen med att virtualisera varje arbetstation utan tunna klienter och någon central server med citrix är ju bättre.

Och då handlar det ju inte så mycket om virtualisering.

Strömkostnaden blir ju knappt fika pengar i det stora hela för ett företag räknat för servrarna. Inte precis som man behöver 10 rack fyllda med bladservrar då får man allt ha många anställda.

Men jag vet väl själv kostnaden för att ta fram virtualla maskiner, windows licenser är en annan del av det hela.

the_h 2008-07-27 22:06

Denna lösning ska klara av ett företag med 10 anställda som vill använda

* Windows Vista Business
* Office 2007 small business


Enkel Prismodell:



För virtuella skrivborden:

2st PowerEdge 6850 pris: 138 358kr

Med:
* 2st dual core intel 2,6Ghz processorer
* 32GB internminne
* 2port intel gigabit-ethernet kort
* inget operativsystem




För bakomliggande system som AD, Databaser, V-Manager etc.

2st PowerEdge 6850 Pris: 86 538

Med:
* 1st dual core intel 2,6Ghz processor
* 16GB internminne
* 2port intel gigabit-ethernet kort
* inget operativsystem




Alltså visst windows är inte bra, men windows används av 70% av sveriges företag, det är ett faktum. Så ska man lyckas får man allt rätta sig efter marknaden. Det ända jag ville förmedla till honom som börja skriva detta är att. Ja det är en jättebra idé men den kostar så himla mycket.

EDB, Atea, SiiS Solutions, Teitorenator med flera levererar redan dessa lösningar till företag idag. Så kalkulera lite mer på det hela så kommer du förstå vad jag pratar om. Och ESXi är en väldigt väldigt slimmad version av ESX och kommer fortfarande kräva licenser. Ja det handlar mycket om licenser för det är där kostnaderna drar iväg. Hårdvara är småpotatis i denna fråga.

Kristoffer G 2008-07-27 22:13

Jag gjorde en egen uträkning på vad som skulle krävas för att få igång ett system som klarar 50st virtuella skrivbord.... kom snabbt fram till att det blir för dyrt för mig :D

I början, när jag ritade upp allt i huvudet så verkade det inte bli så farligt.. men när jag kollade priserna och plockade ihop allt som behövdes så slängde jag mina kalkyler ganska så snabbt :)

the_h 2008-07-27 22:16

observera i min lösning framgår ingen lagring alls. Du bör ha ett separat SAN,NAS för att få ut det bästa, och kunna göra backuper, inget företag, jag menar inget företag går med på att hyra en lösning och inte få nån backup så det måste räknas med men orkar inte sitta och kolla upp priser på ett SAN + backup

the_h 2008-07-27 22:18

Citat:

Originally posted by Brazzan@Jul 27 2008, 22:13
Jag gjorde en egen uträkning på vad som skulle krävas för att få igång ett system som klarar 50st virtuella skrivbord.... kom snabbt fram till att det blir för dyrt för mig :D

I början, när jag ritade upp allt i huvudet så verkade det inte bli så farligt.. men när jag kollade priserna och plockade ihop allt som behövdes så slängde jag mina kalkyler ganska så snabbt :)

hehe tack äntligen nån som bevisar det jag mena =)

Det är dyrt, mycket dyrt och sen underhåll på det också hehe det blir mycket pengar under 1år. Vi på SiiS Solutions har en buget på 9 miljoner för att starta igång vårt VirtualCorp som ska klara av 2000 anställda under 1års tid med 30 TB lagring exkl backup och underhåll.

patrikweb 2008-07-27 22:26

Nu räknade du med riktigt dyra servrar, du får lätt bättre prestanda för endast 30-40k st från andra leverantörer än DELL. Och dåligt val av modell med av DELL för klara 10 anställda.

Och för 10 anställda, är ju som att sälja en BMV till en som behöver en barnvagn.

Skulle få ihop en lösning för 10 anställda för under 10k samt under 500 i månaden i driftkostnad. Då inte räknat på licenser.

Eller har du tänkt att dom 10 anstälda sitter arbetar med stora CAD saker?

Sitter företaget endast med normala kontorsarbete så kräver det inte alls mycket lagring eller diskprestanda på det sättet. Deras office dokument är ju inte precis något diskrävande arbete.

the_h 2008-07-27 22:47

För alla som läser denna tråd vill jag klargöra ett par saker:


Virtualisering är framtiden, enligt mig och många. Det finns många sätt att använda det på. Man måste skilja på att virtualisera arbetsstationer (klientdatorer) och servrar.

När det gäller en VDI-lösning som pratas om här är det INTE klientdatorerna som jag pratar om utan om servrarna. I en VDI-lösning spelar det ingen roll om du sitter på en bärbar, stationär eller en tunn klient. Det är bara kostnaderna för underhåll av dem som skiljer sig. De stora kostnaderna ligger i själva hårdvaran i datahallen där AD, Mail, Databaser, V-managerkoncoler etc ligger. samt alla virtuella dataskrivbord. En VDI-Lösning lämpar sig mer till större företag med över 50 anställda om man inte använder en variant av VDI som VirtualCorp som levereras av SiiS Solutions som är anpassad för 1-50 anställda.

Så när ni ska göra något, tänk en extra gång, räkna en extra gång, var kritisk, det är det bästa för att lyckas

the_h 2008-07-27 22:50

patrikweb tänker inte kommentera nått mer av det du skriver eftersom det du säger är inte verklighetsförankrat. Men om du nu tror på att det du säger fungerar, go for it och kom till mig och säg efteråt - i told you so istället för att sitta här och orda om nått du inte har dragit igång själv. Jag levererar dem här systemen redan är certifierad i både vmware och citrix. Säljer till storkunder såsom småkunder, din VPS lösning funkar, inget med det, men det fungerar inte för större företag.

som sagt jag har sagt vad jag vill säga till personen som starta denna tråd och gav honom råd och lite efarenheter från min sida med det hela. Så kör ditt race så får vi se vad som händer.

patrikweb 2008-07-28 00:29

Tror du själv på att någon skulle betalat närmare 250k för en lösning för hantera 10 anställda för att dom ska kunna köra office paketet centralt och virtualiserat?

Mot dom 10-30k det skulle kostat köpa in 10 stationära datorer istället?

Kostnaden för att köra 10 virtuella burkar eller några tunna klienter skulle inte ens gå på i närheten av den summan du vill få det. Även om man kör vettig backup och redundans.

Vadå inte dragit igång själv? Nej jag säljer inte specefikt en tjänst inom det området utan mer brett.

Dock bygger jag efter mer öppna saker som är skalbara och anpassningsbara, inte betalar massa pengar för låsta lösningar som man sitter fast med.

Fast är ju lite som windows och linux, windows får du betala för något helt värdelöst medans andra lösningen är helt gratis som både är mer skalbar och bättre.

lars 2008-07-28 11:22

Patrik, det är ju kul att du tycks kunna trolla fram väldigt billiga och bra lösningar, men för dem som inte har någon magisk trollstav är det faktiskt förknippat med rätt stora kostnader att leverera denna typ av tjänster.

Jag räknade nyligen på en VDI-lösning baserad på VMware's plattform, och kostnaderna för en virtaliseringsplattform bestyckad för att kunna hantera ca 50 virtuella arbetsstationer. Licens av VMware och nödvändig hårdvara hamnade på ungefär en halv miljon.

Lägg därtill licenser från Microsoft på ungefär 200 kronor i månaden per virtuell arbetsstation (Vista Business, Office, ForeFront). Då har vi kostnader på ca 500 kronor per månad per virtuell arbetsstation, sedan ska man ha täckning för support och vinst.

Visst, licenskostnaden för operativ, office och eventuell antivirus kan du kapa om du väljer open source-alternativ, men de flesta företag vill inte använda Linux eftersom deras personal inte kan det, och den utbildning som en normalanvändare behöver för att kunna arbeta effektivt på linux lär vida överstiga licenskostnaden till Microsoft.

Sen kan man säkert spara en del på hårdvaran om man exempelvis inte väljer 4 timmar on-site support för utbyte av hårdvara vid fel och liknande, och kör man backup till nån hobbyNAS istället för till ett rejält diskkabinett så kan man nog spara in lite där också, men då jämför vi äpplen och päron, och det blir inte speciellt rättvisande.

Kristoffer G 2008-07-28 13:25

Citat:

Originally posted by lars@Jul 28 2008, 11:22
Patrik, det är ju kul att du tycks kunna trolla fram väldigt billiga och bra lösningar, men för dem som inte har någon magisk trollstav är det faktiskt förknippat med rätt stora kostnader att leverera denna typ av tjänster.
Jag räknade nyligen på en VDI-lösning baserad på VMwares plattform, och kostnaderna för en virtaliseringsplattform bestyckad för att kunna hantera ca 50 virtuella arbetsstationer. Licens av VMware och nödvändig hårdvara hamnade på ungefär en halv miljon.
Lägg därtill licenser från Microsoft på ungefär 200 kronor i månaden per virtuell arbetsstation (Vista Business, Office, ForeFront). Då har vi kostnader på ca 500 kronor per månad per virtuell arbetsstation, sedan ska man ha täckning för support och vinst.
Visst, licenskostnaden för operativ, office och eventuell antivirus kan du kapa om du väljer open source-alternativ, men de flesta företag vill inte använda Linux eftersom deras personal inte kan det, och den utbildning som en normalanvändare behöver för att kunna arbeta effektivt på linux lär vida överstiga licenskostnaden till Microsoft.
Sen kan man säkert spara en del på hårdvaran om man exempelvis inte väljer 4 timmar on-site support för utbyte av hårdvara vid fel och liknande, och kör man backup till nån hobbyNAS istället för till ett rejält diskkabinett så kan man nog spara in lite där också, men då jämför vi äpplen och päron, och det blir inte speciellt rättvisande.

Jag kom till ungefär samma slutsats... dock så fuskade jag lite eftersom jag hittade på en egen rabatt som man brukar få när man handlar mkt från t ex Dell.

goose 2008-07-28 13:45

Jo men kan förstå att patrikweb ifrågasätter the h lite iomed att han tar ett otroligt dåligt exempel. Dessutom frågade väl inte trådskaparen om att få köpa en hel infrastruktur, utan var mest intresserad av att ha en kontordator som han kunde nå remote? Så då borde väl patrikwebs förslag att hyra en vps som det mest vettiga? Alternativet är ju att låta sin dator stå på och installera vnc eller fjärrskrivbordet eller liknande.

patrikweb 2008-07-28 13:53

Kostnaden för VDI licenser är inte så stora, även inte så stora systemkrav.

Om du fick en kostnad på 500k så har du köpt rätt onödigt och värdelöst dyr hårdvara än du skulle behövt.

Sedan vem har sagt att man behöver VDI för bygga en lösning?

Man kan bygga riktigt fina NAS/SAN med öppna lösningar som både ger tillgänlighet och skalbarhet.

Eller du kanske köper en NAS från HP/DELL som ändå är en vanlig server som som säljer som NAS och en dyrare prislapp i stort sätt. Bara att det råkar finnas en viss programvara.


Ett bra exempel är nätverkskablar, kostnaden att tillverka dom är rätt minimal, även vad olika företag säljer dom är rätt billigt. Även om det även där kan skilja en hög %.

Sedan finns det som säljer samma kabel för flera tusen och kallar det ljudkabel med hög kvalitet för bästa ljud.


Där samma produkt, men beroende vad dom säljer den för så skiljer priset:

Nätverkskabel: några kronor.
Ljudkabel: Upp till några tusen.

Så ser det ut i verkligheten på nästan alla områden, även på på matvaror.

Samma produkt men under 2 olika märken med olika pris.

Och är ju alltid att folk försöker sälja saker för flera gånger priset än man behöver.

Säger inte att det behöver bli dyrt, men 250k för 10 virtuella maskiner är ju bara påhitt och valt helt onödig hårdvara.

the_h 2008-07-28 14:15

Att leverera till ett företag kräver en hel infrastruktur. Där är skillnaden med att leverera till vanlig privatperson som vill komma åt sin dator via remote. i förhållande till att ha ett virtuellt kontor som ska hantera mellan 1-250 anställda beroende på vad det är för typ av företag.

VPS-lösning är att föredra om du som enskild person bara ska ha en server och inte vill bekosta serverinköpet själv utan själv vill hyra en, exakt som ett webbhotell fungerar.

Ska du köra media dvs bild och ljus bör du välja en annan lösning än att använda RDP-protokollet som inte stödjer denna funktion så himla bra. Vmwares samtliga plattformar kör RDP-protokollet och fungerar bra om du ska styra servermailjöer remote annars bör du välja ICA-protokollet, som har bättre överföring av bild och ljud och ICA-protokollet ägs av Citrix dock kommer det inplementeras en lösning i vmwares produkter så de har stöd för ica-protokollet. (samarbete mellan vmware och citrix)

Beroende på vad du ska använda en dator till måste man använda olika lösningar. Ska du som privatperson bara ha en server där du kan laga lite filer/program på så ja gå och köp en billig server från dustin eller liknande återförsäljare, ska du däremot hantera en hel it-miljö med AD,Exchange,Lagring,Streaming,Applikationer, Virtuella skrivbord, bör du nog kolla på en helt annan lösning och då kommer du också upp i prisklass på ett X-antal tiotusenlappar.

VDI-Lösningar och virtualiseringslösningar används oftast inom företagen för att man vill säkra informationen. Minska risken för intrång etc.

the_h 2008-07-28 14:17

om nu patrik anser att den hårdvaran jag tog fram var helt onödig, skulle jag hemskt gärna vilja att du ger ett konkret prisförslag med samtliga kostnader till alla i denna tråd.

patrikweb 2008-07-28 14:31

Om man kollar på vad för saker som satt i den hårdvaran så kan du få andra modeller eller från andra leverantörer för 20-40k st beroende på kontrollerkort och diskar.

Och onödigt i antal om man ser till systemkraven för VDI, många av dom olika delarna behöver inte ens i närheten av det.

Du snackade om för 10 st virtualla maskiner nu endast, hur mycket prestanda behöver du för en kontordator på en skala?

Och att du tog i stort sätt största och dyraste modellen DELL har.

the_h 2008-07-28 14:33

jag vill veta exakt vad det är för modeller du syftar på som klarar av detta. ge mig nått exempel och inte bara priser tagna i luften för det kan jag också göra.


ja du kan köpa en vanlig hemma burk från dustin för ca 5000kr installera GSX som går att ladda ner gratis, sen gör du några virtuella maskiner och så kopplar du det på din vanliga lina från telia,tele2,telenor,brebandsbolaget etc och så hyr du ut virtuella dataskrivbord därifrån som man i princip bara kan leka med i 1-1 reltation, dvs en anvädnre åt gången. =) titta en lösning som bara kostar 5000kr Wieeee

lars 2008-07-28 14:37

Självklart behöver man som slutanvändare av en enskild virtuell arbetsstation inte köpa en teknisk plattform för en halv miljon, det var bara ett sätt att visa att det på leverantörssidan kostar en del att tillhandahålla en bra och stabil VDI-tjänst (som svar på Patriks påstående att virtuell arbetsstation inte kostar många kronor)., och att det därmed också kostar en del med en sådan lösning.

Du får nog räkna med ca 1000 kronor i månaden plus minus någon hundring beroende på servicenivå m.m. för en virtuell arbetsstation. En för de flesta företag ganska rimlig kostnad för en arbetsstation inklusive licenser och backup.

goose 2008-07-28 14:39

the h, du menar alltså för att köra windows vista business + office så behöver du två st feteservrar för 138kkr med 32GB minne?? det luktar overkill här...

the_h 2008-07-28 14:40

Citat:

Originally posted by lars@Jul 28 2008, 14:37
Självklart behöver man som slutanvändare av en enskild virtuell arbetsstation inte köpa en teknisk plattform för en halv miljon, det var bara ett sätt att visa att det på leverantörssidan kostar en del att tillhandahålla en bra och stabil VDI-tjänst (som svar på Patriks påstående att virtuell arbetsstation inte kostar många kronor)., och att det därmed också kostar en del med en sådan lösning.

Du får nog räkna med ca 1000 kronor i månaden plus minus någon hundring beroende på servicenivå m.m. för en virtuell arbetsstation. En för de flesta företag ganska rimlig kostnad för en arbetsstation inklusive licenser och backup.

precis håller med dig

patrikweb 2008-07-28 14:47

Citat:

Originally posted by the_h@Jul 28 2008, 14:33
jag vill veta exakt vad det är för modeller du syftar på som klarar av detta. ge mig nått exempel och inte bara priser tagna i luften för det kan jag också göra.

ja du kan köpa en vanlig hemma burk från dustin för ca 5000kr installera GSX som går att ladda ner gratis, sen gör du några virtuella maskiner och så kopplar du det på din vanliga lina från telia,tele2,telenor,brebandsbolaget etc och så hyr du ut virtuella dataskrivbord därifrån som man i princip bara kan leka med i 1-1 reltation, dvs en anvädnre åt gången. =) titta en lösning som bara kostar 5000kr Wieeee

Modeller från supermicro är prisvärda, då slipper man betala 100k endast för lite extra minne. Som ändå råkar vara kingston i slutändan alla fall förutom du betalar 90k extra.

Finns även vettiga modeller från DELL/HP, om man låter bli köpa minnen från dom samt låter bli köpa deras dyraste modell så kommer priset vara nere på mycket lägre.

För du skulle fått samma prestanda i någon/några modell serie lägre.

Samt en server för 5000 skulle garanterat klara av 10 virtuella burkar för kontorsbruk, bara man stoppar i minne.

Även om det inte blir så fin diskprestanda eller tillgänlighet på hårdvaran, men tror ändå att den skulle kunnat snurra på i 1-3 år utan avbrott om man har lite tur.

the_h 2008-07-28 14:57

if you say so :)

Kristoffer G 2008-07-28 15:08

Okej... självklart kan man komma billigt undan... mkt billigare. Men en av anledningarna till att jag själv hade valt att investera i lite stöddigare saker är att jag inte vill byta ut grunden efter 1år... om man investerar för 3 år åt gången så blir den skrämmande klumpsumman inte så farlig längre.

the_h 2008-07-28 15:20

Det finns en anledning till varför vi rekommenderar HP, Dell och SUN produkter när det gäller virtualisering. De är de ledande hårdvaruleverantörerna när det gäller det hela. Du får bäst prestanda ut från dessa.

Det går inte att virtualisera alltså med hypervisor (ESX och ESXi) hur som helst på vilken dator som helst, processorn måste stödja det, och du ska ha nätverkskort som södjer det hela. Ska man göra det kan man göra det ordentligt från början.

En vanlig hemanvändare har ingen användning att få en arbetsstation remote. Visst cool teknik är alltid kul men ska man leverera till företag eller hyra ut bör det nog vara lite mer solid utrustning som man verkligen kan förlita sig på.

Hemma kör jag GSX-virtualisering dvs hostbaserad och kör 2st virtuella maskiner med 128mb ram som tillsammans med operativsystemet på datorn delar på samtliga resurser, går jättebra att köra ftp-server funktion på men ja ska du börja med applikationsvirtualisering etc eller köra applikationer via dessa är det inte att rekommendera en dator med 512mb ram. och en 1,4ghz processor. :)

Då bör du köra något i stil med 4Gb ram dual core 2,0 processor för att kunna få ut nått vettigt ifrån det hela.

Investera ordentligt från första början annars måste man bygga om grunden som Brazzan nämnde efter bara nått år då allt börjar fallera. Så är det tyvärr

the_h 2008-07-28 15:28

ps. köp inte utrustning från nått företag som blandar serverutrustning med förstärkare/slutsteg. på sin hemsida. :)

patrikweb 2008-07-28 15:32

Nu var du rolig, självklart måste du ha en CPU som stödjer vissa saker.

Men det är ju inte DELL eller HP som tillverkar CPU, så om du kör supermicro så skiljer det inte så mycket.

Minne,CPU,NIC,Raidkontroller är oftast i grunden samma saker från dom olika leverantörer av servrar.

Bara för du köper minne direkt från leverantör får du betala upp till 5-20 gånger mer än köpa det direkt av kingston exempelvis för i grunden samma produkt.

Visst vill man kanske köpa hårdvara som man kan växa i, men då handlar det ju inte om dom 10 virtuella servrar om man köper hårdvara för klara 50 eller 100.

4GB ram och en quadcore på 2Ghz kostar inte alls så mycket i vettig serverhårdvara, dyra är kontrollerkort och diskar.

the_h 2008-07-28 15:43

haha en liten fråga bara om jag har en affärsidé som ska kunna erbjuda kunder att hyra en virtuell pc via internet och få tillgång till den där. räker det då med 10 virtuella maskiner? haha blir en väldigt liten kundgrupp man får.

Det är inte eknomisktlönsamt finns så himla många aspekter man ska ta med när det gäller en sådan lösning att erbjuda kunder en virtuell pc via internet.

En anna fråga jag har till dig patrik är: pratar du om att virtuelisera servrar eller virtualisera operativsystem som windows xp, vista, linux, mac-os? olika tekniker och underlag som krävs för att kunna göra dessa två skilda saker.

Att bara virtualisera en server och hyra ut den till nån VPS, det kostar inte mycket alls, krävs väldigt lite hårdvara etc beroende på vad kunden ska göra då försäg. Men ska du dela ut operativsystem som xp, vista, linux, mac-os etc ja då måste du ha bakomliggande program, provision-servers, desktop-servers, database-servers, ad-servers, och ja en väldigt massa minne eftersom det är där flaskhalsen i en sådan lösning ligger.

Varje image-fil som innehåller operativsystemet tar ingen plats. Det går att dela ut 4000st virtuella dataskrivbord per image-fil. Men ska du köra 10st virtuella maskiner som har vista så oj vips där var du helt plötsligt uppe i 10Gb ram bara där, sen ska du ha applikationsservern oj 1Gb minne där och sen ska du ha AD, ja där räcker det med 512mb och sen ska du ha databasserver som ska ha hand om alla anrop från alla operativ inkluderat ad etc. så där bör det väl vara misnt 1-4Gb för att det ska funka bra beroende på arbetsbelastning

då är vi uppe i nästan 18Gb minne helt plötsligt. och då kanske det bara är ett för ett företag. Sen kommer det en ny kund som är 10st dem med oj då var vi helt plötsligt uppe i ca 32GB minne. för att klara av 20st användare. :)

patrikweb 2008-07-28 16:01

Att köra 10 virtuella XP är inga problem, även om jag nog skulle försökt köra win2k pga lägre systemkrav.

Och som kontorsmaskiner är det onödigt med något högre version än win2k.

Sedan handlade det ju inte om affärside utan produktionskostnad, inte räknad med massa vinst.

Utan vad kostnaden skulle kunnat bli om företaget körde lösningen själv.

För ett företag att hyra en bättre server hos någon leverantör och få 10 virtuella burkar som kör XP behöver inte bli så dyrt.

Men nu är vi inne på det igen, vad säljer vi? Säljer vi en kabel som nätverkskabel eller ljudkabel?

En starter kit av VDI och 1-2 servrar för att köra 10 desktop skulle inte blivit en alls stor kostnad för ett företag.

the_h 2008-07-28 16:06

alltså ser fram emot den dagen då du kör igång med vdi då kanske du förstår vad jag menar och slutar babbla om nätverkskablar.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 12:39.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson