WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Företagsamhet, juridik och ekonomi (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Registrera nytt AB (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=16947)

Gustav 2006-10-18 12:15

Jag vet att den här frågan dyker upp med jämna mellanrum, men jag kan inte hitta någon gammal tråd. Posta gärna länk om ni har någon.

Det jag ska göra är alltså att registrera ett AB och samtidigt skrota mitt gamla HB. Hur går man tillväga? Jag antar att jag anlitar en revisor som även hjälper mig med det praktiska (flytta över tillgångar från det gamla till det nya bolaget mm). Jag tänkte även låta någon professionell ta hand om bokföringen i det nya bolaget (nu sköter jag det själv). I ett AB behöver jag ju en auktoriserad revisor till årsredovisningen, men jag antar att det går bra om någon icke auktoriserad sköter den löpande bokföringen?
Någon här på WN som gått igenom samma procedur och som kan ge lite råd? Finns det någon prisvärd revisor i Stockholmområdet (bor i Danderyd) som du kan rekommendera? Kan tillägga att det här blir mitt första AB, så det är helt ny mark för mig.

EDIT: Vilken KLANT man är :blink:. Kan någon admin vara vänlig och flytta det här inlägget till rätt forum.

Jan Eriksson 2006-10-18 19:38

Gjorde samma sak 2004. Min ekonom sköte om det hela och det var inget problem. Ska dock inte tala om hur man gör för det minns jag inte... ;) Men vill du ha en bra ekonom så säg till. (Bor själv i Vallentuna och min ekonom i Märsta)

Tydligen ligger det ett förslag på att man ska ta borta auktoriserad revisor. Innebär för mig att jag spara ca 12000 per år eftersom min ekonom kan göra allt. :)

ecstyle 2006-10-19 04:33

Det är enkelt. Kontakta en revisor. Troligen kommer denna att göra en apport och flytta över 100000 av HB:ets tillgångar som aktiekaptial i AB:et.

Den löpande bokföringen behöver inte utföras av en auktoriserad revisor. Du kan till och med göra den själv.

DFT 2006-10-19 10:49

Har man möjlighet att använda 100.000 under ett par dagar är det bättre att göra så än att använda HB:et som apportegendom. Du startar bolaget, använder pegarna att köpa in endera andelarna i HB:et eller också bara inventarier och goodwill. För att kunna använda själva bolaget som en apportegendom krävs att det egna kapitalet i bolaget verkligen är minst 100.000 och att du kan skjuta till de pengar som beror på den uppskjutna skatten i periodiseringsfonder.

Gustav 2006-10-24 00:04

Tack för svaren.

Då var det ungefär som jag trodde. Dvs att jag kontaktar en revisor som får göra jobbet åt mig.
Finns det någon mer än Jan Eriksson som har tips om en bra revisor i Stockholm? Tar revisorer betalt per bokförd post och verifikation, eller hur fungerar prissättningen? Vad är dyrt och vad är billigt? Vad kan ett bokslut samt årsredovisningen gå på i ett mindre AB? Jag förstår att det här är väldigt olika från bolag till bolag, men jag skulle gärna få en vink om vad det brukar kosta.

Det jag tror att jag är ute efter är ett företag som har en auktoriserad revisor som godkänner årsredovisningen. Och att företaget sedan har nyutexaminerade studenter eller liknande som sköter den löpande bokföringen. Antar att det är så man kommer undan billigast? Eller det kanske är så alla företag som pysslar med redovisning jobbar?

Blev lite frågor nu =). Tack för att ni tar er tid att svara!

daniel_ 2006-10-24 06:14

Citat:

Originally posted by DFT@Oct 19 2006, 10:49
Har man möjlighet att använda 100.000 under ett par dagar är det bättre att göra så än att använda HB:et som apportegendom. Du startar bolaget, använder pegarna att köpa in endera andelarna i HB:et eller också bara inventarier och goodwill. För att kunna använda själva bolaget som en apportegendom krävs att det egna kapitalet i bolaget verkligen är minst 100.000 och att du kan skjuta till de pengar som beror på den uppskjutna skatten i periodiseringsfonder.
Kan man anvænda HB:et som apportegendom till viss del? Om man så att sæga har 60000 i tillgångar, så skjuter man till 40000 sjælv?

Magnus_A 2006-10-24 13:05

Blanda inte ihop revisorer, som är en speciell funktion i ett bolag och ett speciellt yrke med auktorisation mm, med bokföringsbyråer, som sköter det löpande ekonomiska arbetet med bokföring osv.

Normalbolaget har det uppdelat så att bolaget själv eller en bokföringsbyrå har hand om det löpande.
Vissa bolagsformer har krav på revisorer, som t ex aktiebolag. Andra kan frivilligt använda sig av revisor, om man tycker att det behövs för att det ska bra ut utåt.

Revisorns uppgift är att granska bokföringen och utfärda en revisionsberättelse där han/hon intygar att allt gått rätt till inom lagens svängrum. Det intyget skickas till bolagsverket tillsammans med bokslutet som till 95-99 procent tagits fram av bokföringsbyrån eller på egen hand.

Det är till och med så att en revisor inte får granska sin egen verksamhet, lösningen sker ofta genom att revisonsbyrån har ett närstående bokföringsbyrå.

Dessutom är det vanligt att en revisor står för eller förmedlar diverse ekonomisk rådgivning under tiden, samt medverkar till större affärsuppgörelser.

Eftersom timtaxan skijer sig avsevärt mellan revisorer och bokföringsbyråer är det bra att fördela uppdragen mellan dem.

Gustav 2006-10-24 14:09

Tack för svar elprisguiden!

Då är det alltså två företag jag behöver komma i kontakt med - En auktoriserad revisor samt en bokföringsbyrå.
Några tips på sådana? Måste väl finnas många medlemmar på WN som har AB i Sthlm?

jonny 2006-10-24 15:02

Du behöver normalt inte ha en auktoriserad revisor, det räcker med en godkänd.

Xamda 2006-10-24 15:27

Beror ju balnd annat på omsättningen, men om du inte tänkte börsintroducera (eller skapa publikt AB) och ha väldigt hög omsättning (+40 mille) år ett så klarar du dig utan auktoriserad revisor.

Innocast 2006-11-01 00:56

Är det inte skatt på när man omvanldar till ett AB eller något? Eller räcker det med att HB:et har 100.000 förutom moms-kontots pengar att föra in?

Magnus_A 2006-11-01 10:32

Reglerna om periodiseringsfonder vid överföring av enskildfirma/HB till AB ändrades år 2004.
Se vidare:
Skattenytt

egenfirma 2006-11-03 20:22

Oj, det var mycket tyckande här. :-)

Redovisningskonsult = en som sköter löpande bokföring

Revisor = en som kontroller att bokföringen är riktigt utförd (enligt god redovisningssed) i samband med bokslut.

Godkänd revisor = utbildad revisor med praktik. Krävs för alla AB i Sverige idag (förslag finns om att ta bort kravet för AB med mindre omsättning).

Auktoriserad revisor = samma utbildning, men ännu mer praktik. Krävs för AB med hög omsättning samt publika AB.

Vad det gäller ombildningen av HB till AB så är det som någon påpekat busenkelt att göra om man har skattat fram 100 kkr i HB:t.

Vad det gäller kostnaden för just revisorn till ett mindre AB så kan man nog räkna med ca 10 kkr per år (5-15 kkr).

Vad du behöver är en redovisningskonsult (ekonomibyrå) som sannolikt redan samarbetar med någon revisor och kommer att rekommendera denna. Hur mycket löpande bokföring kostar beror på hur mycket som ska göras.

tyg 2006-11-11 01:09

Jag är ny på forumet och vill inte på något sätt utmärka mig... Ser i ovanstående diskussion att finns både rätt och fel i vissa inlägg.

Några saker att tänka på:

Vid ombildning av enskild firma/HB/KB till AB bör man ta kontakt med någon som kan bokföring/redovisning och skatter. Exvis är det längre inte tillåtet att skattemässigt göra en s.k retroaktiv ombildning av enskild firma till AB, dvs att överlåta ett under året upparbetat resultat i en enskild firma till ett AB för att på så vis uppnå vissa skattefördelar. Därför bör man ha ordnad bokföring för att i god tid kunna avgöra om man ska växla över till ett AB under löpande år.

Beskattningen av enskilda firmor kan i vissa fall komma som en överraskning för ägaren i och med att man även ska betala in egenavgifter vid ett överskott. För att få fram 100 tkr som tjänats in i den enskilda firman och som används som aktiekapital i ett nystartat AB måste man alltså räkna baklänges för att få fram "bruttot". Det är bruttobeloppet som ligger till grund för beskattningen eftersom aktiekapitalet ska vara beskattade medel hos en privatperson.

Det är också viktigt att hålla koll på eget kapital vid ombildning från enskild firma till AB så att man inte för över en fordran på "sig själv" till ett AB, kan i så fall bli fråga om s.k förbjudna lån vilket inte är tillåtet enligt aktiebolagslagen.

När det gäller apportegenodom vid betalning av aktiekapitalet kan man inte använda vilka tillgångar som helst, det måste vara fråga om tillgångar som kan antas vara till nytta för företaget. Detta gäller även tillgångar som man själv säljer in till bolaget när detta väl har bildats. Annars kommer revisorn antagligen ha synpunkter på vad som köpts in om det är helt rörelsefrämmande.

När man väl ombildat till ett AB måste man skilja på ABs bankonto och sitt egna. Att man blandar ihop ABts konto och sitt eget är tyvärr inte helt ovanligt... vilket alltså inte är ok.

När det gäller val av auktoriserad eller godkänd revisor är detta en fråga av mindre betydelse så länge det inte gäller noterade bolag. Idag så måste en revisor avlägga ett prov hos revisorsnämnden. Har revisorn avlagt ett prov så har en godkänd revisor - i stort sett - samma behörighet som en auktoriserad revisor. Valet av godk eller aukt revisor bör istället grundas på priset och vad revisorn tillhandahåller för rådgivning. Revisorn får ju inte ge hur omfattande rådgivning som helst, men vissa är mer proaktiva än andra.

Det finns fler fällor, men dessa var några jag tänkte på när jag läste igenom ovanstående inlägg.

klein 2006-11-12 03:33

Citat:

Originally posted by Gustav@Oct 18 2006, 12:15
Jag vet att den här frågan dyker upp med jämna mellanrum, men jag kan inte hitta någon gammal tråd. Posta gärna länk om ni har någon.

Det jag ska göra är alltså att registrera ett AB och samtidigt skrota mitt gamla HB. Hur går man tillväga? Jag antar att jag anlitar en revisor som även hjälper mig med det praktiska (flytta över tillgångar från det gamla till det nya bolaget mm). Jag tänkte även låta någon professionell ta hand om bokföringen i det nya bolaget (nu sköter jag det själv). I ett AB behöver jag ju en auktoriserad revisor till årsredovisningen, men jag antar att det går bra om någon icke auktoriserad sköter den löpande bokföringen?
Någon här på WN som gått igenom samma procedur och som kan ge lite råd? Finns det någon prisvärd revisor i Stockholmområdet (bor i Danderyd) som du kan rekommendera? Kan tillägga att det här blir mitt första AB, så det är helt ny mark för mig.

EDIT: Vilken KLANT man är :blink:. Kan någon admin vara vänlig och flytta det här inlägget till rätt forum.

Det är väl bara att köpa ett lagerbolag, brucka kosta ca 10 k. Sedan behöver du ett aktiekapital. Vår revisor kostar ca 10.000:- om året, den vi hade förut som hade lokal på östermalm, men vi tyckte att en revisor som har råd och ha lokal på östermalm är för dyr..:-)

Hur du flytta egendom från HB till AB, vet jag inte utan att undvika skatter och skit. Eftersom det är från en jurdiskperson till en annan.

tyg 2006-11-12 21:55

Lättast är att köpa ett lagerbolag. Sedan kan du sälja in dina HB andelar till AB för 1 kr, jag antar att du äger det nya aktiebolaget.

Skattemässigt kommer reavinsten (som du blir beskattad för) i så fall att bli 1 kr minus ditt s.k. justerade anskaffningsvärde för HB andelarna. Justerat anskaffningsvärde bör framgå i din senaste inkomstdeklaration, glöm inte att ta hänsyn eventuella insättningar och uttag från HB som du gjort under 2006. Skulle den justerade anskaffningsutgiften bli negativ beror det alltså på att du gjort för stora uttag, i så fall blir hela det negativa beloppet en reavinst. Är medveten om att sistnämnda kanske är knepigt att förstå och räkna fram, men i stora drag så ser skattereglerna så ut.

Sen ser du till att ändra registrerade bolagsmän hos Bolagsverket, regga alltså in AB som ny bolagsman. Eftersom ett HB måste ha minst två bolagsmän måste HB likvideras inom viss tid. När AB sedan är ägare av HB kan du föra över tillgångarna till ABt eller vänta till likvidationen är klar. From tidpunkten då AB äger HB andelarna kommer beskattningen av ev resultat som uppstår i HB att ske i AB.

Ett tips är att inte skaffa ett AB om du inte tror på större vinster framöver. Med ett AB följer vissa kostnader såsom revisionskostnader som måste betalas. Nackdelen med ett HB i skattehänseende är att det är delägaren (dvs ni som äger handelsbolaget) som måste skatta fram hela resultatet vilket kan leda till ca 60-70% i skatt eftersom man måste betala inkomstskatt plus egenavgifter. En av fördelarna med ett AB är just att du som privatperson inte måste skatta fram hela vinsten. I ett AB beskattas vinsten med 28%, du kan själv välja vilken lön du tar ut, resten skattas alltså med 28%. Fördelen blir då att du kan använda AB som en "sparbössa".

Sorry om jag blev långrandig, reglerna är lite krångliga och det är ju bra att känna till dem innan man agerar...

PRQ 2006-11-13 00:40

Iom expansionsfonder så kan man ju använda HB/KB som "sparbössa" också. Bara ett litet tillägg.

tyg 2006-11-13 21:48

Rätt. Expanionsmedel minskar skatten det år som man gör avsättningen. Att tänka på är ju att avsättningen någon gång ska återföras och tas upp till beskattning, samma "problem" gäller även periodiseringsfonder.

Eftersom många privat personer som driver enskild firma/HB/KB och inte alltid förstår skillnaden mellan redovisat resultat och likviditet kan det skapa problem. När en upplösning av expansionsmedel/periodiseringsfond sker kan det bli så att skatt måste betalas på ett resultat som uppstått tidigare år och då - kanske flera år senare - kanske man inte har likviditet pga dåliga investeringar eller för att verksamheten inte gått så bra. Men skatten måste ändå betalas. Ett litet varningens finger alltså...

DFT 2006-11-14 08:07

Men i sak ingen skillnad mot ett AB. Expensionsfonder minskar och återförs till beskattning i näringsverksamhet (sociala avgifter+personlig skatt) när man tillgodogör sig resultat från tidigare år genom privata uttag.
I ett AB betalar du skatt och arbetsgivaravgifter när du tar ut lön.
Expensionsfondernas uppgift är att likställa beskattningen mellan AB och enskild firma.
Den skattemässiga fördelen med ett AB ligger i den lågbeskattade utdelningen.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 11:05.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson