WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Företagsamhet, juridik och ekonomi (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Sälja privat hemsida till egenägt ab (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=1056948)

introstand 2013-02-21 16:59

Sälja privat hemsida till egenägt ab
 
Hej!

Jag har precis startat ett aktiebolag och ska nu ta över mina hemsidor till bolaget. I vissa fall kommer jag sälja de till aktiebolaget och i andra fall kommer jag antagligen att hyra ut dem.

När jag pratade med skatteverket ang. saken så återkommer man hela tiden till att den ska säljas eller hyras ut för ett marknadsmässigt pris för att det inte ska klassas som en förtäcks lön. Så frågan är väl hur man ska komma fram till priset?

När jag frågade vad de ville se för belägg för prissättningen om de skulle ifrågasätta den fik jag bara till svar att det ska vara ett pris som jag skulle kunna sälja sidan för till någon utomstående. Visst det är ju ungefär en definition av ordet marknadsmässigt.

Vill gärna bolla hela saken med er här, både värdering men även andra åsikter och tankar ang. detta.

Legendarisk 2013-02-22 07:45

Helt klart intressant fråga. Har själv funderat mycket kring detta.

Vad är anledningen till att du vill sälja sidorna till ditt AB? Vet att många bara skriver över ägandet på företaget.

Hur går man tillväga när företaget köper sidan av en privatperson?

introstand 2013-02-22 12:27

Främst vill jag få in intäkterna i företaget men anledningen till att jag vill sälja de är väl att jag hellre då har möjlighet att ta ut pengar till mig privat.

Enligt skatteverket behöver man inte skatta (privat) på försäljning upp till 50'.

Sedan är en annan fråga hur sidan sen ska hanteras i företaget, ska den bli en tillgång eller ska den kostnadsföras direkt?

DomänNytt 2013-02-22 17:45

En hemsida brukar betraktas som en verksamhetsgren så den borde bokföras som en tillgång och inte en kostnad.

altruixm 2013-02-27 08:10

Tillgång. Frågan är bara vad revisorn säger om värderingen.

introstand 2013-02-27 10:09

Ni verkar vara överens om att en hemsida ska ses som en tillgång vilket verkar logiskt med tanke på vilken verksamhet bolaget bedriver, utveckling och förvaltning av hemsidor och annonsering.

Det finns en annan tråd här som tar upp ett relaterat ämne, nämligen vem som är jurdisk ägare till en hemsida, domän och innehållet, http://www.wn.se/t1056668.html. Enligt ConnyWesth, som verkar ha väldigt bra koll på ekonomi och företagande, så kan i alla fall hemsidor avsedda för den egna verksamheten där kostnaden uppgår till max ett halvt basbelopp (22 250 kr, 2013) kostnadsföras direkt.

Så länge detta är ok enligt konstens alla regler borde väl detta vara ganska förmånligt. Att sälja en sida till sitt eget ab för max ett halvt basbelopp, inget skatt privat och köpet kan kostnadsföras i bolaget.

Tacksam för alla svar och rätta mig gärna om jag tänker fel eller om detta inte känns ok.

Legendarisk 2013-02-28 08:14

Enda jag kan tänka mig är just värderingen. Om man kan visa att sidan tjänat ett visst belopp och värdera den utifrån det. Eller utifrå hur mycket tid det är nerlagt på den.

Erik Stenman 2013-02-28 16:43

"Enligt skatteverket behöver man inte skatta (privat) på försäljning upp till 50'."
Det låter ju väldigt bra om det är så.

introstand 2013-02-28 19:54

Ja jg blev väldigt förvånad när hon på skatteverket sa så. Får nog ringa och dubbelkolla. Låter inte som dem! :-)

Men värderingen är ju svårt men ett års inkomst känns ju som något många återkommer till. Räknar man en genomsnittlig månadsinkomst gånger tolv har man kanske iaf något att luta sig på.

Conny Westh 2013-03-01 13:35

Citat:

Ursprungligen postat av introstand (Inlägg 20463724)
Ja jg blev väldigt förvånad när hon på skatteverket sa så. Får nog ringa och dubbelkolla. Låter inte som dem! :-)

Men värderingen är ju svårt men ett års inkomst känns ju som något många återkommer till. Räknar man en genomsnittlig månadsinkomst gånger tolv har man kanske iaf något att luta sig på.

Det finns knappast ingen seriös värdering som grundar sig på ett års intäkter.

En värdering utgår från vinsten efter att alla kostnader dragits bort inkl marknadsmässiga löner och skatter.

Sen kan man ta vinsten gånger 2 eller maximalt 3 för att få en rimlig värdering för ett microprojekt.

En köpare ser till vilken riskjusterad avkastning man kan få på in investering och det är ur den synvinkeln man kan göra en värdering. Så länge det inte finns köpare som bjuder över varandra för att de ser en dold tillgång.

Erik Stenman 2013-10-18 13:29

Jag är i samma situation att jag tänkte ha min verksamhet i mitt AB i stället för i EF.
Om jag flyttar över hemsidorna till Aktiebolaget, vad är då mest fördelaktigt ekonomiskt: att värdera hemsidorna till ett marknadspris som är ganska högt eller lägga det lägre?

Låt säga att de är värda en halv miljon. Måste jag då ta upp det som en intäkt i min enskilda firma i år eller finns det något sätt att sätta in dem privat i aktiebolaget till ett korrekt värde utan att få en stor skattebörda? Jag har redan satt in aktiekapitalet så apportegendom är inte aktuellt.

Conny Westh 2013-10-20 08:01

Citat:

Ursprungligen postat av Erik Stenman (Inlägg 20479443)
Jag är i samma situation att jag tänkte ha min verksamhet i mitt AB i stället för i EF.
Om jag flyttar över hemsidorna till Aktiebolaget, vad är då mest fördelaktigt ekonomiskt: att värdera hemsidorna till ett marknadspris som är ganska högt eller lägga det lägre?

Låt säga att de är värda en halv miljon. Måste jag då ta upp det som en intäkt i min enskilda firma i år eller finns det något sätt att sätta in dem privat i aktiebolaget till ett korrekt värde utan att få en stor skattebörda? Jag har redan satt in aktiekapitalet så apportegendom är inte aktuellt.

Om du får intäkterna i din EF så måste du skatta för dem enligt de skatteregler som gäller för EF, vilket är hiskeligt mycket dyrare än om du för in tillgångarna för inköpskostnaden du hade i din EF, så det blir 0 i katt i din EF.

Detta är lite förenklat hur jag tänker, och det beror på vad du har för totalt resultat i din EF, försök att få ned resultatet till 0 i din EF och ta hela vinsten i ditt AB.

Erik Stenman 2013-10-29 13:44

Men när jag som fysisk person har byggt upp hemsidan och den inte är bokförd som en tillgång i EF borde väl jag kunna sälja den till AB:et och betala 30% vinstskatt eller är det inte tillämpligt?

ztream 2013-10-29 20:27

En gång när jag var i Kina träffade jag en vis gammal man. Han gav mig följande proverb att ta med mig hem till Sverige:

"Om alla skattetekniska transaktioner i världen gjordes efter råd på Webmasternetwork så skulle alla världens företagare sitta i fängelse nu"

En redovisningskonsult tar 2-10h jobb för att reda ut detta och gör det rätt. Alla upplägg som är ekonomiskt fördelaktiga för privatpersonen i fråga är antagligen inte godkända. Det är en enkel tumregel man kan jobba med inom skatterätt.

Att sälja en hemsida till sitt AB är dock inga problem sålänge det är till anskaffningsvärde eller bokfört värde i balansräkning om anskaffningen ej balansförts. Allt annat än det kommer bli svårt att motivera eftersom det saknar extern validering av värdet.

Att starta 200 hemsidor och sälja dem till sitt AB utan att betala skatt, ja det låter ju som man har hittat världens bästa skattetekniska upplägg där. Kör på det, tänk dock på att du får skattetillägget och skattebeloppet inom några år vid revision bara så jag hade inte investerat pengarna i något du inte kan sälja av snabbt.

Det är skillnad på att sälja en privat bil till någon annan, för det sker ej i näringssyfte. Sålänge din "privata" hemsida är samma typ av näringsgren som i köpande bolag, ja då sysslar du bara med skatteflykt antagligen (enligt SKV och typ lagen).

Så kortfattat: du tjänar på att be om hjälp av någon som kan detta. Det kostar kanske nån tusenlapp idag, men du tjänar in en jäkla massa imorgon.

patrikweb 2013-10-29 21:00

Men lite som skulle man läsa all svensk lagtext på varje punkt hade hela befolkningen behövt bli åtalade för någon form av brott.

Bra skattekonsulter är dyra vid mer avancerade frågor, ofta flera 100 tusen minst och dom nödvändigtvis inte säger det är helt okej utan bara kanske.

Problemet med skattelag i Sverige är att det inte ofta finns korrekt lagstiftning som är tydlig, bara rätt breda tolkningar. Kan även finnas lagpunkter som i grunden står i konflikt med varandra.

Erik Stenman 2013-10-29 21:30

Ja, jag ska prata med en revisor som jag tror har koll på detta men jag gillar att skriva i trådar som är intressanta och sedan dela med mig av mer information om jag har sådan.

ztream 2013-10-29 22:30

Detta är inget man behöver en skattejurist för. Alla vettiga redovisningskonsulter kan detta och om man verkligen vill att en skattejurist gör det är det en debiterad timme för att berätta hur det funkar och någon till för att sätta köpeavtalen på det.

Och ja, det är kul att dela och läsa information. Men i 99% av sådana här trådar blir det 50 gissningar varav en kanske är 20% av sanningen i bästa fall. Blir liksom inte fakta för ingen vet och då blir slutresultatet bara total förvirring och fel information.

Hade vi inte en redovisningskonsult/revisor här förr i tiden som svarade bra på sådana här frågor?


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:49.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson