WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Företagsamhet, juridik och ekonomi (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Förfallodatum på fakturor (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=18845)

Seattlegrunge 2007-01-23 11:12

Jag har sedan snart fyra år tillbaka bedrivit enskild verksamhet och sedan jag dess skickat ut mina fakturor med en förfallotid på 20 dagar, dvs förfallodatum 20 efter att fakturadatumet (då den skrivs ut och skickas).

Inga kunder klagar på att jag har 20 dagar som förfallotid förutom EN! Denna enstaka kund påstår alltid att jag är den enda i Sverige som har 20 dagar, alla andra har 30 dagar.

Denna kund har jag fakturerat 1-2 gånger per år i snitt och alltid ska kunden envisas med att betala in minst 30 dagar efter fakturadatumet. Ibland har jag ringt till dem, snäll som man är, och sagt till dem att "nu får ni betala fakturan, den skulle ha varit betald för 12 dagar sedan"...

Idag var det kunden själv som ringde och småpratade lite och i slutet av samtalet sa att senaste fakturan ska de betala in idag eller imorgon, om jag nu undrade var pengarna är (det är 30 dagar sen fakturan skickades ut, alltså mina 20 dagar har överskridits ytterligare en gång).

Vår konversation lät ungefär så här:
Kund: - Din faktura betalar jag idag eller imorgon när jag betalar alla andra fakturor.
Jag: - Det låter bra!
Kund: Till skillnad från dig så använder ju alla andra 30 dagars förfallotid.
Jag: - Jag har använt 20 dagar i snart fyra år och ingen har klagat. Dessutom så kollade jag upp vad jag skulle ha innan jag startade verksamheten. Såg då att en hel del låg på 10 dagar, många på 20 dagar och rätt många 30 dagar. Många sa att 20 dagar är lagom eftersom det är enskild firma och sedan dess har jag använt 20 dagar, det är bara du som opponerar dig.
Kund: - Enligt lag måste du ha 30 dagar med det gäller kanske inte dig?
Jag: - Jag kan inte den lagen utantill, men tror knappast det står så i lagen eftersom många företag använder 10 eller 20 dagar. Även stora bolag använder ibland 20 eller t o m 10 dagar, även på fakturor man får som privatperson hem. Betalar man då inte inom dessa dagar plus en vecka eller två så brukar man ju få en påminnelse.
Kund: - Jag orkar inte diskutera!
Jag: - (Suck). Men jag måste fråga hur du gör som privatperson när du får hem fakturor på 10 eller 20 dagar.
Kund: - Jag betalar alltid efter 30 dagar vad det än står på fakturan. Jag betalar alltid allt på samma gång, jag orkar ju inte sitta och betala oregelbundet. Jag orkar inte diskutera sa jag. Jag har annat att göra.
Jag: - Det var inte jag som drog upp det. Ha det bra! Hej! (sa jag med väldigt barsk ton)

Att jag suckade mitt i konversationen är att denna j*vla kund alltid ska opponera sig mot mig! Kvittar vad man säger så måste denna kvinna (ja, det är en kvinna alla ni som trott att det var en man hehe) säga emot mig (kanske gäller andra hon pratar med också). Säger jag att himlen är blå så måste hon säga att himlen är röd! Bara för att tjafsa. Jag blev riktigt förbannad på henne denna gång och var nära att be henne fara åt h*lvete!

För två veckor sen råkade jag ut för en hemsk grej som enligt åklagare kommer att rubriceras för mord- eller dråpförsök. Den som utförde gärningen känner jag inte alltså. När kunden pratade med mig dagarna efter händelsen så kom händelsen på tal. Jag berättade vad åklagaren vill rubricera det som och då säger kunden genast:
"Det fattar du väl själv att det inte kan rubriceras som det? Så fungerar det inte!"
SUCK igen... jag sa till henne att nog fan har åklagaren bättre koll på hur lagar och straff fungerar i detta land än vad hon har. Hon har inte ens eftergymnasial utbildning. Men ändå vet hon allting bäst !

Som ni ser, hon måste alltid tjafsa emot!

Men nu till min fråga :)
Vad gäller med förfallodatum på fakturor? Kan jag ha 20 dagar? Vad är rätt och vad är fel? Vad är man enligt lag skyldig?

Jag vill gärna ha någonting på pränt (med bra källa, om jag nu har rätt som enskild att fakturera 20 dagar) så att jag kan skicka detta till kunden och därefter säga upp all min kontakt med denne. Kunden är en gammal arbetskollega från förr och jag har försökt hålla mig i schack alla dessa gånger pga det, men nu är mitt tålamod rågat!

Tack för att ni läste allt dravel ända hit ;)

PS. Kom och tänka på i somras när jag hade semester och kunden visste om detta. Kunden hade problem med en grej jag hade levererat innan semestern och som fungerade bra då (kunden intygade detta), men som kunden själv lyckats förstöra i ett nafs. Trots att hon visste att jag hade semester och var bortrest långt hemifrån, så ringde hon till mig tidigt tidigt en morgon och sa att detta och detta skulle fungera men inte gjorde det. Jag sa att jag har semester och allt fungerade bra tidigare, men jag ska försöka hitta ett internetkafé när jag är inne i nån stad så jag kan hjälpa henne. Jag hittade ett internetkafé samma dag som hon hade ringt och åtgärdade problemet, inte ett tack fick man ens.
Två dagar senare ringer hon igen, nya problem. Jag svarade att jag ska försöka fixa det när det väl är möjligt (jag var ju inte så sugen längre så jag tänkte vänta tills man kom hem). Kunden ringde dag efter dag och ringde, ofta tidiga morgnar när vi låg och sov på hotellet. En morgon svarade jag men min sambo var snabb att ta luren och gav henne en sån avhyvling hehe... Hon ringde inte på ett halvår, men nu är det nästan samma visa igen :) Bara en anekdot för att ni ska veta hur störd denna kvinna till kund är!
Kunden hade mitt privata mobilnummer, detta var möjligt pga att vi var arbetskollegor för 4-5 år sen. Nu har jag bytt nummer och hon har bara mitt företagsnummer.

boena 2007-01-23 11:22

Klart du kan ha 20 dagar. Om det står specificerat i ditt avtal så är det inga som helst problem.

Själv använder jag 20 dagar för företag som är ÅF och 10 dagar för privatpersoner.

Finns ingen lag som säger att man MÅSTE ha 30 dagar utan det är helt upp till dig.

Seattlegrunge 2007-01-23 11:32

Tack för ditt svar!

Dock så har jag aldrig skrivit avtal vad gäller denna kund eftersom vi båda har varit flexibla och står varandra egentligen rätt nära (även om jag inte anser det numera, iaf inte senaste tiden). Plus att jag vet att jag alltid får mina pengar, det är inga problem.

Vad är det som gäller då tro när det inte finns något skriftligt avtal?

Är det någon annan här på forumet som har några synpunkter eller kommentarer?
Eller någon som har någon källa att referera till? Det skulle vara bra så jag kan konfrontera kunden!

Sanisa 2007-01-23 11:34

Citerat ifrån www.inkonomi.se/inkasso.html:

Myt nr 9: "Man har alltid 30 dagar på sig att betala en faktura"
Nej, det finns ingen lag om att man har 30 dagar på sig att betala en faktura. Om betalningsvillkor inte har överenskommits, är det säljaren som har rätt att bestämma inom vilken tid betalning ska vara gjord (konsumentköplagen 36§ och köplagen 49§). Innan säljaren kan kräva betalt förutsätter det givetvis att andra villkor om leverans eller utförd tjänst är uppfyllda enligt vad som har avtalats. Orsaken till denna vanliga missuppfattning beror sannolikt på en bestämmelse i räntelagen om att dröjsmålsränta får krävas först för tid som infaller 30 dagar efter datum från det att man framställt krav på att få betalt (t ex genom att skicka faktura).

Mvh Jonas

Decibel 2007-01-23 11:54

Jag ser ingen anledning att någon ska vänta 30 dagar med att betala för en produkt eller tjänst man erhållit.
Undantag är väl företag som har en speciell avdelning där det ska scannas och gå mellan olika beslutsfattare innan det kan nå en utbetalning eller extern hantering av fakturering/bokföring, där har jag inga problem att köra 30d.

Men bara att någon vill flytta utgiften sätter jag mig emot, på senare tid när folk frågar efter 30d (10d är initialt i alla avtal) så säger jag javisst kan vi köra 30 dagar, fakturan skapas 20 dagar före bara.
Om dom nu skulle behöva 30d just för fakturahanteringen skulle det inte tyckas vara några problem men endel blir riktigt sura.

Hostingbranschen har lite högre fallenhet för obetalda fakturor (skickade iväg ett 80-tal till inkasso igår) så jag är lite hårdare just p.g.a. detta och i 99% av fallen är det inga problem.

robertsson 2007-01-23 12:07

Vad jag förstår är det 30 dagar som gäller om inget annat avtalats, d.v.s. har ni inte bestämt när avtalet skrevs att det är 20 dagar, så är det 30 dagar som gäller. Men om ni skriver i avtalet att det är 10 eller 20 eller 50 dagar så är det detta som gäller.

rocky 2007-01-23 12:14

Det beror väl oftast på vilken bransch. Till exempel är det oftast 10 dagar när det gäller transporter, 20 dagar när det gäller datakomponenter & 30 dagar är väl det mest vanligt när man säljer B2B.

Jag tycker dock att det är lite negativt om man får en faktura med mindre än 30 dagar om det inte gäller t ex transportörer eller någon annan bransch där någon i ledet ska ha betalt snabbare än leverantören/säljaren.

Kihlbom 2007-01-23 12:22

Vi har all betalning på 14 dagar, om någon kund klagar ökar vi bara upp till 30 dagar. Om nu kunden inte vill ändra sig varför måste han/hon göra det?

Mitt tips är att vara lite flexibel, prata med kunden, är inte 10, 14 eller 20 dagar okej? Nä, men ändra då på det så det blir 30 dagar. Bättre en nöjd kund och pengarna 10 dagar senare.

Men jag kan själv bli så j*vla sur när kunder inte betalar inom den satta betalningsperioden, förstår inte hur vissa tänker

Storen 2007-01-23 12:47

Om du speciferar 20dagar netto på orderbekräftelse, eller faktura så är det 20dagar som gäller..

Nu verkar det tyvärr vara andra orsaker bakom ert gnabb så detta spelar nog ingen roll. Bara meddela henne att så här är det punkt slut och lägg ner vidare diskussioner..

Är det en privatperson? Läs om avtal/prissättning här

jonny 2007-01-23 13:38

Är det viktigt för dig att få pengarna efter 20 dagar? Du har trots allt klarat dig med 30 dagar hitills. Om nu 20 dagar är nödvändigt, skicka en påminnelse efter 22 dagar. Men spelar det ingen större roll så sätt 30 dagar och slipp tjafs.

Hör kunden av sig brukar det inte vara något större problem att lägga på lite extra kredit heller.

Hofvet 2007-01-23 15:59

Citat:

Originally posted by Seattlegrunge@Jan 23 2007, 11:12
dravel, dravel, dravel...
Tack för att ni läste allt dravel ända hit ;)

mer dravel, dravel, dravel...

Tack för underhållande eftermiddagsläsning :)
Tog mig tid att samla ihop några länkar till avsnitt ur lagen som nämnts ovan:

Konsumentköplagen - 36 § Tidpunkten för betalningen
Köplagen - 49 § Om tidpunkten för betalningen ej följer avtalet

Seattlegrunge 2007-01-23 19:04

Tack så mycket allihopa!

Nu har jag mer kött på benen och kan kontrontera henne (kunden alltså, som är ett företag, ej privatperson). Nu ska hon få sig sin avhyvling eftersom jag hållt inne den så länge :)

Tack för er som refererade till Konsumentköplagen 36§ och Köplagen 49§. Det ska jag använda, svart på vitt, och trycka upp under hennes näsa.

Unispel 2007-01-23 19:45

Köplagen i detta fall dock.

Polis_ttt 2007-01-23 20:18

Vi kör alltid 10 dagar om det inte är en kund som efterfrågar annan tid, och det är sällan några problem. De som inte betalar inom 20 dagar får en påminnelse, efter det kommer hela bunten med inkassovarlse, krav etc. Det bästa är dock förlängingar, här är det sällan några problem, då har oftast kunden ett beroende och betalar dom inte så ringer man bara upp dom och hänvisar till de allmänna villkoren "har rätt att helt eller delvis begränsa tillgången till tjänst tills dess att full betalning är erlagd" Mycket bra grej att nämna, då kommer pengarna direkt.

Vi betalar ju liksom andra företag också fakturor, och vi ser inga problem när någon annan lägger tio dagar på oss, så varför skulle det vara problem för kunden. Det är bara bråkstakar och vissa större företag som ser det som ett problem, avbrott i deras vardag, människan är ju ett vanedjur som ska göra allt på samma vis som de alltid gjort.

1337pm 2007-01-23 21:05

Om du har ett positivt kassaflöde och inte lider av att en kund ges längre kredittid än andra, kan det vara bra att inte ge kunden en avhyvling?

Om du får ett negativt kassaflöde pga en eller flera kunder, är förkortad kredittid en väg att gå. Betalar de inte fakturorna har du enligt räntelagen rätt till dröjsmålsränta (om det inte står annat i avtalet). 99% säker här, rätta mig om jag har fel.

Mats@Extrude 2007-01-23 21:39

Min tolkning är att man får kräva in pengarna när man vill men man får inte lägga på dröjsmålsränta förrän efter 30 dagar (om det gäller b2b).
Alltså kan kunden vänta i 30 dagar och det enda man kan göra är att vänta..
Visst kan man bråka men då är risken stor att man tappar kunden.
Vi kör i princip alltid med 30 dagar om vi inte själva har underleverantörer som ska ha betalt förstås. Driver man sitt företag seriöst bör det finnas kassa så man klarar en månad. Samma sak gäller ju med momsen om man använder bokföringsmetoden, då måste den betalas in samma månad man skickar fakturan och då gäller det att man har pengar över (sepciellt om kunden sen kanske dröjer 60 dagar med att betala :-)..

1337pm 2007-01-23 21:55

Angående dröjsmålsränta och räntelagen, konsultera Notisum för korrekt information.

Citat:

1 § Denna lag är tillämplig på penningfordran inom förmögenhetsrättens område.
Lagen gäller i den mån ej annat är avtalat eller utfäst eller särskilt föreskrivet.


Seattlegrunge 2007-01-23 22:28

Citat:

Originally posted by 1337pm@Jan 23 2007, 21:05
Om du har ett positivt kassaflöde och inte lider av att en kund ges längre kredittid än andra, kan det vara bra att inte ge kunden en avhyvling?
Det kommer att bli en avhyvling och ett far åt h*lvete, eftersom denna kvinna är en satans besserwisser och jag är inte den enda som tycker detta. Det är flera gamla medarbetare och vänner till henne och t o m gamla kunder, som inte vill ha med henne att göra eftersom hon är som hon är. Så nog sjutton är det dags för mig också att be henne fara och flyga :)

Dessutom har jag ett positivt kassaflöde.
Det som retar mig i detta ärende är att kunden alltid ska trotsa alla och i detta fallet betala när hon själv vill, dvs efter 30 dagar. Hon ska inte få leva rövare och jag slicka röv samtidigt :)

Storen 2007-01-24 09:54

Ja, och knappast blir hon en bättre människa för det.. Tvärtom hennes behov av självbevarelsedrift kommer väl bara att öka.

webbteknik 2007-01-24 10:53

Skulle gissa på att 70% av de fakturor jag får har 30 dagar och 30% har någon stans mellan 10 - 20 dagar. Om man inte betalt dem i tid brukar det inte dröja länge innan man får en påminnelse samt en extra avgift.

Johnca 2007-02-12 23:33

Du bestämmer ju helt själv vilka betalningsvillkor du tillämpar.
Det är inte en mänsklig rättighet att få handla mot faktura. Du har ju t.ex. din fulla rätt att kräva kontant- eller förskottsbetalning. Det tvingas vi ganska ofta göra med kunder som har lite svårt att betala.

Seattlegrunge 2007-02-12 23:35

Mmmm, sant.

Magnusson 2007-02-12 23:59

Citat:

Originally posted by Mats@Extrude@Jan 23 2007, 22:39
Min tolkning är att man får kräva in pengarna när man vill men man får inte lägga på dröjsmålsränta förrän efter 30 dagar (om det gäller b2b).
Alltså kan kunden vänta i 30 dagar och det enda man kan göra är att vänta..
Visst kan man bråka men då är risken stor att man tappar kunden.
Vi kör i princip alltid med 30 dagar om vi inte själva har underleverantörer som ska ha betalt förstås. Driver man sitt företag seriöst bör det finnas kassa så man klarar en månad. Samma sak gäller ju med momsen om man använder bokföringsmetoden, då måste den betalas in samma månad man skickar fakturan och då gäller det att man har pengar över (sepciellt om kunden sen kanske dröjer 60 dagar med att betala :-)..

Vad jag har förstått så utgår dröjsmålsräntan(referensränta på 2% + 8% = 10%) från fakturans förfallodatum enligt räntelagen

"3§ Försittes betalningstiden för fordran vars förfallodag är bestämd i förväg, utgår ränta på fordringen från förfallodagen."

Men däremot om man inte har skrivit ut ett förfallodatum på fakturan har man rätt att ta ut dröjsmålsränta 30 dagar efter att fakturan har utfärdats enligt räntelagen

"4 § I annat fall än som avses i 3 § skall ränta betalas på förfallen fordran, för vilken betalningstiden försittes, från den dag som infaller trettio dagar efter det att borgenären har avsänt en räkning eller på annat sätt framställt krav på betalning av ett bestämt belopp med angivande att underlåtenhet att betala medför skyldighet att utge ränta."

Sen är det alltid kul att se när folk skriver ut orimliga dröjsmålsräntor på över 20% på fakturorna :)


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 02:17.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson